Americanul care a plecat in Irak sa se lupte cu Statul Islamic dar a ajuns sa se confrunte cu Iranul

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 August 2015, ora 09:52
5468 citiri
Americanul care a plecat in Irak sa se lupte cu Statul Islamic dar a ajuns sa se confrunte cu Iranul
Foto: facebook/Kurdistan Democratic Party

Ryan O'Leary se afla pe front a treia oara, de aceasta data voluntar. Initial voia sa se lupte cu gruparea extremista Statul Islamic, insa a ajuns insa sa se lupte cu Iranul.

La inceputul acestui an americanul s-a intors in Irak, din propria vointa, cu intentia de a antrena soldatii kurzi, pesmerga, sa izgoneasca Statul Islamic din teritoriile ocupate in nordul tarii.

Americanul de 28 de ani a avut insa o traiectorie neasteptata de indata ce a ajuns in Irak. Acum patruleaza granita dintre Iran si Kurdistan, in Irak, alaturi de o factiune a Partidului Democrat Kurd din Iran (KDPI), in muntii Qandil. El ii antreneaza pe soldati sa se lupte nu cu Statul Islamic ci cu fortele iraniene, care reprima kurzii din regiune, spune acesta, citat de Time.

"Mi-am schimpat opinia. Nu e nicio diferenta intre Iran si Statul Islamic, actioneaza la fel fata de oamenii astia. Doar ca nu este raportat la fel de mult", povesteste luptatorul.

Bombele cu SIDA ale Statului Islamic: Jihadisti infectati cu HIV, trimisi in misiuni sinucigase - presa

KDPI este una din cele cateva organizatii politice ce reprezinta kurzii din Iran, un grup etnic de aproximativ 7 milioane de persoane, ce traieste in Iran si in regiunea autonoma Kurdistan din Irak. Partidul a fost scos in afara legii timp de decenii in Iran si activeaza pentru independenta si democratie de stil european. Unitatea cu care patruleaza O'Leary doreste sa apere kurzii de agresiunea iraniana.

Cand a ajuns in Erbil, capitala Kurdistanului irakian, O'Leary a cautat o unitate de luptatori pesmerga care sa ii lase libertate de miscare si s-a intalnit cu un oficial al KDPI care l-a convins ca amenintarea mai mare la adresa kurzilor este Iranul. "Statul Islamic nu este o amenintare permanenta la adresa Kurdistanului sau regiunii. Dar influenta Iranului in aceasta regiune este nebunesc de mare. Este o pozitie religioasa dura", povesteste americanul.

Asa ca a devenit "practic primul occidental pe care l-au primit alaturi de ei" si ii invata pe soldati tacticile invatate in stagiul sau militar.

Statul Islamic sustine ca un kamikaze american a comis un atentat sinucigas

In ultimele luni au crescut tensiunile intre kurzii iranieni si regimul iranieni. Mii de kurzi iranieni au iesit in mai pe strazile orasului iranian Mahabad si protestul a devenit violent. Partidele kurde iraniene au amenintat ca trimit militiile in Teheran daca regimul nu le acorda autonomie. O'Leary sustine ca Iranul a bombardat satele de la granita si a executat civilii, iar gruparile kurde au atacat pozitiile fortelor iraniene.

O'Leary mai povesteste ca se concentreaza pe pregatirea apararii granitei pentru momentul cand iranienii vor face o incursiune, dupa ce SUA aproba acordul nuclear. Fara sanctiuni militare, tara se va simti incurajata sa is reprime minoritatile rebele.

Martin van Bruinessen, profesor de stiudiu comparat al societatilor musulmane contenporane la Universitatea Utrecht nu crede insa ca un atac este iminent. Desi au existat incursiuni militare iraniene in zonele kurde in trecut, regimul a convenit de mult sa renunte la actiunile militare de la granita atata vreme cat kurzii iranieni ii impiedica pe exilatii iranieni sa comita atacuri.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#american lupta Stat Islamic, #kurzi lupta Iran , #Statul Islamic
Comentarii