Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum e viata in mica Londra, orasul plin de britanici din califatul Statului Islamic

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 09:52
8489 citiri
Cum e viata in mica Londra, orasul plin de britanici din califatul Statului Islamic
Foto: Arhiva Hepta.ro

Putine lucruri ii atrageau pe turistii straini in orasul Manbij din nordul Siriei inainte de razboiul civil. Nu avea mai mult de o inchisoare si patru mori de macinat graul.

Insa cand Statul Islamic a preluat controlul in regiune, acest oras deloc remarcabil a devenit un punct de intalnire pentru jihadistii din toata lumea, se arata intr-un reportaj The Telegraph.

In mare parte, Manbij a atras luptatori britanici, iar orasul este acum cunoscut sub numele de "Mica Londra". La jumatate de ora de condus de la granita Siriei cu Turcia, Manbij este prima oprire pentru luptatorii care vin din Europa si a devenit prima linie a jihadului din asa-zisul califat islamic.

Aproximativ 100 de britanici au trait in Manbij in ultimul an, au spus localnicii. Se estimeaza ca in jur de 700 de cetateni ai Regatului Unit au calatorit in Siria pentru a lupta alaturi de Statul Islamic din 2011, dintre care jumatate s-au intors in Marea Britanie.

"Aici sunt circa 30 de nationalitati de luptatori ISIL: britanicii sunt cei mai multi, urmati de germani si francezi, apoi de sauditi si algerieni", a aratat un activist care locuieste in Manbij si care a spus ca il cheama Husain Husain. "Are mai multi europeni decat orice oras din Siria", a continuat el.

Saptamana trecuta, unul dintre cei mai tineri britanici din acest oras a devenit vedeta unui nou clip de propaganda al Statului Islamic, care arata executia a cinci barbati acuzati de spionaj.

Copilul in varsta de doar patru ani, Isa Dare - care a fost adus de mama sa, Khadijah, din Londra in Manbij - ii ameninta in inregistrare pe "necredinciosii" din Occident.

Cine este copilul din cel mai nou film de propaganda al Statului Islamic

Khadijah Dare, o crestina de 24 de ani convertita la islam, a ajuns in oras la finalul anului 2012, stabilindu-se aici impreuna cu fiul si sotul ei, un suedez cunoscut sub numele de Abu Bakr.

Luptatorii straini sunt trimisi, alaturi de familiile lor, mai degraba in Manbij decat in capitala de facto a organizatiei teroriste, Raqqa, aflata la o distanta de circa 130 de kilometri, pentru ca orasul este considerat mai sigur, fiind evitat de fortele regimului lui Bashar al Assad si de loviturile aeriene ale coalitiei internationale de lupta impotriva ISIL.

Statul Islamic guverneaza cu strictete orasul, care are o populatie de 150.000 de locuitori. Femeile trebuie sa isi acopere mainile si fata si nu trebuie sa stea alaturi de barbati in public. Hainele occidentale sunt interzise, la fel si muzica si fumatul.

"Manbij obisnuia sa fie unul dintre cele mai libere orase din Siria, insa acum oamenii nu mai au libertate, sunt cu totii sclavii Daesh (Statul Islamic - n.red.) ", a precizat un sirian folosindu-se de pseudonimul Ali Al-Khatib.

"Strainii au venit si ne-au invadat orasul, spunandu-ne ce avem voie sa spunem, sa purtam, sa mancam. Femeile nu sunt obisnuite sa se acopere asa, insa sunt amenintate cu violente daca se opun. Britanicii sunt cei mai brutali", a mai spus barbatul.

Printre locuitorii din Manbij se numara si doua neveste jihadiste de 17 ani din Manchester, gemenele Salma si Zahra Halane. Salma este casatorita cu un luptator de 19 ani din Coventry, pe care l-a cunoscut pe Internet inainte sa calatoreasca in Manbij pentru a fi alaturi de el. Salma si-a pierdut sotul pe campul de lupta.

Si sotul lui Khadijah Dare a murit in batalie. Femeia a postat pe Internet poze in care Isa se joaca zambitor cu pusca sa AK-47. Accentul britanic inconfundabil l-a facut pe micut sa devina un simbol al recrutarii luptatorilor straini.

Si cel care a orchestrat atentatele sangeroase din Paris, belgianul Abdelhamid Abaaoud, a petrecut ceva timp in Manbij si se crede ca a planuit masacrul din Internet-cafe-urile orasului.

"Creierul" atentatelor din Paris are un CV incredibil: Ce alte atacuri ar mai fi pus la cale

De asemenea, un locuitor isi aminteste ca l-a vazut pe Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de John jihadistul, in Manbij, in primavara anului 2015, imediat dupa ce orasul a cazut in mainile Statului Islamic.

Cum a fost gasit si ucis John Jihadistul

Odata ce ISIL a pus stapanire pe oras, si-a infiintat propriul tribunal si propria sectie de politie. Luptatorii straini au primit mici apartamente la marginea orasului, departe de localnici. Toti traiesc din salarii de circa 100 de lire sterline pe luna, platite din taxele pe care ISIL le impune locuitorilor si comerciantilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#mica Londra Statul Islamic, #britanici Statul Islamic, #straini Statul Islamic , #Statul Islamic