Al Qaida, rugaminte pentru Statul Islamic: Eliberati britanicul care urmeaza sa fie decapitat

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 15:35
9763 citiri
Al Qaida, rugaminte pentru Statul Islamic: Eliberati britanicul care urmeaza sa fie decapitat
Foto: barenakedislam.com

Al Qaida a facut un apel catre Statul Islamic pentru eliberarea ostaticului britanic Alan Henning, deoarece credea ca acesta e doar un lucrator umanitar nevinovat care chiar incerca sa ajute musulmani.

Rugamintea a fost facuta de un comandant local sau "emir" al organizatiei Jabhat al-Nusra, organizatie din Siria afiliata al Qaida, care si-a vizitat aliatii de atunci din Statul Islamic, la 4 zile dupa ce Henning fusese capturat, in decembrie 2013, scrie The Independent.

Emirul s-a certat cu rapitorii lui Henning, spunand ca actiunile lor sunt 'neislamice' si 'contraproductive', potrivit unui jurnalist care l-a intervievat pe liderul respectiv dupa intalnire.

Pana acum, Statul Islamic a decapitat doi jurnalisti americani si un lucrator umanitar britanic, David Haines. Intr-o inregistrare video postata pe Internet sambata seara, Statul Islamic avertizeaza ca Henning va fi urmatorul.

Detaliile apelului facut de al Qaida au fost dezvaluite de jurnalistul american Bilal Abdul Kareem, care a spus ca emirul s-a dus la acestia si le-a spus: "Ceea ce faceti voi e gresit. Nu aveti niciun drept sa il rapiti. Nu puteti sa-l retineti doar pentru ca nu e musulman".

Henning era singurul nemusulman dintr-un grup de voluntari trimisi de o organizatie de binefacere musulmana din Marea Britanie, care a organizat un convoi de ambulante vechi cu ajutoare medicale pentru orasul Al-Dana, la cativa kilometri de granita cu Turcia.

"Am vorbit cu emirul din Jabhat al-Nusra dupa ce s-a intors. Initial, era foarte increzator ca Henning va fi eliberat pentru ca ISIL ii promisese. Apoi Henning a fost luat din inchisoarea din Al-Dana si nu am mai auzit de el", a povestit Kareeem.

CNN: David Cameron stie identitatea teroristului britanic care decapiteaza ostatici

Aceste informatii privind incercarile al Qaida de a-l elibera pe Henning se reflecta in mai multe rapoarte care spun ca organizatia condusa candva de Osama bin Laden nu este de acord cu directia pe care merge Statul Islamic. Pe blogul sau, Kareem a dat mai multe detalii privind neintelegerile dintre extremisti si ceilalti musulmani.

"Cei din ISIL il suspectau ca e spion. Musulmanii din convoi au cerut o dovada. Comandantul ISIL le-a aratat pasaportul lui Henning si le-a spus ca acesta are un cip, prin care serviciile secrete britanice il pot localiza. Unul dintre musulmanii din convoi a spus: 'Toate pasapoartele britanice au cip', si le-a aratat propriul sau pasaport britanic", arata Kareem.

"Unul dintre voluntarii musulmani le-a spus luptatorilor ca oamenii se bazeaza pe aceste convoaie umanitare si ca actiuni ca acestea vor crea piedici in eforturile de a ajuta poporul sirian. Comandatul ISIL a replicat: 'Nu avem nevoie de convoaie, il avem pe Allah!'", a mai povestit jurnalistul american.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic Qaida ostatic britanic, #al Qaida rugaminte ISIL eliberare Henning, #Qaida ISIL apel eliberare , #Statul Islamic
Comentarii