Fost diplomat american: Prăbușirea relației SUA-China va arunca lumea într-o criză fără precedent

Luni, 02 August 2021, ora 13:30
4623 citiri
Fost diplomat american: Prăbușirea relației SUA-China va arunca lumea într-o criză fără precedent

În cadrul unui seminar organizat de un think-tank și desfășurat pe internet, fostul Ambasador al Washington-ului la Beijing, Stapleton Roy, a avertizat că greșelile făcute de Statele Unite și China ar putea arunca lumea într-o fază critică, nemaiîntâlnită.

”Prăbușirea bruscă a relației bilaterale dintre SUA și China până la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol a creat o situație periculoasă, în care pașii greșiți ai fiecărei părți sau al ambelor țări, ar putea duce lumea într-o criză fără precedent”, a spus fostul diplomat Stapleton Roy, potrivit CGTN.

La reuniunea organizată online de Centrul pentru China și Globalizare din Beijing au participat numeroși oficiali și experți internaționali, care și-au împărtășit ideile referitoare la îmbunătățirea actualelor relații bilaterale dintre Statele Unite și China.

”Un punct de plecare pentru a înțelege ce s-a întâmplat este să recunoaștem că SUA și China sunt amândouă în mijlocul unor tranziții fundamentale, care afectează statele respective”, a spus fostul Ambasador al Washington-ului la Beijing, între 1991 și 1995.

El a spus că americanii au avut încredere (în chinezi -n.a.) în ultimii 50 de ani, dar acum ei încearcă să se adapteze la o situație internațională, în care nu mai există doar o singură putere, deoarece și alte țări au ajuns la acest statut.

”China, bineînțeles, este primul și cel mai important exemplu al faptului că apare o nou lume, una multipolară”. Roy a avertizat că tensiunile dintre SUA și China, care sunt și două mari puteri nucleare, sunt deosebit de periculoase.

Director din Serviciul de Spionaj avertizeaza Casa Alba: Cum devine China puterea numarul 1 in lume, iar Xi Jinping machiavelic

”Aplanarea tensiunilor de ambele părți sunt vital necesare, iar ca prim pas ar fi util, atât Chinei, cât și Statelor Unite, să își scadă nivelul retoricii una față de cealaltă”.

Fostul diplomat a subliniat și faptul că alte aspecte non-economice, în care SUA și China și-ar putea spori cooperarea, ar ajuta la detensionarea situație actuale.

”Cele două părți se pot angaja într-o concurență sănătoasă în domeniul schimbărilor climatice și al problemelor regionale fiebinți, consolidând capacitatea de gestionare al crizelor și evitarea conflictelor”, a spus fostul ambasador.

China acuza Statele Unite ca "distrug" ordinea mondiala: "Este un sistem hegemonic dominat de SUA"

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com