Ultimul test al Pentagonului pentru racheta hipersonică a eșuat

Sambata, 23 Octombrie 2021, ora 01:09
4934 citiri
Ultimul test al Pentagonului pentru racheta hipersonică a eșuat
Dezvoltarea armelor hipersonice este o prioritate pentru Pentagon FOTO pixabay.com

Statele Unite au suferit un eșec în cursa cu Rusia și China de dezvoltare a armelor hipersonice, după ce ultimul său test a eșuat, a transmis Pentagonul.

Testul, care a avut loc joi, 21 octombrie, în Pacific Spaceport Complex din Alaska, este acum analizat de experți pentru a vedea de ce racheta folosită pentru a accelera proiectilul la viteze hipersonice nu a funcționat.

"Experimentele și testele, care au succes sau care nu, reprezintă baza unor tehnologii de extrem de complexe de maximă importanță, folosite la o viteză extraordinară", a declarat Tim Gorman, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Dezvoltarea armelor hipersonice este una dintre cele mai importante priorități ale Pentagonului, în contextul în care China și Rusia lucrează și ele la propriile versiuni. Acest eșec vine după un alt test ratat, din luna aprilie, dar și la câteva zile după ce China a testat cu succes cel puțin un vehicul hipersonic, potrivit CNN.

Armele hipersonice sunt greu de detectat dacă ating viteza Mach 5 sau mai mare, fiind o provocare pentru sistemele de apărare antirachetă. Rachetele hipersonice pot călători pe o traiectorie mult mai joasă decât cele balistice, care pot fi detectate mai ușor. Hipersonicele pot, de asemenea, să evite sistemele antirachetă.

Informații despre teste reușite ale Chinei și Rusiei

La sfârșitul săptămânii trecute, Financial Times a scris că Beijingul a testat cu succes o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară. Aceasta ar fi fost lansată de pe orbită. China a negat însă informațiile, insistând luni, 18 octombrie, că testul a fost „un experiment de rutină cu un vehicul spațial”. Mai mult, publicația a scris ieri, 21 octombrie, că Beijingul a testat două teste cu rachete hipersonice, în iulie și august, acțiuni care au luat prin surprindere oficialii militari și de informații din Statele Unite.

Acum două săptămâni, Rusia a susținut că a testat cu succes o rachetă hipersonică lansată de pe submarin, numită Zircon. La începutul verii, Rusia a anunțat că a lansat același tip de rachetă de pe o navă de război.

Cu toatea acestea, Pentagonul insistă că este în grafic cu livrarea de arme ofensive hipersonice.

"Acest zbor este parte a unei serii de teste, efectuate în timp ce dezvoltăm această tehnologie", a precizat Gorman.

Statele Unite se concentrează pe arme hipersonice convenționale, care pot fi lansate de pe mare, uscat sau platforme aeriene.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#racheta SUA, #racheta china, #racheta Rusia, #China, #Rusia, #Pentagon , #Statele Unite