Cheia succesului Statului Islamic: Trupele de soc care vor sa moara si sa ajunga in ceruri

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 17:36
8235 citiri
Cheia succesului Statului Islamic: Trupele de soc care vor sa moara si sa ajunga in ceruri
Foto: Hepta.ro

Trupele de soc din Siria si Irak ale Statului Islamic sunt cheia succesului organizatiei jihadiste care vrea sa creeze un califat in Orientul Mijlociu.

Fanatici si disciplinati, membrii acestor trupe se infiltreaza in orase din Siria si Irak si dezlantuie iadul. Lupta pana la moarte si poarta la brau explozibili ca sa se arunce in aer printre adversarii lor, daca sunt infranti, relateaza CBS News.

Statul Islamic ii numeste "Inghemasiyoun", care in limba araba inseamna "cei care se implica", si fac parte dintr-un fel de forte speciale ce functioneaza in paralel cu trupele obisnuite ale ISIL. Trupele de elita se afla in spatele celor mai rasunatoare triumfuri de pe campul de lupta.

Obama cere rabdare cu Statul Islamic: Nu se va termina repede. Jihadistii sunt oportunisti si agili (Video)

Un clip postat recent online arata o astfel de unitate in timp ce se pregateste sa lanseze un atac, care s-a dovedit a fi unul victorios, asupra orasului sirian al-Sukhna.

"Victorie sau martiriu", striga luptatorii, purtand pe cap bandane albastre, adunati in jurul comandantului lor. Asa ii jura credinta lui Dumnezeu si promit sa nu se retraga niciodata.

"Creeaza haos, iar apoi incep ofensiva", a declarat Redur Khalil, purtatorul de cuvant al Unitatii de Protectie a Poporului Kurd, sustinuta de Statele Unite, care in ultima perioada a castigat multe batalii impotriva militantilor ISIL.

Organizare si flexibilitate

Desi cel mai mult este cunoscut pentru atrocitatile pe care le comite, Statul Islamic s-a dovedit a fi o forta de lupta extrem de organizata si flexibila, potrivit unor lideri din armata irakiana si oficiali ai serviciilor secrete, precum si comandantilor kurzi din prima linie a frontului.

De asemenea, gruparea terorista este creativa cand vine vorba de tactici, fie ca luptatorii folosesc o furtuna de nisip drept acoperire pentru un asalt sau un lunetist se leaga in varful unui palmier pentru a tinti trupele aflate la sol.

America are o problema uriasa daca intr-adevar a ucis 10.000 de luptatori ai Statului Islamic

Trupele de elita alterneaza intre razboiul conventional si cel de gherila. Se folosesc de cea din urma strategie pentru a-si obosi adversarii, inainte ca alti luptatori ISIL in numar mare, insotiti de vehicule blindate, uneori chiar artilerie, sa intre in forta si sa puna stapanire pe teritoriul respectiv.

Militantii folosesc atacurile sinucigase ca tactica de lupta, pentru a sparge linii inamice si pentru a-si demoraliza dusmanii. Jihadistii isi perfectioneaza tactica, facand-o din ce in ce mai eficienta.

Recent, teroristii au fortificat armura vehiculelor utilizate in atacuri, pentru a preveni ca soferul sa fie ucis de gloante sau ca explozibilul pe care il transporta sa fie detonat.

Aceste strategii depasesc granitele asa-zisului califat, fiind folosite, de exemplu, in Egipt, in atentatul mortal de saptamana trecuta al unei grupari afiliate ISIL impotriva armatei, in Peninsula Sinai.

Libertate de actiune

Andreas Krieg, un profesor de la Universitatea din Londra, care s-a alaturat luptatorilor kurzi din Irak, a precizat ca liderii locali ai trupelor ISIL primesc niste ordine generale in ceea ce priveste strategia, insa au libertatea de a actiona asa cum cred de cuviinta.

Statul Islamic lupta pentru capitala Raqqa - ciocniri cu militiile kurde

Exista un contrast urias intre practicile Statului Islamic si ierarhiile rigide ale armatelor din Siria si Irak, unde soldatii se tem sa actioneze fara aprobare directa.

Luptatorii ISIL sunt si foarte disciplinati - executia rapida este pedeapsa pentru dezertori si cei care dorm in post, spun ofiterii irakieni. Mai mult, gruparea terorista dispune si de foarte multe arme furate de la fortele irakiene.

Totodata, Statul Islamic iese in evidenta prin capacitatea de a participa la mai multe lupte in acelasi timp, arata generalul Abdul-Wahab al-Saadi din armata irakiana.

"Armata irakiana nu poate lua parte decat la o singura batalie mare o data", a spus al-Saadi, care a fost ranit de doua ori in ultimul an, cand a condus forte ce au recucerit orasele cheie Beiji si Tikrit.

Se intoarce roata? Luptatori ai Statului Islamic, pusi in lanturi de victimele lor (Foto)

Trupele de soc ale Statului Islamic au fost cele care au preluat controlul asupra orasului Kobani. "Nu planuiau sa plece in viata de acolo. Se pare ca sunt in cautarea Raiului", a declarat comandantul kurd Ghalia Nehme.

Oficialii irakieni estimeaza ca numarul luptatorilor Statului Islamic din Siria si Irak se incadreaza intre 30.000 si 60.000. Gruparea terorista a fost ajutata sa se organizeze de fosti militari din armata dictatorului Saddam Hussein. Jihadistii veterani cu experienta de lupta in Afghanistan, Cecenia si Somalia au adus contributii valoroase la razboiul dus de Statul Islamic.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Statul Islamic luptatori, #Statul Islamic trupe soc, #statul islamic razboi , #Statul Islamic