2014, anul decapitarilor filmate: Statul Islamic a impus Califatul terorii

Autor: Ana Ilie
Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 20:55
7937 citiri
2014, anul decapitarilor filmate: Statul Islamic a impus Califatul terorii
Foto: Mashable

Statul Islamic, anterior cunoscut drept ISIL sau ISIS, Statul Islamic din Irak si Levant, a luat lumea prin surprindere in 2014.

O grupare aproape necunoscuta pana in vara lui 2014, despre care se stia doar ca a fost respinsa de al Qaida pentru ca era prea brutala pentru gusturile gruparii teroriste deja consacrate de Osama bin Laden, a reusit in scurt timp sa capteze atentia tuturor.

Miscarea extremista sunnita are mii de luptatori arabi, dar si straini, multi occidentali, si un lider inspirat de al Qaida. Statul Islamic este cea mai grava amenintare la adresa Orientului Mijlociu si ar putea sa se raspandeasca si in alte tari.

Obama, decis sa extermine Statul Islamic: Nu este o lupta pe care America o duce singura

In doar cateva luni, Statul Islamic a reusit sa ocupe parti importante din teritoriul Irakului si Siriei, unde a proclamat un "califat" si aplica o varianta brutala a legii islamice.

Gruparea jihadista isi are radacinile in Tawhid, o grupare sunnita aparuta pentru a lupta impotriva SUA in Irak dupa caderea lui Saddam Hussein, in 2003.

Din 2010 incoace, gruparea este condusa de Abu Bakr al-Baghdadi, care s-a autoproclamat "calif" in teritoriile ocupate. Ura acestuia impotriva SUA a fost starnita de faptul ca a petrecut cinci ani in inchisoare dupa ce a fost capturat de fortele americane in Irak in 2005.

Liderul Statului Islamic traieste si ameninta: Vulcani de jihad sa erupa peste tot!

Titlul de "calif" este o incercare de revigorare a unui sistem de guvernare islamica din timpul Imperiului Otoman, iar Baghdadi le-a cerut tuturor musulmanilor lumii sa i se supuna.

Dupa ce s-a impus drept cel mai puternic grup militant din Siria, unde si-a infrant rivalii pentru a controla parti din nord si est, in special campurile petrolifere, Statul Islamic si-a redirectionat eforturile, in ianuarie 2014, catre Irak.

In cateva luni, Statul Islamic a capturat cateva provincii si mai multe orase importante - Mosul, Tikrit, Fallujah.

Pe masura ce gruparea a crescut si a ocupat teritorii importante, sursele banilor sai s-au schimbat. La inceput, s-a bazat pe finantarea din partea patronilor bogati din Golful Persic, insa in timp si-a dezvoltat surse independente de venit.

Statul Islamic s-a concentrat pe extinderea zonei sale de control, preluarea resurselor naturale, centrelor comerciale si a zeci de mii de tone de arme si munitie. Potrivit unor estimari, veniturile zilnice ale Statului Islamic ar fi in jur de 1-3 milioane de dolari si gruparea ar dispune de fonduri de zeci de milioane de dolari.

SUA au reusit sa mobilizeze o coalitie internationala pentru a efectua lovituri aeriene impotriva gruparii, dupa ce jihadistii au asediat minoritatea yazidi pe un munte din Irak. Comunitatea internationala s-a temut de un genocid, intrucat Statul Islamic nu accepta nicio minoritate religioasa, asa ca a fost declansata o ampla operatiune aeriana, care a avut insa efecte limitate pana in prezent.

Probabil cel mai brutal aspect al ascensiunii Statului Islamic este capturarea de ostatici si decapitarea acestora, deseori in fata camerelor de luat vederi, pentru a raspandi in intreaga lume mesajul sangeros al teroristilor.

In 2014, Statul Islamic a postat pe Internet inregistrari cu executia prin decapitare a cinci cetateni occidentali, una mai brutala decat alta. Cel mai recent ucis a fost americanul Peter Kassig, in varsta de 26 de ani, voluntar care lucra pentru o asociatie caritabila.

La 3 octombrie, gruparea Statul Islamic a revendicat executia prin decapitare a lucratorului umanitar britanic Alan Henning ca represalii la atacurile aeriene ale Marii Britanii contra ISIL in Irak, intr-o inregistrare video intitulata "Un nou mesaj catre America si aliatii sai".

Statul Islamic a mai decapitat un britanic in Siria

Cu cateva zile inainte, Jund al-Khilafah, o grupare algeriana afiliata la ISIL, a difuzat o inregistrare video care prezinta decapitarea cetateanului francez Herve Gourdel, rapit cu patru zile mai devreme la Kabylia (estul Algeriei).

La mijlocul lunii septembrie, Statul Islamic a anuntat decapitarea lucratorului umanitar britanic David Haines. Acesta fusese rapit in Siria in martie 2013.

Salbaticia decapitarilor din Statul Islamic e si in tine - Unde mai cad capete in ziua de azi

La 2 septembrie, Statul Islamic a postat pe Internet o inregistrare video care infatiseaza executia prin decapitare a jurnalistului american Steven Sotloff.

Primul cetatean strain decapitat de Statul Islamic a fost jurnalistul american James Foley, rapit in nordul Siriei in noiembrie 2012. Executia sa a fost anuntata la 19 august.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Statul Islamic califat, #Statul Islamic decapitari , #Statul Islamic