Cum a fost posibil ca noul John jihadistul sa fuga din Marea Britanie: Allah si-a batut joc de voi

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 16:39
5515 citiri
Cum a fost posibil ca noul John jihadistul sa fuga din Marea Britanie: Allah si-a batut joc de voi
Foto: Captura YouTube/Media Africa

Autoritatile britanice trebuie sa dea lamuriri serioase in legatura cu londonezul Siddhartha Dhar, suspectat ca este teroristul mascat din cel mai nou clip de propaganda al Statului Islamic, in care aparent sunt ucisi cinci ostatici britanici.

Politia din Londra si Biroul de Imigrari trebuie sa explice cum a reusit unul dintre cei mai cunoscuti suspecti de terorism din Marea Britanie sa fuga din tara, iar autoritatile habar sa nu aiba unde se afla timp de sase saptamani, scriu jurnalistii de la The Telegraph.

Siddhartha Dhar a reusit sa fuga din UK si sa calatoreasca in Siria, dupa ce a fost eliberat pe cautiune si astepta sa fie judecat pentru incurajarea terorismului.

Cine este noul John jihadistul: Povestea britanicului care isi ameninta tara in numele Statului Islamic

Politia Metropolitana din Londra i-a dat lui Dhar o saptamana sa isi depuna voluntar pasaportul, dupa ce a fost eliberat, iar cand a vazut ca nu s-a conformat i-a trimis o simpla scrisoare in care l-a rugat sa vina cu documentul la sectie. Asta la cateva saptamani dupa ce fugise deja din Regat.

Arestat de sase ori

Dhar a putut sa paraseasca Marea Britanie in ciuda faptului ca a fost arestat de sase ori sub acuzatii conexe terorismului.

A plecat cu familia sa spre Paris la o zi dupa ce a fost eliberat de politie, in septembrie 2014, iscand ingrijorari cu privire la granitele usor de trecut ale Marii Britanii.

Ministrul de Interne Theresa May a fost nevoit sa tina de urgenta o declaratie in fata parlamentarilor, in care a recunoscut ca nu se stie cati alti suspecti de terorism ar fi putut parasi tara in timp ce erau cercetati.

Noul John jihadistul care ameninta Marea Britanie este ca si mort

Totusi, May a refuzat in repetate randuri sa discute despre cazul lui Dhar sau despre cum a reusit sa iasa din UK atat de usor.

Se crede ca Dhar, care a plecat cu un autocar, a profitat de eliminarea treptata a controalelor la iesirea din tara. La acea vreme nu existau astfel de verificari la plecarea cu feribotul sau la Tunelul Canalului Manecii.

Politia din Londra nu a fost capabila sa spuna pana marti daca Dhar a fost inclus pe vreo lista neagra la iesirea din tara, inainte sa paraseasca Marea Britanie.

Cazul sau a ridicat si intrebarea de ce o persoana cu un istoric ca al sau nu a fost plasata sub Terrorism Prevention and Investigation Measure (TPIM) - Masuri de Prevenire si Investigare a Terorismului -, un mecanism conceput in Marea Britanie pentru a restrictiona si controla activitatile suspectilor de terorism.

Bresa de securitate

Parlamentarul Andy Burnham, care a cerut o ancheta in Legislativul britanic, a declarat ca este vorba despre o "serioasa bresa de securitate". "Daca el este sau nu persoana din clip nu conteaza. Sistemul a esuat pentru ca i-a permis sa se ascunda in Siria", a spus acesta.

Statul Islamic sustine ca a executat cinci spioni britanici: Va vom ucide la voi acasa!

Dhar a fost arestat si ulterior eliberat de catre Politia din Londra, dupa ce a fost audiat sub acuzatia ca facea parte din gruparea terorista al-Muhajiroun, interzisa in Marea Britanie. Anchetatorii i-au perchezitionat locuinta, insa nu i-au gasit pasaportul. A avut la dispozitie o saptamana sa il predea voluntar. In schimb, el a fugit din UK a doua zi.

Insa Politia nu si-a dat seama ca Dhar a fugit nici sase saptamani mai tarziu, cand i-a trimis o scrisoare in care intreba de ce nu si-a predat pasaportul. Notificarea a fost trimisa pe 7 noiembrie 2014.

"Vi se pare in vreun fel ca e un comportament adecvat avand in vedere seriozitatea acuzatiilor? Este clar ca a parasit tara cu mult inainte ca aceasta scrisoare sa fie trimisa", a spus Burnham.

Siddhartha Dhar isi expunea in mod public viziunile extremiste, si de aici apare intrebarea "de ce nu a fost monitorizat mai atent inainte sa fuga?"

Cine este copilul din cel mai nou film de propaganda al Statului Islamic

Participa la multe proteste. In decembrie 2013, a fost unul dintre extremistii islamisti care au manifestat la Londra impotriva celor care comercializeaza si consuma alcool.

"Cel ce nu e musulman oricum va arde in flacarile iadului. Cel ce bea sau vinde alcool...Dumnezeu poate ierta daca isi revine", spunea el atunci.

I-a cerut reginei sa poarte burqa

In 2009, Dhar a acordat un interviu in care i-a cerut reginei sa poarte burqa atunci cand participa la evenimente publice. Ba mai mult, a cerut instaurarea legii islamice sharia in Marea Britanie.

Dhar s-a convertit la islam in urma cu zece ani, cand a cunoscut-o pe sotia sa Aisha Tariq. Vecinii au sugerat ca este posibil ca Aisha sa-l fi radicalizat pe sotul ei si sa-l fi convins sa se mute in Siria si sa se alature Statului Islamic.

Marti seara, mama sa, Zahida Tariq, de 54 de ani, a povestit cum fiica ei a fost sedusa de extremism. "N-am mai vazut-o de foarte mult. Sunt foarte suparata", a spus ea.

Dhar a plecat in Siria alaturi de sotia lui insarcinata si cei patru copii. O luna mai tarziu, a informat intreaga lume unde se afla, cand a postat pe Twitter o fotografie cu el in Siria, tinand intr-o mana bebelusul nou-nascut, iar in cealalta mana un Kalasnikov.

"Ce sistem de securitate precar trebuie sa aiba Marea Britanie ca sa-mi permita sa calatoresc prin Europa catre Statul Islamic...Allah si-a batut joc de serviciile britanice", a scris el alaturi de poza.

Doi alti suspecti de terorism din dosarul lui Dhar vor fi prezentati in fata unei instante saptamana viitoare, in timp ce el isi va putea urmari procesul din noua sa casa, la mii de kilometri distanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#terorist fugit Marea Britanie, #noul John jihadistul, #terorist britanic fugit Siria , #Statul Islamic