Cele sase surse de venituri ale Statului Islamic

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 11:25
3681 citiri
Cele sase surse de venituri ale Statului Islamic
Foto: Ziare.com

75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este "venitul" afisat lunar de Daesh (acronimul arab al gruparii jihadiste Statul Islamic) ca fiind obtinut in teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, potrivit unui studiu dat publicitatii luni de IHS, un think tank cu sediul la Londra.

Cu toate acestea, Daesh s-ar confrunta cu dificultati financiare, potrivit studiului mentionat, citat de publicatia franceza 20 minutes.fr.

Cum obtine Statul Islamic miliarde de dolari in fiecare an

Gruparea obtine aproape jumatate din venituri din taxe si 43% din traficul de petrol si gaze, un sector slabit de bombardamentele coalitiei internationale antijihadiste si ale Rusiei.

Statul Islamic, care are dificultati pentru echilibrarea bugetului sau, a trebuit sa reduca recent salariile combatantilor sai si sa creasca tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, releva studiul IHS, care asigura ca gruparea extremista sunnita este in cautare de surse finantare alternative, taxand pana acum in mod sistematic populatia care incearca sa plece din teritoriile ocupate de jihadisti.

Statul Islamic, buget de 2 miliarde de dolari. Cum a obtinut banii si ce va face cu ei (Grafic)

Societatea de studii britanica a identificat sase surse principale de finantare a Daesh: "productia si traficul de petrol si gaze, impozitarea activitatilor comerciale in teritoriul pe care il controleaza, confiscarea de terenuri si proprietati, traficul de droguri si antichitati, activitati infractionale cum ar fi jefuirea bancilor si rapirile pentru rascumparare, precum si intreprinderile publice".

Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donatii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de al Qaida.

Rusia loveste Statul Islamic unde-l doare mai tare: Bombardeaza rafinarii de petrol si camioane cu combustibil (Video)

"Statul Islamic controleaza un aparat de stat - in Siria si Irak - si impune taxe populatiei, confisca proprietati, creeaza averi cu intreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol si gaze. Alte grupari teroriste nu au asa ceva", explica pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.

"In acelasi timp, pentru ca administreaza un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este ca si cum faceau 80 milioane de dolari si ii cheltuiau pe arme si bombe", spune el.

In opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist "percepe o taxa de 20% pentru toate serviciile", de exemplu pentru electricitate, reteaua de telefonie mobila sau industrie.

De ce nu au bombardat pana acum americanii izvorul de bani al Statului Islamic: Fostul sef CIA face dezvaluiri

Coalitia internationala si Rusia lovesc in portofoliul Daesh bombardand campuri petroliere si de gaze, in special in estul Siriei.

Conform lui Columb Strack, eforturile impotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale sa dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacitatii de rafinare si transport al materiilor prime.

In plus, accesul in Turcia a scazut, fapt ce a obligat Daesh sa se replieze pe pietele siriana si irakiana pentru a incerca sa-si vanda petrolul.

Columb Strack situeaza apogeul puterii Daesh in vara anului 2014, dupa preluarea controlului asupra orasului irakian Mosul. "De atunci, ei (jihadistii) au pierdut teren si au inceput sa-si piarda banii", spune el.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#surse venituri Statul Islamic, #Statul Islamic bani petrol, #finantare Statul Islamic , #Statul Islamic