Avertisment sumbru: Asa cum e dusa acum, lupta cu Statul Islamic va fi pierduta

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 23:25
14066 citiri
Avertisment sumbru: Asa cum e dusa acum, lupta cu Statul Islamic va fi pierduta
Foto: Washington Times

Oficialii europeni se vor reuni luna viitoare pentru a incerca sa gaseaca raspuns la o intrebare aproape imposibila: in timp ce pozitii ale Statului Islamic sunt bombardate de Occident, cum ii oprim pe jihadistii cu pasapoarte sa se intoarca in Europa si sa se razbune?

"Adevarata teama a liderilor europeni este legata de povestile oamenilor care se intorc in Europa si se folosesc de sprijinul oferit de ISIL si de antrenamentul sau experientele din Orientul Mijlociu pentru a comite potentiale atentate aici. Cred ca aceasta este marea ingrijorare", sustine Yan St. Pierre, directorul companiei de securitate Mosecon din Berlin, intr-o analiza Voice of America.

St. Pierre arata ca sistemele de securitate bine puse la punct in Europa ar putea feri continentul de atacuri ale militantilor ISIL, despre care oficialii europeni avertizeaza ca sunt probabile, dar simbolurile UE si cetatenii de peste granite reprezinta deja niste tinte in ochii extremistilor.

Saptamana trecuta, un turist francez a fost decapitat in Algeria, dupa ce jihadistii au cerut ca Franta sa opreasca atacurile aeriene asupra unor pozitii ale Statului Islamic. In SUA, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a declarat ca incetarea ofensivei impotriva islamistilor nu este o optiune.

Turist francez decapitat de Statul Islamic: cei care au comis crima au fost identificati

"Va fi necesar un efort considerabil din partea tuturor celor implicati. Credem ca va dura ani intregi. Nu pot da o cifra exacta, dar nu este ceva ce vom putea face in cateva zile, saptamani sau luni", a lamurit Kirby, vorbind despre exterminarea Statului Islamic.

O campanie de mai multi ani, inutila

Insa unii analisti din Orientul Mijlociu considera ca o campanie intinsa pe mai multi ani nu-i va infrange pe militantii ISIL. Ar putea chiar sa ii dea mai multa putere organizatiei teroriste, potrivit directorului Centrului de Studii Americane Strategice din Beirut, Kamel Wazne.

SUA nu pot bombarda "pana la disolutie" Statul Islamic. E nevoie de rabdare

"Nu-ti poti permite sa spui 'Va dura ani'. Chiar va dura ani? Probabil vom vedea mai multe recrutari decat vom vedea distrugere in ceea ce priveste aceasta infrastructura terorista. Trebuie sa stabilesti un interval", subliniaza Wazne.

Specialistul spune ca loviturile aeriene nu vor infrange un numar despre care se crede ca este de ordinul zecilor de mii de militanti, care controleaza teritorii vaste din Siria si Irak si care detin armament serios.

"Cand spui ca vrei sa lupti impotriva terorismului, inseamna ca trebui sa lupti impotriva terorismului. Trebui sa vii cu toata puterea pe care o ai si sa lupti. Trebuie sa lupti din aer si uneori la sol", precizeaza expertul.

In opinia acestuia, daca Occidentul nu vrea sa trimita forte care sa lupte pe teren, trebuie sa colaboreze cu Guvernul sirian pentru a lupta cu extremistii ISIL din Siria.

Statul Islamic, o mare minciuna? Cine s-ar afla in spate si ce ar avea de castigat

Liderul american Barack Obama l-a acuzat pe presedintele sirian Bashar al Assad ca a comis acte de terorism impotriva propriului popor si ca ii sprijina in mod deschis pe rebelii din tara sa, dar SUA trebuie sa treaca peste acest aspect daca vrea sa obtina pacea.

"Americanii continua sa subestimeze faptul ca incetarea razboiului din Siria si gasirea unei solutii politice alaturi de guvernamantul actual este, probabil, cea mai buna optiune pentru securitatea si stabilitatea din regiune".

Dar securitatea din Siria sub conducerea lui Assad nu va dura mult, adauga Wazne, daca problemele care cauzeaza insecuritatea - printre care saracia si ideologiile extremiste - nu sunt atacate cu aceeasi forta pe care coalitia internationala o foloseste impotriva Statului Islamic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Statul Islamic, #Statul Islamic lupta, #Statul Islamic lupta teren, #Statul Islamic coalitie , #Statul Islamic