Boko Haram nu este Statul Islamic, dar tot reprezinta o problema pentru Occident

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 11:45
3458 citiri
Boko Haram nu este Statul Islamic, dar tot reprezinta o problema pentru Occident
Foto: Arhiva Hepta.ro

In martie 2015, sangeroasa grupare terorista Boko Haram s-a aliat cu Statul Islamic, o miscare ce i-a adus renume international intr-un fel in care nu a reusit nici macar macelarirea a mii de nigerieni.

Aproape un an mai tarziu, prea putine dovezi au aparut ca cele doua organizatii jihadiste au vreo legatura financiara sau operationala, scrie Leena Koni Hoffmann, intr-o analiza publicata pe site-ul Newsweek.

Boko Haram jura credinta Statului Islamic (Video)

Teroristii de la Boko Haram, anunt ingrijorator: Cum au oficializat adeziunea la Statul Islamic

Hoffmann este cercetator si membru al Programului Africa din cadrul Chatham House. Studiile sale se axeaza pe politica din Nigeria, probleme guvernamentale, securitate regionala si schimburi comerciale in Africa de Vest.

Gruparea Boko Haram ramane puternic ancorata in contextul local si nu pare sa aiba vreo legatura cu strategia Statului Islamic de a controla teritorii, de a face propaganda si de a comite, cu orice pret, atacuri teroriste impotriva unor tinte occidentale.

Obiectivul Boko Haram de a macina statul nigerian prin toate mijloacele posibile ramane neschimbat.

Presedintele nigerian Muhammadu Buhari anunta ca pana in decembrie 2015 va nimici Boko Haram, insa nu s-a intamplat asa. Atacurile recente asupra localitatii Dalori din nord-estul Nigeriei, unde zeci de sateni au fost macelariti, a fost o replica brutala a militantilor Boko Haram, dupa ce guvernul a spus ca gruparea este pe punctul de a fi exterminata.

Cu bombe, arme si atacuri sinucigase, luptatorii Boko Haram au pus la cale un asalt care a durat cateva ore si s-a soldat cu numeroase victime, reusind sa atraga atentia internationala.

In total, 86 de oameni au fost ucisi, printre care mai multi copii care au fost arsi de vii. De asemenea, cel putin 62 de localnici au suferit arsuri. Soldatii din armata nigeriana nu au reusit sa opreasca atacul din prima, ci abia dupa ce s-au retras si apoi au venit cu intariri.

Boko Haram isi intrece idolul Statul Islamic in brutalitate: Au ars copii de vii

De cand Buhari s-a instalat la Presedintia Nigeriei, in mai 2015, fortele armate si-au intensificat operatiunile in nord-estul tarii, inlaturand gruparea islamista din orase pe care pusese stapanire.

Astfel, Boko Haram s-a intors la razboiul sau haotic, cu atacuri sporadice impotriva civililor. Autoritatile nigeriene au confirmat ca 2.608 persoane au fost ucise de Boko Haram din iunie 2015 pana in prezent.

Insurgenta s-a extins in Ciad, Niger si Camerum. S-a infiintat o coalitie multinationala cu 8.700 de militari din aceste trei tari, dar si din Benin, insa operatiunile sale nu prea au dat rezultate.

Este neclar cum a fost modificata dinamica gruparii Boko Haram dupa alaturarea la franciza globala a Statului Islamic, in afara de adoptarea titlului de "Provincia Africa de Vest a Statului Islamic".

Alianta nu trebuie subestimata

Dar asta nu inseamna ca alianta ideologica dintre Boko Haram, cea mai sangeroasa grupare terorista din lume, si Statul Islamic, cea mai de succes retea jihadista, poate fi subestimata.

Nu Statul Islamic este cea mai sangeroasa grupare - Exista niste teroristi si mai odiosi

Aceasta camaraderie reprezinta o oportunitate pentru Boko Harma sa atraga resurse, financiare si de alte feluri, de pe plan international, de la potentialii investitori din jihadul global.

In 2015, Boko Haram a transmis mesajul ca ambitiile sale de extindere teritoriala sunt mari. Insa expansiunea gruparii teroriste a ramas la nivel de declaratie. In timp ce Statul Islamic a constinuat sa isi consolideze prezenta in nordul Libiei, Boko Haram a pierdut teritorii, in urma ofensivei anti-insurgenta a armatei nigeriene si aliatilor regionali.

In timp ce Boko Haram a salutat atacurile asupra tintelor occidentale, nu a dat de inteles ca planuieste un propriu atentat in Europa sau Statele Unite.

Cu alte cuvinte, amenintarea Boko Haram la adresa Occidentului ramane momentan indirecta. Insa gruparea jihadista continua sa fie o provocare pentru unitatea si stabilitatea celei mai dens populate tari de pe continentul african, care are si cea mai buna economie.

Militantii Boko Haram au fortat 2,2 milioane de oameni sa isi paraseasca locuintele, ceea ce a venit cu implicatii economice, de mediu si sociale pentru regiune. Una peste alta, gruparea terorista a fost capabila sa puna presiune pe progresul si stabilitatea din Africa de Vest si Centrala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Boko Haram Statul Islamic, #Boko Haram amenintare, #Boko Haram Occident , #Statul Islamic