Cat a pierdut Statul Islamic din teritoriul controlat in Siria si Irak

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 22:29
4947 citiri
Cat a pierdut Statul Islamic din teritoriul controlat in Siria si Irak
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gruparea jihadista Statul Islamic a pierdut, in perioada 1 ianuarie 2015 - 14 martie 2016, 22% din teritoriul pe care il controla in Siria si Irak, a anuntat miercuri institutul IHS Jane's, cu sediul la Londra.

"Razboiul s-a intors in dezavantajul gruparii Statul Islamic. Intre 1 ianuarie si 15 decembrie 2015, Statul Islamic a pierdut 14% din teritoriul sau", a afirmat Columb Strack, unul dintre analistii IHS, expert in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

Statul Islamic a pierdut 14% din teritoriul pe care il controla in 2014

"Un nou studiu arata ca in decursul ultimelor 3 luni, Statul Islamic a mai pierdut 8% din teritoriul sau", in raport cu teritoriul pe care il controla la 1 ianuarie 2015, a adaugat el.

Potrivit filialei britanice a institutului american IHS, care se bazeaza pe informatii preluate din social media si de la surse prezente in Siria si Irak, gruparea jihadista controla un teritoriu de 73.440 de kilometri patrati la 14 martie 2016.

In Irak, jihadistii au pierdut zone intinse in jurul orasului Ramadi, la vest de Bagdad, si mai ales in jurul orasului Tikrit, la nord de capitala.

Insa principalele pierderi suferite de grupare sunt in Siria. "In 2016, am observat pierderi importante in nord-est spre Raqqa si Deir Ezzor (...). Totodata, guvernul sirian a inregistrat progrese in vest si (trupele guvernamentale) se afla in prezent la doar cinci kilometri de orasul antic Palmyra, care a fost cucerit de jihadisti la mijlocul anului 2015", a detaliat Columb Strack.

Dupa pierderea vara trecuta a Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere ale gruparii la frontiera cu Turcia, IHS a remarcat faptul ca Statul Islamic "a intampinat dificultati financiare", care s-au tradus in special prin "reduceri semnificative ale salariilor combatantilor".

Austeritate jihadista: Salariile militantilor Statului Islamic au fost injumatatite

"Aceste dificultati financiare au fost agravate de loviturile aeriene ale Rusiei si coalitiei conduse de Statele Unite asupra surselor de venituri petroliere ale gruparii de la sfarsitul anului 2015", a mai spus Strack.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Statul Islamic pierdut teritorii, #Statul Islamic teritorii , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
a pierduooot...a pierduooot...aham...datorita lui osama...