Bomba din autocarul romanesc ar putea fi un complot al teroristilor de la Statul Islamic - experti (Video)

Luni, 18 Mai 2015, ora 23:38
11909 citiri
Bomba din autocarul romanesc ar putea fi un complot al teroristilor de la Statul Islamic - experti (Video)
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Teroristi din cadrul retelei sunnite Statul Islamic sau din alte organizatii islamiste ar putea fi organizatorii complotului care a vizat autocarul ce se deplasa pe ruta Cehia - Bulgaria, afirma surse citate de presa ungara si bulgara.

Potrivit unor surse citate de site-ul HungaryToday.hu, complotul terorist ar putea fi opera organizatiei sunnite Statul Islamic, activa in Irak, Siria si Libia. Expertul bulgar Ivan Boiajiev afirma, potrivit site-ului Novinite.com, ca dispozitivul exploziv artizanal gasit in autocar este similar cu bombe folosite in alte atacuri.

In iulie 2012, un terorist s-a aruncat in aer la bordul unui autocar, in parcarea aeroportului din Burgas (estul Bulgariei). Atentatul, atribuit miscarii siite libaneze Hezbollah, s-a soldat cu moartea soferului autocarului, un cetatean bulgar, si a cinci turisti israelieni. Alti 32 de israelieni au fost raniti. In anul 1985, o bomba a explodat intr-un tren, in gara bulgara Bunovo, provocand moartea a sapte persoane.

Experti citati de site-ul ungar HVG.hu cred ca este destul de plauzibil ca dispozitivul artizanal sa fi fost plasat de reteaua terorista ISIL.

Un dispozitiv exploziv artizanal a fost descoperit, sambata dupa-amiaza, la bordul unui autocar care efectua o cursa pe ruta Praga (Cehia) - Varna (Bulgaria). Autocarul ar apartine unei firme din Romania si este inmatriculat in Bulgaria, la bordul vehiculului, care urma sa traverseze Romania, fiind inclusiv cetateni romani. "O substanta inflamabila a fost depistata intr-un autocar inmatriculat in Bulgaria, pe 16 mai, dupa-amiaza, pe teritoriul Ungariei", a comunicat Ministerul ungar de Interne, precizand ca vehiculul apartine unei firme din Romania, potrivit unui comunicat citat de publicatia Ouest France.

Soferul autocarului a declarat ca a fost vorba de o bomba artizanala, fabricata dintr-o canistra care continea benzina si acetona, avea un dispozitiv electric si un cronometru.

Bomba intr-un autocar inmatriculat in Romania - la bord erau inclusiv romani

In autocar erau 34 de pasageri, inclusiv cetateni romani, relateaza site-ul ungar HVG.hu. Traseul autocarului includea traversarea teritoriilor Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Incidentul este investigat de autoritatile din Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania.

Autoritatile ungare suspecteaza ca pasagerul care a amplasat dispozitivul exploziv in autocar este un cetatean ceh ori slovac, potrivit unui comunicat al companiei de transport Omega Group. Suspectul avea un bilet de la Praga pana la Bratislava, dar a coborat la Brno, in Cehia, fara a mai urca in autocar.

Autocarul a ajuns luni, cu o intarziere de 18 ore, in Varna. Anchetatorii nu exclud posibilitatea unui complot terorist islamist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Statul Islamic bomba autocar, #autocar romanesc bomba , #Statul Islamic