Atentie la Statul Islamic 3.0

Joi, 25 August 2016, ora 13:49
6271 citiri
Atentie la Statul Islamic 3.0
Foto: Arhiva Hepta.ro

Zilele acestea, generalul american in rezerva David Petraeus este departe de campul de lupta. S-a retras in 2011 din armata, iar acum lucreaza in New York la o firma privata si este presedintele KKR Global Institute.

Mai este si profesor la City University din New York si la University of Southern California, precum si cercetator la Harvard. Insa mintea ii sta mereu la problemele globale care privesc Statele Unite, relateaza Politico.

Cum poate fi combatut Statul Islamic

Fostul director CIA, care a activat 37 de ani in armata, a descris razboiul impotriva Statului Islamic drept "o lupta pentru generatii" care va defini politica externa a Americii multe decenii de acum incolo.

Este mai ingrijorat de cum decurge acum lupta. Petraeus a spus ca, desi Statul Islamic poate ca "pierde teren in califatul sau din Siria si Irak, si-a intensificat activitatea in alte locuri si continua sa fie foarte periculos", pentru ca jihadistii comit si inspira atacuri in multe tari indepartate de Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

"Le-a luat SUA si partenerilor din coalitie mai mult decat ar fi trebuit in mod ideal, insa abordarea militara a evoluat impresionant, a facut un progres considerabil si va avansa si mai mult in lunile ce urmeaza. Totusi, sunt ingrijorat ca planurile pentru o guvernare post-ISIL in Mosul (oras controlat de jihadisti in Irak - n.red.) si starea finala care se doreste in Siria nu sunt prea clare in acest moment", a aratat generalul in rezerva.

Ne-am putea astepta la o surpriza in octombrie, a sugerat el. "Surpriza ar putea fi ca Mosul sa cada mai repede decat s-a anticipat. Iar asta inseamna ca autoritatile irakiene ar trebui sa accelereze planurile pentru formarea unui organism de guvernare in Mosul si in provincia Ninevah, ambele fiind cele mai complexe regiuni - din punct de vedere etnic, sectar si tribal - din Irak", a spus Petraeus.

Cum poate fi invins Statul Islamic: Zece idei inedite care nu implica arme

Fostul militar, care a condus misiuni in provincia Ninevah din Irak, sustine ca acolo "exista provocari enorme". "Va fi extrem de greu pentru guvernul irakian, chiar si cu sprijinul deplin al coalitiei, sa rezolve acele provocari si sa se asigure ca nu mai exista conditii favorabile pentru nasterea unui ISIL 3.0", a avertizat Petraeus.

Generalul in rezerva a vorbit si despre cele mai mari temeri ale sale privind amenintarile geopolitice, printre care Statul Islamic, actiunile Rusiei in Siria si Ucraina, disputele dintre China si alte tari in Marea Chinei de Est, atacurile cibernetice si incetinirea cresterii economice globale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Statul Islamic 3 0, #Statul Islamic Irak, #Statul Islamic invins , #Statul Islamic