Nord Stream 2, vizat de sancțiuni ale Statelor Unite. Certificarea conductei de către o companie Poloneză complică și mai mult lucrurile

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 23:33
3244 citiri
Nord Stream 2, vizat de sancțiuni ale Statelor Unite. Certificarea conductei de către o companie Poloneză complică și mai mult lucrurile
Rusia a anunțat la începutul acestei luni că a finalizat construcția proiectului de 11 miliarde de dolari FOTO Hepta

Un set de sancțiuni privind gazoductul Nord Stream 2 a fostvotat de catre Camera Reprezentanților din SUA, pe 22 septembrie, punând astfel în pericol un acord încheiat, în iulie, între administrația Biden și Germania.

Votul final al Camerei pe întregul pachet NDAA este așteptat pentru 23 septembrie, dar se așteaptă să fie o formalitate. Cu toate acestea, pentru a deveni lege, NDAA are nevoie de aprobarea Senatului și de semnătura președintelui Joe Biden.

Măsura adoptată de Camera Reprezentanților autorizează noi sancțiuni obligatorii asupra entităților și persoanelor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2, inclusiv a celor care certifică proiectul.

Rusia a anunțat la începutul acestei luni că a finalizat construcția proiectului de 11 miliarde de dolari, dar acesta trebuie să fie certificat înainte de a putea începe să funcționeze. Procesul poate dura câteva luni, ceea ce înseamnă că sancțiunile americane, dacă devin lege, ar putea determina oprirea lansării gazoductului în acest an, după cum era preconizat.

În afară de amenințarea sancțiunilor americane, Rusia se mai confruntă acum, în problema Nord Stream 2 și cu implicarea directă a Poloniei în procesul de certificare a gazoductului.

Agenția Federală de Rețea a Germaniei (Bundesnetzagentur - BNetzA) a acordat pe 22 septembrie, Companiei de stat poloneze de Extracție Petrol și Gaze (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo - PGNiG) și filialei sale din Germania, PGNiG Supply & Trading GmbH, dreptul de a participa la procedurile de certificare a Nord Stream 2.

Compania poloneză și filiala sa din Germania consideră că proprietarul gazoductului nu îndeplinește cerințele formale și de fond pentru certificare în modelul preferențial ca operator de transport independent (ITO - Independent Transmission Operator). Mai mult, ambele companii susțin că o decizie de avizare pozitivă dată de BNetzA ar pune în pericol securitatea aprovizionării UE și a statelor membre.

„În procedurile de certificare, vom căuta, de asemenea, să ne asigurăm că proprietarul Nord Stream 2 nu poate evita aplicarea cerințelor de separare a proprietății, accesul terților și tarifele transparente, care iau în considerare costurile întregii conducte. Vom demonstra în mod constant că Nord Stream 2 AG nu îndeplinește cerințele formale și de fond în calitate de operator al conductei, în special cele referitoare la securitatea aprovizionării și structura corporativă a companiei”, a declarat Paweł Majewski, președintele Consiliului de administrație al PGNiG.

Agenția Federală de Rețea a Germaniei are timp până pe 8 ianuarie 2022, să decidă cu privire la certificarea funcționării gazoductului. BNetzA nu poate interzice pomparea gazului, dar dacă se începe acest lucru înainte de finalizarea procedurilor, operatorul va fi amendat, precizează agenția rusă de știri TASS, relatează Defense Romania.

Citește și:
Prima imagine din locul în care gazoductul Nord Stream 2 a fost distrus în urma unei explozii. Ancheta jurnaliștilor din Danemarca FOTO VIDEO
Prima imagine din locul în care gazoductul Nord Stream 2 a fost distrus în urma unei explozii. Ancheta jurnaliștilor din Danemarca FOTO VIDEO
Mass-media daneză au publicat noi fotografii cu daunele aduse gazoductului rusesc „Nord Stream-2”, în zona economică a Danemarcei. Fotografia a fost publicată de postul TV2, filmările...
Declarația vehementă a surorii dictatorului nord-coreean Kim Jong Un la adresa Seulului. ”Trebuie să fie cu adevărat idioţi”
Declarația vehementă a surorii dictatorului nord-coreean Kim Jong Un la adresa Seulului. ”Trebuie să fie cu adevărat idioţi”
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a făcut o declaraţie în termeni foarte duri prin care denunţă presiunile Coreei de Sud de a impune sancţiuni suplimentare ţării sale....