Discuții aprinse între SUA și Rusia, în spatele ușilor închise: Amenințarea cu războiul nuclear

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 06:11
10145 citiri
Discuții aprinse între SUA și Rusia, în spatele ușilor închise: Amenințarea cu războiul nuclear
Întâlnirea de la Geneva dintre Sherman (stânga) și Ryabkov, o continuare a dialogului SUA-Rusia FOTO: RFERL

Statele Unite și Rusia au avut discuții intense miercuri, 28 iulie 2021 la Geneva, între delegațiile conduse de Wendy Sherman, Secretarul de Stat adjunct al SUA și Sergei Ryabkov, ministrul de Externe adjunct de la Moscova. Convorbirile au fost fructuoase și au fost concentrate pe găsirea unor soluții comune legate de stabilitatea strategică.

Discuțiile cu ușile închise, fără accesul presei, au reprezentat o continuare a summit-ului dintre președinții SUA, Joe Biden și al Rusiei, Vladimir Putin, din 16 iunie 2021, care a fost apreciat drept productiv, în ciuda tensiunile crescute dintre cele două țări, potrivit Digital Journal.

Cei doi diplomați au discutat miercuri mai ales despre controlul armelor, un domeniu în care Biden și-a exprimat dorința de a conlucra cu Rusia. Aceștia și-au exprimat acordul pentru a se reîntâlni în luna septembrie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că aceste convorbiri de la Geneva au fost ”profesioniste și substanțiale”.

”Rămânem concentrați, chiar și în perioadele de tensiune, să asigurăm predictibilitatea și să reducem riscul unui conflict armat și amenințarea cu un război nuclear”, a spus Price.

La rândul său, Ryabkov a declarat că ”în ceea ce privește starea de spirit a întâlnirii, aș numi-o foarte asemănătoare celor de afaceri, foarte concentrată”.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a descris discuțiile de miercuri, ca fiind ”foarte ample”, mai degrabă specifice, iar grupurile de lucru se vor întruni pentru a evalua domeniile de progres.

Fenomen neașteptat, care a lovit Statele Unite: Nu s-a mai văzut de la cel de-Al Doilea Război Mondial

”Acest dialog s-a referit cu adevărat la probleme privind o potențială amenințare a utilizării armelor nucleare într-o criză, într-un conflict sau care să amenințe să destabilizeze relația bilaterală”, a spus diplomatul.

Ryabkov a declarat că aceste convorbiri vor permite Rusiei ”să înțeleagă cât de serioasă este mentalitatea colegilor americani, în vederea stabilirii unui dialog concentrat și energic pentru stabilitatea strategică”.

Fostul doctor al Casei Albe face acuzații grave la adresa lui Joe Biden: "E total pierdut, ar trebui să demisioneze"

În altă ordine de idei, Biden l-a acuzat marți pe Putin că a căutat să perturbe alegerile din Congresul SUA din 2022, prin răspândirea de ”dezinformări”. ”Este o încălcare clară a suveranității noastre”, a spus liderul de la Casa Albă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#intalnire SUA Rusia, #SUA Rusia Geneva, #convorbiri SUA Rusia, #biden putin , #Statele Unite