Turcia si Arabia Saudita, gata sa lanseze ofensiva in Siria. Rusia avertizeaza

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 13:58
8919 citiri
Turcia si Arabia Saudita, gata sa lanseze ofensiva in Siria. Rusia avertizeaza
Foto: Twitter/Mevlut Cavusoglu

Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o ofensiva terestra impotriva Statului Islamic in Siria, iar Arabia Saudita deja a trimis avioane de lupta la o baza militara turceasca, pentru a se angaja in lupta cu extremistii, a anuntat sambata ministrul turc de Externe.

"Daca exista o strategie (impotriva Statului Islamic - n. red.), atunci Turcia si Arabia Saudita ar putea lansa o operatiune terestra", a declarat ministrul turc Mevlut Cavusoglu (foto), dupa ce a luat parte la o conferinta pe tema securitatii, la Munchen, conform AFP.

De ce acordul pentru Siria nu inseamna mare lucru

Acesta a adaugat ca "Arabia Saudita, de asemenea, trimite avioane in Turcia, la baza de la Incirlik", mentionand ca, pentru moment, nu se stie cate avioane vor veni. "Au spus ca vor trimite si trupe, daca e nevoie", a completat oficialul, conform Todays Zaman.

Cifrele cutremuratoare ale razboiului din Siria: Cati oameni au fost ucisi si raniti pana acum

Ministrul turc a mai spus ca daca Statul Islamic este eliminat printr-o astfel de campanie, "lumea nu va fi fortata sa aleaga raul cel mai mic, (sa aleaga - n. red.) intre Statul Islamic si presedintele sirian Bashar al-Assad".

Arabia Saudita a transmis, la inceputul acestei luni, ca e gata sa trimita trupe terestre catre Siria, pentru a lupta cu Statul Islamic, daca liderii coalitiei sunt de acord.

Joi, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus ca rabdarea Turciei ajunge la final, in ceea ce priveste criza din Siria, si ca tara ar putea fi fortata sa actioneze.

Ministrul turc de Externe a avertizat ca raidurile aeriene rusesti au ca tinta Statul Islamic doar in proportie de 12%, restul tintind opozitia. Acesta a criticat si partenerii occidentali, afirmand ca nu vorbesc suficient despre actiunile Rusiei in Siria.

Legat de parteneriatul cu Arabia Saudit, acelasi oficial declara ca "Suntem pe aceeasi lungime de unda cu Siria. Am sprijinit initiativa propusa de Arabia Saudita, de a forma o coalitie antiterorism, sa cream o forta militara care sa lupte cu terorismul. Vor fi incluse servicii secrete, trupe si alte elemente".

Cum informatii despre o coalitie intre Turcia si Arabia Saudita sunt vehiculate de ceva vreme, Rusia a reactionat, de asemenea, lansand declaratii dure cu privire la o posibila interventie straina in Siria.

Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat ca o ofensiva terestra straina in aceasta tara ar putea duce la izbucnirea unui "nou razboi mondial", relateaza Al Jazeera.

Medvedev avertizeaza: Ar putea incepe un nou razboi mondial!

"Ofensiva terestra face in general ca un razboi sa devina permanent", a avertizat el zilele trecute.

"Americanii si partenerii nostri arabi trebuie sa se gandeasca bine: vor un razboi permanent?", a declarat Medvedev.

Puterile lumii au ajuns la un acord, joi noaptea, pe un plan ce prevede "incetarea ostilitatilor", livrarea de ajutoare umanitare si tranzitia politica a tarii.

Incetarea ostilitatilor urmeaza sa aiba loc in decurs de o saptamana, a anuntat secretarul american de Stat, John Kerry. O echipa ONU se va intalni curand pentru a "dezvolta modalitatile pentru o incetare a violentelor pe termen lung, comprehensiva si durabila".

Oricat de promitator ar fi acordul, asta nu inseamna ca nu se vor mai inregistra lupte in Siria. Incetarea ostilitatilor exclude in mod special Frontul al-Nusra si Statul Islamic, grupari teroriste ce vor continua sa fie vizate de actiuni militare. In acelasi timp, Rusia nu s-a angajat sa puna capat loviturilor aeriene impotriva gruparilor teroriste - actiune permisa de formularea acordului.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Turcia Arabia Saudita ofensiva Siria, #amenintari Rusia Occident arabi Siria, #Turcia Arabia Saudita coalitie Siria , #Siria