Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la Berlin: "Nord Stream 2 un proiect geopolitic rusesc care ameninta Ucraina"

Miercuri, 23 Iunie 2021, ora 17:06
2167 citiri
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la Berlin: "Nord Stream 2 un proiect geopolitic rusesc care ameninta Ucraina"
Anthony Blinken, Secretatul de Stat al SUA FOTO Facebook/ Anthony Blinken

Gazoductul submarin Nord Stream 2 este un proeict geopolitic rusesc care ameinta securitatea Ucrainei, avertizeaza la Berlin secretarul de Stat american Antony Blinken, potrivit Reuters. Acesta sustine ca proiectul energetic este un proiect geopolitic rusesc si principalul punct de dezacord intre SUA si Germania.

Statele Unite vor sa se asigure ca Rusia nu va folosi acest proiect ca pe un instrument de coercitie impotriva vreunei tari europene, a subliniat Blinken miercuri, intr-o conferinta comuna cu omologul sau german Heiko Maas.

"Obiectivul nostru ramane sa facem in asa fel incat Rusia sa nu poata folosi energia ca instrument coercitivm ca pe o arma impotriva Ucrainei sau a oricui altcineva in Euroopa", a subliniat el.

Washingtonul se opune de mult timp proiectului Nord Stream 2, care urmeaza sa permita Moscovei sa-si dubleze exportul de gaze naturale pe sub Marea Baltica, ocolind astfel Ucraina si privand Kievul de venituri importante de tranzit.

Proiectul, finantat de Gazprom, este finalizat in proportie de 95%, potrivit gigantului public rus in domeniul gazelor naturale.

Germania, principalul beneficiar al acestui santier - in valoare de 11 miliarde de dolari -, incearca sa restabileasca relatii bune cu administratia lui Joe Biden, dupa ce a intretinut relatii notoriu de tensionate cu Donald Trump.

Departamentul de Stat informa Congresul, intr-un raport, in mai, ca societatea de la originea gazoductului catre Germania - Nord Stream 2 AG - si directorul general al acesteia Matthias Warnig, un sustinator al presedintelui rus Vladimir Putin, sunt pasibili de sanctiuni, din cauza ca au relizat activitati interzise.

Antony Blinken a anuntat insa ca nicio sanctiune nu va impusa nici Nord Stream 2 AG si nici lui Matthias Warnig, in interesul Statelor Unite.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a anuntat ca Berlinul doreste o solutie care sa fie acceptata de catre ambele parti.

"Noi stim care sunt asteptarile Washingtonului. Este extrem de imporant pentru noi sa obtinem rezultate pe care Washingtonul sa le poata sustina", a subliniat Maas.

La inceputul acestei luni Antony Blinken a declarat ca Washingtonul lucreaza cu Germania pentru a incerca "sa atenueze" orice efecte ale finalizarii gazoductului rusesc Nord Stream 2. El a afirmat, de asemenea, in fata Comisiei pentru credite (Appropriations Committee) a Senatului SUA ca ar mai putea exista si alte sanctiuni pentru cei implicati in proiect. "Si noi, desigur, avem ocazia de a merge inainte pentru a ne ocupa de cei care ofera asigurari sau alte permise", a spus el.

Germania nu vrea sa faca jocurile lui Putin si sustine ca Ucraina trebuie sa ramana tara de tranzit

Germania sustine ca Ucraina trebuie sa ramana tara de tranzit pentru gazul rusesc, relateaza ziarul Frankfurter Allgemeine, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a spus ca depinde de fosta republica sovietica sa dea dovada de "bunavointa" fata de Moscova, relateaza Reuters.

Putin a spus vineri, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, ca rolul Ucrainei ca tara de tranzit nu mai este asigurat odata ce gazoductul Nord Stream 2 care va lega Rusia si Germania va fi finalizat.

Germania, care a sustinut constructia gazoductului in fata unei opozitii feroce din partea SUA si a altor state europene care afirma ca Ucraina va fi astfel lipsita de orice parghie de actiune impotriva statului vecin, a insistat mereu ca Ucraina trebuie sa ramana o tara de tranzit.

"Pentru guvernul german ramane esential ca Ucraina sa ramana tara de tranzit chiar si dupa Nord Stream 2", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Stefffen Seibert.

Germania se asteapta ca Rusia sa adere la un acord interguvernamental existent prin care sa se angajeze sa-si trimita gazul prin Ucraina, a fost el citat de ziarul german.

"Prin acordul lor de tranzit, negociat partial de UE si de Germania, Rusia si Ucraina au creat cadrul pentru acest lucru", a spus el. "Ne asteptam sa se adere la acest acord", a adaugat el.

Tratatul privind tranzitul gazului natural expira in 2024, dar poate fi prelungit.

Alti oficiali din coalitia de guvernare au fost mai critici. Nils Schmid, un purtator de cuvant pentru politica externa al social democratilor, parteneri in coalitia de guvernare, a declarat ca afirmatiile lui Putin "nu ajuta, ci irita".

Partidele de opozitie, printre care si Verzii, au apreciat ca ar trebui sa se renunte la gazoduct.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#Statele Unite ale Americii, #Nord Stream 2, #Germania, #SUA , #Statele Unite