De ce nu se poate negocia cu Statul Islamic

Luni, 02 Februarie 2015, ora 18:29
7870 citiri
De ce nu se poate negocia cu Statul Islamic
Foto: Hepta.ro

Un barbat ingenuncheat in desert, un asasin mascat cu un accent britanic, un act de salbaticie si inca o familie indoliata.

Gruparea extremista Statul Islamic a dat publicitatii, in weekend, o inregistrare video care prezinta decapitarea jurnalistului japonez Kenji Goto.

In imaginile postate pe site-urile de propaganda jihadista se vede cum japonezul Goto este ucis de un militant cu fata acoperita, care vorbeste cu accent britanic.

Aceasta a fost secventa ingrozitor de familiara care a confirmat uciderea jurnalistului japonez.

Scena poate fi familiara, dar nu ar trebui sa devenim niciodata imuni la aceasta descompunere morala, se arata intr-o analiza The Telegraph.

Ar trebui sa tragem niste invataminte cheie din soarta tragica a lui Kenji Goto. Primul este ca pentru membrii Statului Islamic nu conteaza daca o tara trimite trupe in Orientul Mijlociu sau joaca orice fel de rol in regiune. Oricine se intampla sa nu impartaseasca ideologia lor defecta este, in ochii lor, o tinta legitima, indiferent de nationalitatea din pasaport.

In cazul de fata, Japonia nu a aderat la coalitia militara impotriva ISIL, tara nu are vreo legatura istorica macar cu Orientul Mijlociu - sau ceva mai mult decat o prezenta minima in regiune. Nimic din toate acestea nu a contat in cazul lui Kenji Goto.

Autorul analizei The Telegraph ii indeamna pe cititori sa uite "ideea absurda" ca britanicii ar fi cumva mai in siguranta daca guvernul de la Londra ar decide sa nu se opuna ISIL. Daca cineva mai avea aceasta iluzie, decesul lui Kenji Goto ar trebui sa-l lamureasca o data pentru totdeauna ca se insala, mai arata analiza citata.

A doua lectie este mai evidenta, dar are potential de repetitie. Negocierea cu teroristii din gruparea Statul Islamic ar fi imorala si inutila.

Jonathan Powell, fostul sef al cabinetului premierului Tony Blair, sustine ca ar trebui sa fim mereu dispusi sa discutam, sa negociem oricand si oriunde cu orice teroristi.

Un astfel de sfat este, fara indoiala, bine intentionat. Dar cum poti parlamenta cu o miscare al carei scop autoproclamat este acela de a "cuceri Roma si a lua in stapanire toata lumea" - si care este dispusa sa faca acte de violenta fara nicio limita?

Exista o singura concluzie puternica: Gruparea Statul Islamic reprezinta un rau care poate si trebuie sa fie combatut, nu facut sa se simta bine.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Statul Islamic negocieri ostatici, #Statul Islamic decapitari ostatici , #Statul Islamic