Batalie pe viata si pe moarte la granita cu Turcia - Jihadistii dau inapoi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 17:30
5644 citiri
Batalie pe viata si pe moarte la granita cu Turcia - Jihadistii dau inapoi

Intensificarea bombardamentelor aeriene ale coalitiei conduse de SUA a facut ca jihadistii din gruparea extremista Statul Islamic sa dea inapoi la Kobani, orasul sirian majoritar kurd, aflat la granita cu Turcia.

Lupta pentru Kobani a capatat valente dramatice marti, dupa ce presedintele turc a avertizat ca orasul este pe punctul de a cadea in mainile extremistilor, dupa trei saptamani de asediu. Gruparea Statul Islamic reusise sa patrunda din doua parti in oras si a instalat steagul sau negru pe mai multe cladiri, scrie France24.

O noua serie de bombardamente aeriene au avut loc miercuri dimineata langa Kobani, dupa ce, marti, coalitia condusa de SUA a bombardat cu furie pozitiile islamistilor. In estul orasului, jurnalistii au relatat ca se ridica o coloana groasa de fum negru. Acolo, militiile kurde au scos luptatorii Statului Islamic din cateva cartiere ale orasului, in urma unor lupte grele duse in cursul noptii.

In oras se duc inca lupte cu jihadistii, care nu se dau dusi cu usurinta din pozitiile cucerite dupa trei saptamani de asediu. Intensificarea loviturilor aeriene le-a permis insa kurzilor sa capete avantajul necesar pentru a incepe sa-i respinga pe atacatori.

Unele rapoarte sustin ca Statul Islamic a fost scos afara si din zona de vest a orasului.

Cel putin 32 de luptatori ai Statului Islamic au fost ucisi in Kobani si in jurul orasului marti, inclusiv 20 ucisi de bombardamentele aeriene.

De cealalta parte a frontierei, in Turcia, lipsa de actiune concreta a Guvernului de la Ankara a declnsat furia kurzilor. Cel putin 19 persoane au murit in manifestatii pro-kurde in sud-estul tarii.

Ciocnirile au izbucnit in zona de granita apropiata de Kobani, unde aproximativ 200.000 de kurzi s-au refugiat cand Statul Islamic a inceput sa asedieze orasul sirian. Violente au avut insa loc in toata tara, inclusiv in Ankara si Istanbul.

Noi bombardamente SUA la Kobani - Statul Islamic, de neoprit

Un grup de monitorizare a aratat ca are dovezi ca cel putin 400 de persoane au murit in asediul de la Kobani.

Statul Islamic, victorie strategica la granita cu Turcia

Caderea orasului Kobani ar fi un esec al campaniei coalitiei internationale condusa de SUA, ce efectueaza de cateva saptamani lovituri aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic. Turcia a promis, cu doar cateva zile inainte, ca nu va lasa Kobani sa cada in mainile militantilor sunniti, cu toate ca au existat dubii ca Ankara va sari in ajutorul kurzilor de aici.

Prin cucerirea acestui oras, Statul Islamic ar obtine o victorie strategica, reusind sa controleze un urias coridor la granita cu Turcia.

Practic, Statul Islamic obtine astfel legatura intre pozitiile din Alep, la Vest, si Raqqa, la est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria Statul Islamic lupte oras, #Siria Kobani lupte jihadisti , #Statul Islamic
Comentarii