Amenintarea Statului Islamic - este momentul sa negociem cu teroristii?

Sambata, 15 August 2015, ora 07:00
5881 citiri
Amenintarea Statului Islamic - este momentul sa negociem cu teroristii?
Foto: Hepta.ro

Organizatia terorista Statul Islamic controleaza acum teritorii vaste in Irak si Siria si are afiliati care sustin ca au intreprins atacuri in tari precum Tunisia, Egipt, Libia si Nigeria.

Statul Islamic este mai brutal, mai sofisticat si mai puternic decat au preconizat multi. Orice actiune militara a avut pana acum doar succes limitat in tinerea la distanta a teroristilor.

Asadar, s-a sugerat o abordare diferita de cea de pana acum: negocierea. Desi unii gasesc ideea respingatoare, altii spun ca este vremea ca aceasta cel putin sa fie luata in considerare.

PR de jihadist: Statul Islamic ia masuri sa nu-i fie afectata imaginea

Patru experti au fost intrebati de BBC cu privire la opinia lor pe aceasta tema - ar trebui cineva sa vorbeasca/negocieze vreodata cu Statul Islamic?

Sustinere politica pentru Statul Islamic?

Jonathan Powell, negociatorul sef pentru Irlanda de Nord al guvernului britanic in perioada cand premier era Tony Blair, sustine ca, "daca vrei sa distrugi Statul Islamic, nu vei reusi sa o faci din aer".

"Si nimeni din Occident nu pare pregatit sa trimita trupe terestre. Asadar, nu exista o strategie militara pentru distrugerea Statului Islamic. Trebuie sa fie o strategie politica. In opinia mea, asta ar implica discutiile cu ei", mai spune Powell.

De ce n-ar mai trebui nici macar sa pronuntam "Statul Islamic" si care este alternativa

Powell recunoaste ca, desi violenta folosita de teroristii Statului Islamic este una "respingatoare", acest lucru nu presupune automat ca toate lectiile invatate din confruntarile anterioare cu gruparile teroriste isi pierd din valoare.

Negociatorul britanic considera, din experienta celor 30 de ani de tratative in diverse conflicte, ca daca Statul Islamic are sustinere politica, "atunci vom sfarsi prin a vorbi cu ei".

"Este ipoteza mea ca exista o asemenea sustinere politica. Si ideea islamistilor extremi - fie ca sunt al Qaida sau Statul Islamic - pare sa aiba suficienta robustete in ea astfel incat este o problema pe care va trebui sa o abordam politic la un anumit punct, nu numai prin forta armelor", mai spune Jonathan Powell, care subliniaza ca, chiar si asa, nu trebuie oprita lupta si nu trebuie incepute discutiile acum, ci pregatit terenul prin instituirea unei comunicari de baza.

Cum gandesc teroristii Statului Islamic

Qais Qasim, jurnalist care traieste in Bagdad si care in ultimul an a urmarit evolutia Statului Islamic, vorbind cu cei care au plecat din orasele si satele controlate de jihadisti, sustine ca gruparea terorista nu este si una politica, ci una criminala.

"Ei folosesc atacuri sinucigase si explozibili in loc de cuvinte. Nu au revendicari politice. Statul Islamic nu mai este o miscare sunnita. Ei intra in conflicte cu triburile sunnite. Lupta impotriva Statului Islamic nu este parte a conflictului dintre sunniti si siiti.

Statul Islamic nu este bazat pe filosofie sectara, in schimb este bazat pe un anumit fel in care este privita viata si ei cred ca au dreptul final pentru a decide cine traieste si cine moare", spune Qasim.

Cum este America incurcata de aliatii arabi in lupta impotriva Statului Islamic

Acesta subliniaza ca nu poate gasi pe nimeni in Bagdad care este dispus sa vorbeasca cu Statul Islamic: "Nimeni nu vrea sa ofere legitimitate Statului Islamic".

"Si, daca se intampla, vor considera acest lucru un semn de slabiciune din partea fortelor de securitate irakiene. Oamenii de aici din Bagdad sunt foarte optimisti in legatura cu fortele irakiene si cu refacerea fortelor irakiene", mai spune jurnalistul local.

"Nu este momentul - si nu va fi niciodata - sa discutam cu Statul Islamic azi, maine si nici dupa cinci ani, pentru ca ei sunt criminali. Nu poti negocia cu salbatici precum luptatorii Statului Islamic. Nu poti sa lasi un criminal sa scape", incheie Qasim.

Nu sunt multe de discutat

Mina al Oraibi, care lucreaza la un ziar londonez in limba araba, este originara din Irak, iar tatal ei provine din orasul Mosul, ocupat de Statul Islamic.

"Ce se va intampla in lupta impotriva Statului Islamic in Irak va determina mare parte din ce se va intampla in Orientul Mijlociu si in lumea araba. Nu cred ca este momentul sa vorbim cu cei care se afla in esaloanele de conducere ale Statului Islamic, pentru ca nu sunt multe de discutat acolo, au subliniat foarte clar acest lucru", precizeaza al Oraibi.

"Am cazut in capcana tratarii sale aproape ca si cum ar fi un grup puternic. Si asta a fost de fapt o victorie a propagandei Statului Islamic, pe care multi dintre noi, cei care spunem ca suntem impotriva lor, am activat-o.

Amenintare teribila a Statului Islamic: Vom cumpara arme nucleare si vom face ceva epic

(...) Unii irakieni se refera la cei care provin din provincii controlate de Statul Islamic ca fiind teroristi. Asa incat este foarte important sa construim acea incredere si astfel sa le spunem sunnitilor ca 'ne dam seama ca voi sunteti victimele'", mai spune jurnalista.

O nesabuinta

Michael Semple, care a fost 18 ani lucrator umanitar in Afganistan, pentru UE si ONU, este unul dintre putinii care au fost implicati in discutii cu liderii talibanilor.

"Cred ca cineva care ar propune discutii politice acum ar fi considerat nesabuit de ambele parti. Nu cred ca Statul Islamic ar avea incredere, nici ca tarile din regiune sau Statele Unite ar avea incredere", spune Semple.

De ce Statul Islamic continua sa castige si care sunt vulnerabilitatile sale

Cu toate acestea, el sustine ca Statul Islamic "este suficient de mare, suficient de robust incat pare ca va mai fi prin preajma destul timp, astfel incat are structuri despre care cred ca ar fi capabile sa se angajeze in dialog".

Insusi faptul ca Statul Islamic va mai dainui ceva timp arata ca pretul ignorarii sale creste permanent.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#negocieri Statul Islamic, #discutii Statul Islamic , #Statul Islamic