Beijingul şi Moscova denunţă într-un rar editorial comun summitul democraţiei al lui Biden. Acuză o ”mentalitate de Război Rece”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 19:37
2656 citiri
Beijingul şi Moscova denunţă într-un rar editorial comun summitul democraţiei al lui Biden. Acuză o ”mentalitate de Război Rece”
Moscova și Beijingul critică administrația Biden că nu le-a invitat la forumul democrațiilor FOTO Editorial

Ambasadorii chinez şi rus la Washington denunţă - într-un rar editorial comun - excluderea Chinei şi Rusiei de la summitul virtual al democraţiei pe care urmează să-l organizeze în decembrie preşedintele american Joe Biden, care a plasat în centrul politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă, lupta între democraţi şi ”autocraţii”, relatează AFP.

Faptul că Statele Unite îşi permit să stabilească ”cine este o ţară democratică şi cine nu este eligibil la acest statut” relevă o ”mentalitate de Război Rece”, scriu împreună Anatoli Antonov şi Qin Gang în revista conservatoare National Interest.

”Acest lucru va reaprinde confruntarea ideologică şi fracturile mondiale şi va crea noi linii de împărţire”, avertizează ei, un ecou al unor critici ale Moscovei şi Beijingului, după ce Washingtonul a anunţat marţi că a invitat la summit 101 ţări şi teritorii.

Cei doi diplomaţi resping ideea unui model unic al democraţiei şi îşi laudă regimurile care au la bază ”realităţi” chinezeşti sau ”tradiţii” ruseşti.

”Este inutil să ne îngrjorăm cu privire la democraţie în Rusia şi China”, apreciază ei.

”Anumite guverne străine ar face mai bine să se uite la ceea ce se întâmplă acasă la ele. Se poate vorbi despre libertate atunci când manifestanţi sunt disperaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaz lacrimogen?”, scriu ei.

Ambasadorii rus şi chinez îndeamnă totodată Occidentul ”să nu se amestece în afacerile interne” ale altor ţări, ”sub pretextul promovării valorilor democratice” şi îndeamnă la un ”multilateralism adevărat” care funcţionează la ONU.

Democratul Joe Biden a plasat lupta între democraţii şi ”autocraţii” - încarnate în ochii săi de China şi Rusia - în centurl politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă.

”Summitul democraţiei” pe care l-a promis în campanie, a cărui primă versiune va avea loc online în perioada 9-10 decembrie, iar apoi în persoană, un an mai târziu, este una dintre piesele centrale ale acesteu priorităţi.

Între invitaţi se află India, Pakistanul şi Brazilia - în pofida unor bilanţuri negative în domeniul drepturilor omului -, însă nu şi Turcia sau Ungaria.

Statele Unite au invitat, de asemenea, Taiwanul, o invitaţie criticată aprig de către Beijing.

În editorialul lor, ambasadorii nu citează însă Taiwanul.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, în pofida faptului că nu deţine controlul asupra acestei insule cu 23 de milioane de locuitori.

Eveniment Quarterly Report

Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Marele scriitor basarabean Ion Druță a murit la Moscova. Artistul avea 95 de ani
Scriitorul Ion Druță, originar din Republica Moldova, a decedat astăzi dimineață, 28 septembrie, la Moscova. Acesta a cerut să fie înmormântat la Soroca. Testamentul a fost făcut public...
Noii aliați ai lui Putin: Liderul de la Kremlin s-a întâlnit la Moscova cu un președinte african care a făcut pe el în public VIDEO
Noii aliați ai lui Putin: Liderul de la Kremlin s-a întâlnit la Moscova cu un președinte african care a făcut pe el în public VIDEO
Încercarea Rusiei de a sparge izolarea internațională a dus la o nouă situație jenantă. Președintele Sudanului de Sud, Salvatore Kiir Mayardit, a venit astăzi, 28 septembrie, la Moscova,...
#Moscova, #Rusia NATO, #China SUA, #democratii , #Statele Unite