Ciocnirea diplomatică dintre Statele Unite și Israel: Proiectul american din Ierusalimul de Est creează tensiune în Orientul Mijlociu VIDEO

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 00:10
3470 citiri
Ciocnirea diplomatică dintre Statele Unite și Israel: Proiectul american din Ierusalimul de Est creează tensiune în Orientul Mijlociu VIDEO

Recenta întâlnire de la Washington dintre Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken și miniștrii de Externe ai Israelului și Emiratelor Arabe Unite, Yair Lapid respectiv Abdullah bin Zayed Al Nahyan a creat și un moment de tensiune. Diplomatul american a reiterat intenția Casei Albe de a redeschide Consulatul Statelor Unite din Ierusalimul de Est, care în mod tradițional era conceput pentru relațiile cu Palestina, o mișcare pe care Tel Aviv-ul o dezaprobă.

Blinken a repetat intenția administrației de la Washington, privind redeschiderea Consulatului american, anunțată în urmă cu câteva luni, reprezentanță care fusese închisă de fostul președinte Donald Trump, în 2018, potrivit Al Araby.

”Vom continua cu procesul de deschidere a Consulatului SUA din Ierusalimul de Est, ca parte a aprofundării legăturilor cu palestinienii”, a spus Blinken. Administrația lui Biden încearcă să repare relațiile cu Palestina, care au fost grav afectate sub mandatul lui Trump.

Consulatul a fost inclus în Ambasada Statelor Unite, care a fost mutată la Ierusalim de la Tel Aviv, în 2018, de către Donald Trump, o inversare a politicii americane din ultimele decenii, măsură salutată de Israel și blamată de Palestina, la acea vreme.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est în 1980 într-o mișcare respinsă de comunitatea internațională pe scară largă și a pretins că întregul oraș reprezintă capitala sa. Însă, Organizația Națiunilor Unite (ONU) recunosc Ierusalimul de Est ca pământ palestinian ocupat, iar palestinienii consideră acest loc ca fiind viitoarea capitală a statului lor independent.

Emiratele Arabe Unite au fost primul dintre cele patru state arabe, care au normalizat relațiile cu Israelul, la sfârșitul anului trecut, o primă mișcare diplomatică importantă din ultimele decenii, din Orientul Mijlociu. Au urmat Bahrain, Sudan și Maroc.

Statele Unite, mutare strategică în coasta Rusiei: Deschid ușa pentru intrarea în NATO la două țări foste republici sovietice

Oficialii americani au declarat că în acest moment condițiile nu sunt favorabile pentru a relua discuțiile israeliano-palestiniene, care s-au prăbuși după 2014. Însă, redeschiderea Consulatului SUA din Ierusalimul de Est ar declanșa tensiuni între Washington și Israel, aliatul său apropiat din Orientul Mijlociu, dar și în toată regiunea.

Blinken și-a exprimat speranța că normalizarea relațiilor dintre Israel și țările arabe va reprezenta ”o forță de progres” între israelieni și palestinieni, reafirmând sprijinul pentru ”soluția cu două state”, spunând că ambele părți ”merită în mod egal să trăiască fără teamă și în siguranță”.

Lovitură a spionajului din Rusia: Agenții Moscovei au furat formula unui vaccin și a fost creat serul Sputnik

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...