Curaj fara margini: Soldatii care lupta impotriva Statului Islamic cu arme improvizate si in sandale

Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 21:59
7612 citiri
Curaj fara margini: Soldatii care lupta impotriva Statului Islamic cu arme improvizate si in sandale
Foto: Arhiva Hepta.ro

Prost inarmati, prost echipati si extenuati de luni intregi in care au fost bombardati, dar hotarati sa lupte in continuare. Asta este realitatea de pe campul de lupta impotriva Statului Islamic.

Rezan si camarazii sai incearca sa opreasca avansul celor mai temuti teroristi din lume, care se ascund la doar un kilometru distanta fata de ei, in campiile din nordul Siriei, se arata intr-un reportaj CNN.

Kurzii din Kobani primesc noi intariri in lupta cu Statul Islamic

Sunt kurzii de la YPG (care se considera armata poporului): mandri si curajosi, dar o forta dezorganizata, cu luptatori imbracati saracacios in carouri si camuflaj si inarmati cu pusti de vanatoare si arme AK-47 antice.

Razboiul lor nu este deloc hi-tech. Kurzii, cu cateva grenade, incearca sa ii opreasca pe militantii ISIL sa le rupa liniile. "Bineinteles ca avem arme. Dar sunt facute de noi", a spus unul dintre combatanti.

Aici nu exista vehicule de razboi Humvee sau masini blindate. Luptatorii circula inghesuiti cu microbuze invechite. Pentru a detecta orice miscare a Statului Islamic, kurzii se folosesc de un binoclu crapat.

Statul Islamic lupta pentru capitala Raqqa - ciocniri cu militiile kurde

Chiar si uniformele lasa de dorit - intr-un tur al pozitiilor de front in jurul orasului sirian Hasakah, jurnalistii CNN au intalnit soldati incaltati in sosete si sandale in loc de bocanci de lupta.

Parasute cu munitie

Statele Unite incearca sa ajute. Pe 11 octombrie, peste 100 de parasute au cazut din cer peste campiile din nordul Siriei, fiecare avand atasat un pachet cu munitie.

A fost prima actiune a noii strategii americane de a ajuta grupurile rebele siriene, dupa esecul programului de "antrenare si echipare" conceput de Washington. Insa cine a pus mana pe pachetele americanilor ramane inca un mister.

In timp ce calatoreau prin regiune, jurnalistii CNN au auzit diverse informatii despre cine ar putea avea munitia, unde este tinuta si daca au fost trimise sau nu si arme.

Un comandant kurd din provincia Hasakah le-a spus reporterilor ca stie unde se afla munitia, insa a zambit vag cand acestia au vrut sa o vada. Altii au spus ca pachetele au ajuns la un grup arab sau ca au fost duse in depozite.

Oriunde ar fi, aceasta munitie este cruciala daca noua alianta - cunoscuta sub numele de Fortele Democratice Siriene - va lansa o ofensiva impotriva Statului Islamic, asa cum spera SUA.

Statul Islamic, infrangere umilitoare in Irak: Cum au luat jihadistii bataie crunta

YPG, o grupare kurda cu circa 30.000 de luptatori, este principalul partener din Fortele Democratice Siriene, care include si cateva grupuri mai mici arabe si crestine.

Combatantii kurzi spun ca asteapta "ora zero", cand vor avansa spre sud, catre doua fortarete ale Statului Islamic, Deir Ezzour si Raqqa, sustinuti de avioanele coalitiei internationale de lupta impotriva organizatiei teroriste.

Nimeni nu pune la indoiala curajul combatantilor YPG si al Unitatii de Aparare a Femeilor Kurde (YPJ), care lupta cot la cot cu barbatii. Steaguri si afise cu "martirii" kurzi pot fi vazute pe strazile fiecarui oras din regiune.

Curaj fara margini: Femeile antrenate sa lupte cu Statul Islamic, umar la umar cu barbatii

Insa Raqqa si Deir Ezzour sunt vitale pentru "califatul" Statului Islamic - primul pe post de centru administrativ bine pazit, al doilea ca ruta cruciala spre Irak. Fara ajutor, strazile vor fi impanzite cu imaginile martirilor kurzi.

Mai multi fosti soldati din tari occidentale care acum lupta alaturi de YPG au spus ca, inainte de toate, combatantii kurzi au nevoie de antrenament.

"Se arunca in lupta, nu stiu sa se acopere, doar ataca inamicul", a precizat un veteran olandez care acum este lunetist al YPG. "Dar sunt incredibil de curajosi", a continuat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic kurzi, #Statul Islamic lupta kurzi, #Statul Islamic Siria , #Statul Islamic