Relatiile SUA - Rusia se relanseaza: Cooperare intr-un domeniu global de mare importanta

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 02:11
4206 citiri
Relatiile SUA - Rusia se relanseaza: Cooperare intr-un domeniu global de mare importanta
John Kerry, trimisul special al SUA, pe probleme legate de schimbari climatice FOTO: Inside Climate News

Primele rezultate pozitive ale reluarii relatiilor dintre Statele Unite si Rusia, dupa intalnirea Biden-Putin de la Geneva din luna iunie, au aparut. Astfel, trimisul special al Washingtonul-ui, John Kerry efectueaza o vizita de patru zile la Moscova, unde deja a discutat cu ministrul de Externe al acestei tari, Serghei Lavrov, in legatura cu cooperarea bilaterala privind lupta impotriva incalzirii globale.

John Kerry, fost Secretar de Stat al SUA in mandatul lui Barack Obama, intre 2013 si 2017, a venit cu cateva propuneri constructive privind reducerea nivelului emisiei de gaze de sera, unde cele doua tari ocupa locuri fruntase in topul mondial, potrivit Reuters.

Lavrov a spus ca vizita lui Kerry reprezinta un semnal pozitiv pentru relansarea relatiilor bilaterale, sperand la o cooperare mai intensa asupra problemelor de clima, dupa conferinta ONU, care a avut loc la Glasgow, Scotia, in noiembrie 2020.

John Kerry, la randul sau, a afirmat ca Statele Unite sunt multumite ca Rusia doreste sa adopte masuri suplimentare, in privinta schimbarilor climatice, "si credem ca exista spatiu pentru noi sa cooperam in acest sens".

SUA dezvaluie noul avion secret: Bombardierul invizibil, negru ca smoala VIDEO

Oficialul american a subliniat faptul ca incalzirea globala din Arctica a fost unul dintre multele semnale de alarma din domeniul mediului, care a necesitat luarea unor masuri corespunzatoare.

Cele doua tari au o mare responsabilitate de a actiona pentru stoparea schimbarilor climatice globale, tinand cont de faptul ca Statele Unite ocupa locul doi in lume in topul statelor cu cele mai mari niveluri ale emisiilor gazelor de sera (China fiind pe prima pozitie), iar Rusia se afla pe treapta a patra, conform Radio Europa Libera.

Putin incepe sa-si piarda din putere. Care este legatura cu atacurile cibernetice din Rusia impotriva Statelor Unite

Kerry si-a exprimat speranta ca discutiile privind schimbarile climatice ar putea reprezenta o trambulina care sa ajute la reducerea tensiunilor dintre cele doua natiuni. Asta, dupa ce presedintii Biden si Putin au evidentiat, in Elvetia, faptul ca schimbarile climatice constituie una dintre putinele probleme in care Washington-ul si Moscova ar putea coopera.

Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
#statele unite, #John Kerry vizita Rusia, #schimbari climatice, #gaze de sera, #SUA Rusia, #Serghei Lavrov, #Moscova , #Statele Unite