Bilant cutremurator: 10 ostatici au fost ucisi de ISIL in ultimele 6 luni

Duminica, 01 Februarie 2015, ora 14:03
2889 citiri
Bilant cutremurator: 10 ostatici au fost ucisi de ISIL in ultimele 6 luni
Foto: Vocativ

Japonezul Kenji Goto, a carui executie a fost anuntata sambata de organizatia Statul Islamic (ISIL), este al doilea ostatic japonez ucis intr-o saptamana de aceasta grupare jihadista.

AFP prezinta precedentele executii de acest tip revendicate de ISIL si gruparile afiliate.

- 19 august: ISIL afirma, intr-o inregistrare video postata pe Internet, ca l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, in varsta de 40 de ani, rapit in nordul Siriei in noiembrie 2012 si ameninta sa il ucida pe un alt ostatic ca represalii fata de atacurile aeriene americane din Irak, care au debutat la inceputul lui august.

- 2 septembrie: ISIL revendica, intr-o inregistrare video, executia prin decapitare a jurnalistului american Steven Sotloff, in varsta de 31 de ani, si ameninta sa ucida un al treilea ostatic, pe britanicul David Haines. Dat disparut de 12 luni, Sotloff ar fi fost rapit pe 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia, dar rapirea sa a fost tinuta in secret.

- 13 septembrie: ISIL revendica intr-o inregistrare video decapitarea angajatului umanitar britanic David Haines, in varsta de 44 de ani, si ameninta sa execute un alt ostatic britanic, Alan Henning. Gruparea ii reproseaza Marii Britanii ca sustine formarea unei vaste coalitii antijihadiste initiate de Washington. Implicat in domeniul umanitar din 1999, David Haines a fost rapit in Siria in martie 2013.

- 24 septembrie: Jund al-Khilafah, o grupare algeriana afiliata ISIL, difuzeaza o inregistrare video care prezinta decapitarea cetateanului francez Herve Gourdel, rapit cu patru zile mai devreme la Kabylia (estul Algeriei). Aceasta grupare a amenintat ca il va ucide pe ostatic, un ghid montan in varsta de 55 de ani, daca Franta nu va renunta "in 24 de ore" la atacurile aeriene din Irak.

- 3 octombrie 2014: Gruparea Statul Islamic revendica, intr-o inregistrare video, executia prin decapitare a lucratorului umanitar britanic Alan Henning, in varsta de 47 de ani, ca represalii la atacurile aeriene ale Marii Britanii contra ISIL in Irak. La sfarsitul inregistrarii video, gruparea prezinta un ostatic american, Peter Kassig, amenintand ca acesta va fi urmatoarea sa victima. Alan Henning, un sofer de taxi originar din Manchester, a fost rapit in decembrie anul trecut in timp ce transporta ajutor pentru o tabara de refugiati sirieni.

- 16 noiembrie: ISIL revendica, intr-o inregistrare video, executarea prin decapitare a americanului Peter Kassig, in varsta de 26 de ani, rapit in octombrie 2013 in Siria. Fost militar care a luptat in Irak, Peter Kassig a fondat o organizatie umanitara "Special Emergency Response and Assistance" (Sera) dupa ce a parasit armata americana. El s-a convertit la islam in timpul captivitatii. Aceasta inregistrare video prezinta si combatanti ai SI pregatindu-se sa decapiteze circa 15 barbati prezentati ca fiind militari ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

- 8 ianuarie 2015: Aripa libiana a ISIL anunta ca a executat jurnalistii tunisieni Sofiene Chourabi si Nadhir Ktari. Detinuti pentru prima data la 3 septembrie in estul Libiei si eliberati dupa cateva zile, ei au fost ulterior arestati de gruparea armata si au disparut in regiunea Ajdabiya (estul Libiei) la 8 septembrie.

- 24 ianuarie: ISIL revendica intr-o inregistrare video executia unui ostatic japonez, Haruna Yukawa, in varsta de 42 de ani, rapit in Siria in august 2014. Gruparea cere eliberarea unei jihadiste irakiene, Sajida al-Rishawi, condamnata la moarte si incarcerata in Iordania, in schimbul eliberarii lui Kenji Goto, un al doilea ostatic japonez detinut. Haruna Yukawa se declara director al unei mici companii de securitate care se ocupa de salvarea japonezilor in strainatate.

- 31 ianuarie: ISIL anunta intr-o inregistrare video executia jurnalistului Kenji Goto, in varsta de 47 de ani. Reporter experimentat, Kenji Goto realiza reportaje despre Orientul Mijlociu pentru posturile de televiziune japoneze. El plecase in cautarea compatriotului sau Haruna Yukawa inainte de a fi rapit, la randul sau, la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#ostatici ucisi ISIL, #ISIL decapitat japonez, #ostatici decapitati ISIL , #Statul Islamic