De ce sunt vazute Statele Unite ca o "amenintare" la adresa democratiei. Rezultatele paradoxale ale unui studiu facut la nivel mondial ANALIZA

Vineri, 07 Mai 2021, ora 00:20
8010 citiri
De ce sunt vazute Statele Unite ca o "amenintare" la adresa democratiei. Rezultatele paradoxale ale unui studiu facut la nivel mondial ANALIZA
Steaguri ale Romaniei si SUA FOTO: rri

Desi Statele Unite se prezinta drept gardianul sef al democratiei globale, potrivit unui studiu recent al organizatiei independente Alliance of Democracies din Danemarca, SUA sunt privite in lume ca o amenintare mai mare decat Rusia sau China, vizavi de acest concept.

Inegalitatea este considerata cea mai mare amenintare la adresa democratiei mondiale, dar in Statele Unite puterea marilor companii din tehnologie este vazuta ca o mare provocare, potrivit The Guardian.

Rezultatele analizei vin dintr-un sondaj realizat de Fundatia Alliance of Democracies din Danemarca, cu sediul la Copenhaga, o organizatie non-profit independenta si care a intervievat 50.000 de persoane din 53 de tari, printre care si Romania.

Studiul a fost efectuat in perioada februarie - aprilie 2021, astfel incat efectul de "amortire" al politicii lui Donald Trump sa poata persista in concluzii. In ansamblu, datele din SUA arata ca perceptia populatiei americane este una imbunatatita fata de anul trecut.

Cea mai uimitoare constatare a sondajului este aceea ca aproape jumatate din repondentii din cele 53 de tari este ingrijorata de faptul ca Statele Unite ameninta democratia din tara lor, mai mult decat influenta Chinei (38%) sau a Rusiei (28%).

Care sunt opiniile romanilor despre democratie si ce tara straina este mai influenta?

Cea mai mare amenintare la adresa democratiei o reprezinta inegalitatea economica (64%). In schimb, un procent destul de ridicat (48%) considera puterea marilor companii din tehnologie, spre deosebire de simpla existenta a retelelor sociale, o amenintare pentru democratia din statele acestora.

La intrebarea "Tara mea este democratica?", raspunsurile au fost surprinzatoare: in Elvetia (77%), Norvegia (75%), China (71%), Suedia (68%), Germania (68%), Romania (51%), SUA (50%), Rusia (37%), conform Alliance of Democracies.

Datele despre Romania se prezinta astfel:

- Democratia este importanta - 84%,

- Tara mea este democratica - 51%,

- Nu este suficienta democratie - 49%,

- Influenta SUA - 47%,

- Influenta Rusiei - 32%,

- Influenta Chinei - 27%,

- Inegalitatea economica - 74%,

- Puterea companiilor tehnologice - 42%,

- Limitarea cuvantului liber - 58%,

- Interferente externe la alegeri - 56%.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#democratie, #democratie Romania, #statele unite, #studiu, #sondaj, #Rusia, #China , #Statele Unite
Comentarii
Poza VoxPopuli
VoxPopuli
rank 1
America First since 1776. Altfel,un articol de umputura care da bine