Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

2016, anul declinului pentru Statul Islamic - de ce ramane, totusi, o amenintare globala

Sambata, 24 Decembrie 2016, ora 11:14
5191 citiri
2016, anul declinului pentru Statul Islamic - de ce ramane, totusi, o amenintare globala
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ofensive terestre impotriva bastioanelor sale, bombardamente intense impotriva bazelor sale, combatanti decimati: "califatul" gruparii Statul Islamic a suferit in 2016 cele mai mari pierderi, insa, cu toate acestea, ramane o amenintare globala.

Jihadistii nu mai controleaza in prezent decat jumatate din teritoriul pe care l-au capturat in 2014 in Irak si Siria si in acest an au inregistrat cele mai mari pierderi in fata fortelor coalitiei care lupta impotriva lor, comenteaza AFP.

"Aproape trei milioane de persoane si peste 44.000 de km2 de teritoriu au fost eliberate" din mainile Statului Islamic in 2016, a anuntat generalul american Steve Townsend, care conduce coalitia internationala antijihadista.

Gruparea ultraradicala sunnita a pierdut Fallujah, oras simbol in Irak, si chiar Dabiq, unul dintre fiefurile Statului Islamic. Din punct de vedere strategic, gruparea a fost alungata din Ramadi, capitala provinciei vestice Al-Anbar in Irak, si din Minbej in Siria, cruciale pentru continuitatea teritoriala a "califatului".

Statul Islamic a trebuit, de asemenea, sa abandoneze la inceputul lunii decembrie Sirt, bastionul sau din Libia, o tara in care gruparea spera sa-si continue expansiunea in afara bazei sale din Orientul Mijlociu.

Prioritatea sa este acum sa apere Mosulul, cel mai mare oras din nordul Irakului unde liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a autoproclamat "calif" in iunie 2014.

Aceasta sarcina se anunta una dificila in fata asaltului lansat in octombrie de zeci de mii de politisti, soldati si militieni irakieni, sprijiniti de loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de Statele Unite ale Americii.

Inaintarea acestor forte, deja slabite dupa doi ani si jumatate de lupte impotriva jihadistilor, este incetinita de atacurile cu bombe, masini capcana si atacurile kamikaze ale Statului Islamic.

Si, desi nu exista o data precisa a incheierii ofensivei, rezultatul actiunilor de pe teren va fi deloc surprizator in avantajul fortelor irakiene, care de doua luni avanseaza strada cu strada in cel de-al doilea oras ca marime din Irak, impanzit de lunetisti ai Statului Islamic.

Odata Mosulul cucerit, in mainile Statului Islamic nu va mai ramane decat un singur oras important: Raqqa, in Siria.

Citeste si Cum arata batalia din Mosul pe Facebook: Fotografii din mijlocul razboiului si selfie-uri din avioane F-16 (Galerie foto)

Batalia pentru alungarea jihadistilor a fost, de asemenea, lansata la Raqqa si ar putea fi ultima de acest gen pentru Statul Islamic, a afirmat specialistul in grupari jihadiste, Mathieu Guidere.

"Pierderea Raqqa inseamna sfarsitul proiectului constructiei unui stat al Statului Islamic si va lasa gruparea fara simbolul teritorial pentru a-si justifica numele de Statul Islamic", a estimat el.

In pofida stocurilor impresionante de arme pe care le detin si a atrocitatilor pe care le comit, destinate sa semene teroare, jihadistii sunt in prezent incercuiti.

Potrivit Pentagonului, cel putin 50.000 de luptatori au fost ucisi din 2014.

Insa, in pofida rezultatelor obtinute, coordonarea intre diferitele forte anti-Statul Islamic, uneori rivale, ramane complicata si jihadistii demonstreaza, in special la Mosul, ca nu se dau usor batuti. Tacticile lor de gherila bine puse la punct si rezerva lor de kamikaze pare inepuizabila, un mare avantaj in fata chiar si a celor mai bine pregatite si echipate forte.

Gruparea extremista sunnita stapaneste, de asemenea, arta diversiunii pentru a epuiza randurile inamicului, dar si pentru a afirma, cel putin mediatic, ca-si mentine avansul. Ea a demonstrat recent acest lucru prin lansarea unui atac de comando spectaculos asupra orasului petrolier Kirkuk, controlat de luptatorii kurzi in nordul Irakului, sau prin recucerirea orasului Palmira, din centrul Siriei, din mainile trupelor regimului lui Bashar al-Assad.

"2016 a fost anul declinului" pentru Statul Islamic, sustine Guidere. Dar, a atras el atentia, grupul "pastreaza o influenta enorma, deoarece nicio solutie politica nu se intrevede la orizont (...) in special pentru sunnitii din Irak si Siria".

Astfel, impinsa la clandestinitate si revenita la insurectie prin atacuri pentru a semana teroare, gruparea ar putea deveni o amenintare si mai dificil de combatut. Revenirea in tarile occidentale a combatantilor straini este, de asemenea, un subiect de ingrijorare in strainatate, dupa atacurile revendicate sau inspirate de Statul Islamic din Statele Unite, Franta si Belgia.

Citeste si Teroristi care au participat la atentatele din Paris au fost ucisi de americani

"Grupul a pregatit terenul, anticipand infrangerile si prezentand pierderile teritoriale drept simple obstacole temporare in Irak si Siria. El promoveaza de asemenea ideea ca SI este la fel de mult o stare de spirit cat si un stat care guverneaza", se arata intr-un raport al Soufan Group.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Statul Islamic 2016 declin, #Statul Islamic declin, #Statul Islamic pierderi 2016 , #Statul Islamic