Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China. Noul acord a făcut Franța să se simtă trădată

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 09:32
3256 citiri
Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China. Noul acord a făcut Franța să se simtă trădată
Un oficial al administraţiei Biden a subliniat că acordul „nu vizează nicio ţară” FOTO Pixabay

Noua alianţă de securitate a Statelor Unite cu Regatul Unit şi Australia era de aşteptat să fie primită cu furie de China, ţinta nenumită a eforturilor Washingtonului de a-şi consolida influenţa în regiune. Acest lucru s-a întâmplat, însă pactul a revoltat şi Franţa, vechi aliat care, aşa cum au arătat declaraţiile de joi, s-a simţit trădată de noul acord.

Francezii au anulat gala programată pentru vineri la Washington D.C. pentru a marca 240 de ani de la Bătălia Capes, o importantă victorie a marinei franceze care a ajutat coloniştii să câştige Revoluţia Americană, a confirmat ambasada Franţei, informează nbcnews.com.

La o informare de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că pactul „a subminat serios pacea şi stabilitatea în regiune, a agravat cursa pentru arme şi a subminat eforturile internaţionale de neproliferare nucleară”.

Zhao a adăugat că orice alianţă regională „ar trebui să nu vizeze sau să afecteze interesele unei părţi terţe”.

Într-un briefing dinaintea anunţului de miercuri seară, un oficial al administraţiei Biden a subliniat că acordul „nu vizează nicio ţară”.

Însă acordul AUKUS vine în timp ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a contracara China.

Va permite Australiei, pentru prima dată, să construiască submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia pe care SUA au împărtăşit-o până acum doar cu Marea Britanie. Pactul va permite şi o mai intensă colaborare între cele trei ţări privind capacităţile cibernetice şi inteligenţa artificială, precum şi în alte domenii.

Australia va deveni, sub acest acord, a şaptea ţară din lume care va avea submarine cu propulsie nucleară, după SUA, Regatul Unit, Franţa, China, India şi Rusia. Spre deosebire de aceste ţări, Australia nu are arme nucleare.

„SUA nu au împărtăşit această tehnologie decât cu Marea Britanie, aşadar faptul că Australia se alătură acum clubului arată că Statele Unite sunt pregătite să facă paşi importanţi şi să renunţe la vechile reguli pentru a întâmpina provocările Chinei”, a declarat Sam Roggeveen, director al International Security Program de la Lowy Institute din Sydney, într-un comunicat remis NBC News.

Relaţiile dintre Beijing şi Canberra se deteriorează de câţiva ani, aliatul SUA devenind un bastion în eforturile Vestului de a opri influenţa tot mai mare a Chinei. China, cel mai important partener comercial al Australiei, a pornit în schimb un război comercial.

Franţa, de cealaltă parte, şi-a exprimat furia după ce noul acord a dus la capăt propriul pact pentru construcţia de submarine pentru Australia, semnat în 2016.

Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe, şi Florence Parly, ministrul Apărării, şi-au exprimat nemulţumirea într-o declaraţie comună.

Le Drian a caracterizat, separat, anunţul Washingtonului ca „o lovitură pe la spate”, a asemănat decizia lui Joe Biden cu acţiunile fostului preşedinte Donald Trump şi a spus că relaţia cu Australia bazată pe încredere a fost trădată.

Parly a mai spus că Guvernul va încerca să minimalizeze impactul financiar al acordului anulat cu fabricantul Naval Group, deţinut în care parte de stat. Întrebată dacă Franţa va căuta să primească despăgubiri din partea Australiei, ea nu a exclus acest lucru.

În Noua Zeelandă, liderii opoziţiei au pus sub semnul întrebării decizia Australiei de a-şi lăsa ţara vecină şi aliat apropiat în afara cercului.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că Guvernul său nu a fost contactat ca parte a pactului şi că nici nu se aştepta să fie. Ea a adăugat că niciun submarin cu propulsie nucleară achiziţionat de Australia nu va avea permisiunea să intre în apele teritoriale ale Noii Zeelande, având în vedere că politica sa veche „fără energie nucleare” interzice acest lucru.

Prim-ministrul australia, Scott Morrison, a spus că, în ciuda resentimentelor rivalilor şi ale anumitor aliaţi, aceasta a fost doar o ocazie pe care ţara sa nu o putea refuza.

Avantajele unor submarine nucleare sunt clare, a afirmat el. „Sunt mai rapide, au o putere mai mare, se camuflează mai bine şi au capacitate mai mare de transport”, a explicat Morrison.

Citește și:
Statele Unite anunță „consecințe catastrofale” în cazul în care Putin folosește arme nucleare
Statele Unite anunță „consecințe catastrofale” în cazul în care Putin folosește arme nucleare
Statele Unite au avertizat duminică în legătură cu "consecinţele catastrofale" în cazul în care Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul rus de externe a declarat că...
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau...
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Ultimul parteneriat strategic al Statelor Unite a înfuriat China"
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1