Cine este cu adevarat Rehana, "Ingerul din Kobani"?

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 15:53
9740 citiri
Cine este cu adevarat Rehana, "Ingerul din Kobani"?

Retelele de socializare au creat fenomenul "Ingerul din Kobani", insa luptatoarea kurda devenita peste noapte simbolul rezistentei orasului sirian in fata asaltului Statului Islamic ar putea fi altcineva decat se crede.

Zisa si Rehana, femeia a devenit faimoasa dupa ce o fotografie a sa a facut inconjurul Internetului. S-a spus despre ea ca a ucis 100 de luptatori ai gruparii teroriste Statul islamic si s-a zvonit ca a fost decapitata de militantii gruparii, scrie BBC.

Lumea sta cu ochii atintiti pe Kobani, unde luptatorii kurzi, sprijiniti de loviturile aeriene ale unei coalitii internationale, se lupta cu Statul Islamic. Povestile despre luptatorii kurzi care ajung pe Internet se transforma in adevarate legende - si Rehana a devenit un simbol al luptatoarelor contra Statului Islamic, o grupare ce limiteaza sever drepturile femeilor.

De unde provine insa imaginea Rehanei, fata blonda, imbracata in uniforma militara, care face semnul victoriei? Se stire ca Rehana a fost fotografiata la Kobani in 22 august, cu cateva luni inainte de explozia de pe retelele de socializare. Se afla la o ceremonie pentru voluntari si purta o uniforma militara.

Jurnalistul suedez Carl Drott, singurul jurnalist strain prezent atunci in Kobani, a vorbit putin cu ea si a aflat ca nu era luptatoare pe front, ci se oferise voluntar pentru politia din Kobani sau alta forta de ordine din oras. Din acest motiv, Drott crede ca este improbabil ca ea sa fi ucis un numar mare de jihadisti. "A venit la mine si mi-a spus ca a studiat dreptul in Alep insa Statul islamic i-a ucis tatal asa ca s-a decis sa se alature fortelor. Am incercat sa mai vorbesc cu ea dupa aceea insa n-am reusit sa o mai gasesc sau sa ii aflu numele", a mai spus Drott. Asadar, numele de Rehana a fost atribuit mai tarziu si nu este un nume kurd obisnuit.

A doua zi dupa discutia dintre cei doi, fotografia a fost postata pe blogul "Bijikurdistan", care sustine eforturile kurzilor din Kobani. A trecut neobservata pana o luna mai tarziu, cand a fost diseminata de o publicatie de limba engleza din regiunea kurda, Slemani Times. Asa a inceput legenda Rehanei.

La 5 octombrie au inceput sa apara zvonuri cu privire la moartea femeii - un influent internaut saudit, @alfaisal_ragad, a postat pe Twitter o imagine si a scris ca o femeie kurda a fost decapitata de un militant al Statului Islamic. La 10 octombrie, utilizatorul de Twitter @Kurdistan_Army era printre cei care diseminau imaginea cadavrului decapitat alaturi de fotografia asa-zisei Rehana.

"Ingerul din Kobani", legenda Rehanei, s-a nascut cu adevarat la 13 octombrie, cand povestea a devenit globala, de indaat ce un tweet a fost re-postat de 5.500 de ori. "Rehana a ucis peste 100 de teroristi ai Statului Islamic in Kobani. ReTweet si faceti-o faimoasa pentru curajul ei" este tweet-ul care a lansat legenda.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....