CNN: Statul Islamic a atacat militarii americani cu arme chimice

Joi, 22 Septembrie 2016, ora 09:29
3198 citiri
CNN: Statul Islamic a atacat militarii americani cu arme chimice
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gruparea jihadista Statul Islamic ar fi tras un obuz cu gaz mustar, care a cazut la baza aeriana Qayyarah, din nordul Irakului, unde opereaza trupe americane.

Potrivit unor oficiali americani citati de CNN, este vorba despre o racheta sau un obuz de artilerie.

Dupa ce a cazut marti in incinta bazei, situata imediat la sud de orasul Mosul, militarii americani au efectuat teste, iar primele informatii arata ca este vorba despre un agent chimic.

Militarii americani cred ca este vorba despre gaz mustar.

Niciun militar american nu a fost ranit si nu a prezentat simptome ale unei expuneri la gazul mustar.

Un oficial a declarat ca agentul chimic respectiv prezinta o "puritate scazuta". Altul l-a catalogat drept "ineficient".

Intrucat militarii au considerat ca este o substanta suspecta, s-au efectuat doua teste.

Primul test a fost pozitiv, al doilea a fost negativ. Substanta a fost trimisa la un laborator in vederea unei examinari aprofundate.

Militarii americani implicati in incident au fost decontaminati, ca masura de precautie. Insa niciunul nu a prezentat simptome ale expunerii la gaz mustar, ca de exemplu aparitia unor vezicule cutanate.

Presa a mai relatat anterior despre cazuri in care Statul Islamic a tras cu munitie cu gaz mustar atat in Irak, cat si In Siria.

Statul Islamic, atac cu arme chimice? Un copil ucis, 600 de raniti

Oficialii citati au declarat ca "se asteptau" ca gruparea jihadista sa foloseasca armament chimic, in contextul in care forte americane si irakiene inainteaza catre Mosul intr-un efort de a recuceri acest bastion de la Statul Islamic.

Viata in Mosul, marele oras cucerit de Statul Islamic: colaps, represiune si gunoi

Cateva sute de militari americani folosesc baza aeriana Qayyarah ca zona de tranzit in vederea sustinerii fortelor irakiene.

Pornind de la acest lucru, o evaluare preliminara a Pentagonului arata ca Statul Islamic a tras asupra bazei, in contextul in care gruparea terorista este suspectata ca fabrica gaz mustar de ceva vreme.

In cadrul campaniei impotriva gruparii jihadiste, atacuri aeriene americane au vizat mai multe tinte considerate de Statele Unite instalatii de producere a gazului mustar.

Oficialii americani au subliniat ca gazul mustar este relativ usor de produs si ca militarii SUA continua sa vizeze locuri in care suspecteaza ca se produce acest agent chimic.

Trupele americane sunt echipate in mod obisnuit cu echipament de protectie in eventualitatea unui atac cu armament chimic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#atac arme chimice statul islamic, #Statul Islamic atac gaz mustar , #Statul Islamic