Secretarul de Stat al SUA avertizeaza China: "Ar fi o grava greseala sa atacati Taiwanul"

Joi, 06 Mai 2021, ora 01:08
4495 citiri
Secretarul de Stat al SUA avertizeaza China: "Ar fi o grava greseala sa atacati Taiwanul"
Antony Blinken, Secreatr de Stat al SUA FOTO: Facebook

Antony Blinken, Secretarul de Stat al Statelor Unite, l-a avertizat pe presedintele Chinei, Xi Jinping, ca ar face "o greseala foarte grava" daca ar ordona o invazie in Taiwan. Declaratia oficialului american a venit la summit-ul Grupului G7, care se desfasoara in Marea Britanie.

"Ne-am angajat sa ne asiguram ca Taiwanul are mijloacele sa se apere singur. Aceasta promisiune nu dispare. Si in acelasi timp, cred ca ar fi o eroare majora pentru oricine sa incerce sa perturbe prin forta, statu-quoul existent", a afirmat Blinken pentru Financial Times.

La reuniunea G7 de la Londra, participa in calitate de observatori si reprezentantii Uniunii Europene, Australiei, Indiei, Coreei de Sud si Africii de Sud. Aici, echipa lui Joe Biden spera sa obtina acordul celorlalte tari pentru a atenua potentialele amenintari venite din partea Partidului Comunist chinez, asupra Taiwanului, potrivit Washington Examiner.

Blinken a afirmat ca in prezent "concluzia este ca am gestionat destul de bine si eficient situatia din Taiwan. Ceea ce este ingrijorator este ca Beijingul pare sa adopte o abordare diferita, actionand agresiv".

Fortele armate din China au efectuat exercitii militare si zboruri in zona apararii antiaeriene din Taiwan, cu o frecventa marita in ultimii ani.

Pe de alta parte, Statele Unite, au realizat, in toamna anului trecut, impreuna cu efective locale ale Taiwanului, un potential scenariu, in care ar exista pericolul unei invazii a Chinei, in aceasta regiune.

In plus, Taiwanul a crescut cheltuielile de aparare, cerand cumpararea unor drone si echipamente de razboi electronic, precum si avioane F-16V si tancuri Abrams, scrie Defense News.

Trebuie specificat faptul ca Beijingul considera Taiwanul o provincie autonoma a sa, careia i se aplica principiul "o tara, doua sisteme". Insa, China a avertizat ca ar putea recurge la forta, in cazul in care Taiwanul va dori sa devina independent fata de patria-mama.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
Donald Trump, avertisment sumbru: „Dacă nu voi fi ales, va fi măcel pentru țară”
Donald Trump, avertisment sumbru: „Dacă nu voi fi ales, va fi măcel pentru țară”
Fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile americane din noiembrie, a calificat scrutinul drept un punct de cotitură în istoria ţării, vorbind despre un "măcel" pentru...
#statele unite, #secretar de stat, #China, #Taiwan, #Joe Biden , #Statele Unite