Consilier la Cotroceni, despre atuul Romaniei in Siria si punctul de sprijin al Rusiei in regiune

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 10:26
3283 citiri
Consilier la Cotroceni, despre atuul Romaniei in Siria si punctul de sprijin al Rusiei in regiune
Foto: captura YouTube / Institute for Cultural Diplomacy

Consilierul prezidential pentru politica externa Lazar Comanescu afirma ca, pentru neutralizarea Statului Islamic, este nevoie de taierea resurselor de care dispune. Totodata, Romania trebuie sa-si valorifice atuul ca inca mai are ambasada la Damasc.

Intr-un interviu acordat pentru Romania Libera, Lazar Comanescu a fost intrebat ce ar trebui facut pentru neutralizarea Statului Islamic.

"Nu sunt convins ca o interventie militara in teren ar da rezultatele scontate. Mai degraba trebuie vazut cum si de unde au resurse aceste organizatii teroriste (...) pentru ca vedem ca dispun, spre exemplu, de echipamente, tehnici si mijloace care nu sunt deloc ieftine. In primul rand, ar trebui identificate sursele", a declarat acesta in interviul citat, precizand ca "nu e simplu" de aflat care sunt sursele.

Are Europa vreo sansa in criza refugiatilor? Assad sau Statul Islamic? Interviu

In acelasi timp, trebuie fructificat faptul ca Romania este "singurul stat vestic" care are inca ambasada in capitala Siriei.

"Acolo sunt multi cetateni romani, multe familii mixte, iar pentru statul roman era esential sa gaseasca o modalitate prin care sa poata continua sa fie prezent acolo, mai ales pentru a putea raspunde unor solicitari ale acestor cetateni. In acelasi timp, daca vrei sa stii exact cum evolueaza lucrurile intr-un anumit loc, chiar este bine sa fii prezent acolo. (...) E un avantaj in sine a avea o perceptie de la fata locului, care poate oferi oportunitati atunci cand se discuta evolutia din regiune. Pe termen lung, acesta este un atu al Romaniei. (...)

Cel mai important ar fi sa se depuna toate eforturile pentru infrangerea fortelor teroriste si sa se gaseasca modalitatile de a discuta cu cei care pot deschide calea spre o reconciliere intre diversele componente ale societatii siriene. Cred ca trebuie tinut cont de realitatile din teren, de actorii existenti si de rolul lor, sa se discute cu cei ce pot contribui la gasirea de solutii", a mai declarat consilierul prezidential.

Moscova admite ca 2.400 de rusi lupta pentru Statul Islamic

In ceea ce priveste decizia Rusiei de a-si construi o a doua baza militara in Siria, Lazar Comanescu a precizat: "Este o realitate cunoscuta de toata lumea: Siria este un punct de sprijin al Rusiei in regiune".

"Ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu nu afecteaza doar regiunea, ci are efecte globale. Atunci cand exista vointa si disponibilitate se poate ajunge la rezultate pozitive: Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, institutia care ia deciziile cele mai importante la nivel international. (...) Trebuie gasite solutiile care sa elimine terorismul din zona, iar acest lucru se poate face doar prin conjugarea eforturilor tuturor actorilor importanti", a mai subliniat Lazar Comanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lazar Comanescu stat islamic, #Lazar Comanescu Rusia baza Siria , #Statul Islamic