25.000 de jihadisti ucisi, milioane de dolari arsi. Mai e mult pana la moartea Statului Islamic?

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 12:35
8779 citiri
25.000 de jihadisti ucisi, milioane de dolari arsi. Mai e mult pana la moartea Statului Islamic?
Foto: Departamentul american al Apararii

Pentagonul se lauda ca, in timpul raidurilor americane in Irak si Siria, aproximativ 25.000 de luptatori ai Statului Islamic au fost ucisi. In plus, zeci de milioane de dolari stransi prin jaf de militanti au fost arsi.

Fortele irakiene si kurde au reusit sa preia din mainile gruparii teroriste 40% din suprafata pe care aceasta o detine in Irak, au mai anuntat oficialii americani, citati de New York Times. Si in Siria mare parte din teritoriul detinut de Statul Islamic a fost scoasa de sub controlul jihadistilor, cu ajutorul Occidentului.

Insa in acelasi timp toate succesele repurtate impotriva Statului Islamic nu au putut sa opreasca expansiunea gruparii inspre Europa, Africa de Nord si Afganistan. Atacurile recente din Bruxelles, din Istanbul si alte orase fac ca oficialii americani si expertii militari sa se fereasca sa prezica evolutia lucrurilor intr-o lupta care, spun ei, ar putea continua ani buni.

"Chiar si daca avansam cu eforturile noastre de a invinge Statul Islamic in primele linii ale frontului, stim ca pentru a fi complet eficienti trebuie sa prevenim extremismul violent din fasa: sa oprim recrutarile, radicalizarea si mobilizarea oamenilor, mai ales a celor tineri, sa nu se angajeze in activitati teroriste", a declarat marti Antony J. Blinken, secretar adjunct de Stat in SUA.

Amenintarea "lupului singuratic", mai primejdioasa decat pare

Un alt oficial american e de parere ca a invinge pe front Statul Islamic nu e o realizare suficienta, fiind nevoie sa fie tintiti teroristii care au nevoie de relativ putine resurse pentru a face varsare de sange peste hotare.

"A invinge prezenta militara formala a unei grupari teroriste nu va diminua amenintarea unui lup singuratic sau a unei celule mici, independente, cu sediul in Occident", a declarat Jonathan Schanzer, fost analist al finantelor gruparilor teroriste la Departamentul Trezoreriei americane.

Costurile atacurilor din Bruxelles

Atacurile in Vest sunt usor de finantat, mai afirma el, estimand ca materialele folosite pentru atacurile din Bruxelles si laboratorul de care a fost nevoie pentru a realiza explozibilii nu au costat, per total, mai mult de 10.000 - 15.0000 de dolari.

"Poti sa invingi Statul Islamic si teritoriile controlate de el, dar nu vei invinge Statul Islamic. Ideologia jihadismului continua sa evolueze si continua sa existe", mai afirma acesta.

Statul Islamic a distrus "Poarta lui Dumnezeu"

In timp ce unii oficiali spun despre atacurile recente din Europa si Turcia ca sunt o dovada a disperarii la care a ajuns Statul Islamic, in urma pierderilor suferite pe teren, mai multi sunt de parere ca violentele recente arata ca Statul Islamic nu e o problema care se va rezolva sau va disparea curand.

Statul Islamic are bani si plateste salarii militantilor

Oficiali de pe ambele parti ale Atlanticului sunt de acord ca Statul Islamic este una dintre gruparile militante cele mai bogate din toate timpurile, un adversar rezistent si adaptabil, in stare sa puna in scena atacuri vaste si de rasunet.

In plus, cei care lupta pentru el sunt platiti, asa cum se intampla in Mosul, Irak, sau Raqqa, orasul sirian care este, de facto, capitala Statului Islamic. Chiar daca salariile luptatorilor sai au fost injumatate anul trecut, acestia sunt in continuare platiti, afirma oficialii americani, mai ales ca gruparea terorista continua sa colecteze bani din taxe de protectie, santaj sau pur si simplu jecmanire.

"Nu poti sa separi simplu Statul Islamic de vasta sa avutie", a explicat un alt oficial din cadrul Trezoreriei Americane, Daniel L. Glaser.

Strategia luptei cu Statul Islamic

In prezent se incearca o strategie pe mai multe niveluri. Recastigarea controlului mai multor orase din Irak si Siria, sursa de venit importanta pentru gruparea terorista, este un palier de actiune.

Cum lupta femeile din Irak cu Statul Islamic, cot la cot cu barbatii: Pe front suntem toti la fel

In plus, americanii tintesc tot mai des zonele din care Statul Islamic extrage titei, precum si rafinariile si camioanele care transporta petrolul. Se crede ca Statul Islamic a pierdut, la acest capitol, circa o treime din resurse.

Mai mult, de la cucerirea orasului irakian Ramadi, anul trecut, ultima victorie majora a Statului Islamic, gruparea terorista a pierdut mai multe orase. Intre timp Statul Islamic nu mai controleaza nici Ramadi.

In ultima vreme, raidurile americanilor au ucis mai multi lideri islamici de top, asa cum e Omar al-Shishani (Omar Cecenul) sau comandantul Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli. Un specialist in arme chimice al Statului Islamic, Sleiman Daoud al-Afari, a fost de asemenea capturat in februarie, anul acesta.

Cu toate acestea, insa, Statul Islamic si-a inlocuit in timp record liderii. Scoaterea acestora de pe campul de lupta nu a inseamnat, asa cum se asteptau unii, moartea sau macar slabirea gruparii teroriste.

Statul Islamic este lovit si in ceea ce priveste finantele. In Irak s-au inchis bancile din orasele detinute de Statul Islamic, astfel incat acesta sa nu poata face transferuri internationale. Teoretic, Statul Islamic ar trebui sa-si faca tranzactiile in Bagdad, acolo unde ar putea fi interceptat si oprit.

In plus, SUA, Europa si ONU au facut o lista neagra ce cuprinde numele unor oameni si companii asociate cu Statul Islamic.

Teoretic, gruparea terorista sufera si pentru ca pretul petrolului - pe care il vinde pe piata neagra la jumatate din cost - a scazut. Daca anul trecut petrolul costa aproape 60 de dolari barilul, acum e in jur de 45 de dolari.

SUA au bombardat milioanele Statului Islamic: Cate victime colaterale sunt dispusi americanii sa sacrifice

In plus, mai multe depozite in care Statul Islamic isi tinea banii au fost lovite de raidurile americanilor, banii fiind incinerati. Se pare ca numai in urma acestor lovituri Statul Islamic a pierdut zeci de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#strategie lupta stat islamic, #stat islamic pierderi, #bani stat islamic, #stat islamic orase detinute , #Statul Islamic