Un prim semnal dat de americani, dupa intalnirea Blinken - Lavrov: Noi trupe ale SUA vor fi trimise intr-o tara din estul Europei

Vineri, 21 Mai 2021, ora 12:41
9406 citiri
Un prim semnal dat de americani, dupa intalnirea Blinken - Lavrov: Noi trupe ale SUA vor fi trimise intr-o tara din estul Europei
Intalnirea Blinken - Lavrov din Islanda FOTO: Facebook

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, si ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-au tratat cu mare atentie, la prima intalnire din mandatul administratiei Biden, din Islanda. Dincolo de protocol, un prim semnal al viitoarelor intentii a fost dat de americani, ei anuntand ca isi vor spori trupele din cadrul NATO, in Polonia.

Lavrov a declarat joi, 20 mai, ca a discutat cu Blinken despre planurile Washingtonului de a desfasura noi forte armate ale SUA, in Polonia, potrivit Xinhuanet.

"Am discutat deschis despre planurile de crestere a prezentei NATO in Europa si l-am intrebat pe Blinken, despre acest lucru. Washingtonul vorbeste despre o suplimentare substantiala a trupelor in Polonia, ceea ce ar constitui o incalcare directa a Tratatului Rusia-NATO incheiat in 1997", a declarat Lavrov, la o conferinta de presa.

Inaltul oficial rus a precizat joi faptul ca intalnirea sa cu Blinken a reprezentat un "semnal pozitiv", adaugand ca dialogul a fost constructiv, iar rezultatele vor ajuta la intelegerea perspectivei unei posibile intalniri dintre presedintii Statelor Unite si Rusia, in viitor.

La randul sau, Antony Blinken a afirmat ca "exista multe domenii in care interesele noastre se intersecteaza si se suprapun si consideram ca putem lucra impreuna si, intr-adevar, ne putem baza pe aceste interese", a spus Secretarul de Stat american, enumerand pandemia Covid-19 si schimbarile climatice, conform CNBC.

Joe Biden face prima mutare legata de agresiunea Rusiei fata de Ucraina

De asemenea, diplomatul a vorbit si despre programele nucleare ale Iranului si Coreei de Nord, precum si despre situatia din Afganistan.

"Cautam o relatie stabila si previzibila cu Rusia. Noi credem ca este bine pentru tarile noastre, pentru poporul rus si pentru intreaga lume", a concluzionat Blinken, la sfarsitul intalnirii de la Reykjavik, din Islanda.

SUA demasca jocurile lui Vladimir Putin

#Antony Blinken, #Serghei Lavrov, #SUA, #Rusia, #NATO, #Joe Biden, #Vladimir Putin , #Statele Unite