Armata SUA cauta o baza legala pentru a trimite forte terestre impotriva Statului Islamic

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 09:37
2300 citiri
Armata SUA cauta o baza legala pentru a trimite forte terestre impotriva Statului Islamic
Foto: The Telegraph

Secretarul american de Stat, John Kerry, a solicitat marti Congresului SUA sa nu excluda posibilitatea trimiterii de trupe americane terestre in campania militara impotriva gruparii extremiste Statul Islamic.

Kerry le-a cerut congresmenilor sa nu incerce sa limiteze zonele in care au loc luptele sau sa defineasca prea strict gruparile afiliate Statului Islamic pe care le pot ataca trupele SUA in cadrul acestei misiuni, scrie Los Angeles Times.

Orice noi reguli de interventie militara acceptate de Congresul SUA ar trebui sa acorde presedintelui Barack Obama "un mandat clar si flexibilitatea de care are nevoie", le-a spus Kerry membrilor Comitetului pentru Relatii Externe.

Marti a avut loc prima intalnire intre Kerry si legislatori cu privire la optiunea Congresului de a emite o autorizatie pentru folosirea fortei militare, care sa devina baza legala a luptei impotriva Statului Islamic.

Obama a exclus de mai multe ori folosirea trupelor pe teren in Siria si Irak impotriva gruparii extremiste. In opinia sa, trupele locale pot sa completeze loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de americani. Insa Kerry a aratat ca orice autorizatie legala trebuie sa fie suficient de ampla pentru a permite comandantilor sa faca modificarile necesare, in functie de imprejurari.

Spre exemplu, daca s-ar impune limitari geografice, acestea ar deveni o restrictie in misiunea anti-Statul Islamic, daca gruparea si-ar extinde operatiunile in Libia, a explicat Kerry.

Acesta a mai aratat ca Administratia poate accepta o limitare temporala, de trei ani, a campaniei, insa textul autorizatiei trebuie sa poata permite prelungirea misiunii, daca este necesar, in urma consultarii cu Congresul.

Statul Islamic este o grupare terorista care a cucerit teritorii importante in Irak si Siria, unde a proclamat un califat si a impus o varianta dura a islamului. S-a remarcat prin rapirea occidentalilor si decapitarea lor si persecutarea minoritatilor etnice si religioase. SUA, impreuna cu mai multi aliati, au lansat o campanie aeriana de bombardamente impotriva pozitiilor gruparii sunnite jihadiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#John Kerry Congres Stat Islamic, #Kerry operatiune Stat Islamic , #Statul Islamic