De ce se alatura oamenii Statului Islamic? Cum au raspuns luptatorii cand au fost intrebati

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 19:59
7126 citiri
De ce se alatura oamenii Statului Islamic? Cum au raspuns luptatorii cand au fost intrebati
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cei care merg in Siria si Irak sa lupte alaturi de Statul Islamic sau care planuiesc sa comita atentate in Occident in numele organizatiei teroriste au diverse motivatii, de la statut si razbunare pana la bani si aventura.

Un raport al firmei Quantum Communications din Liban arata ce ii motiveaza pe oameni sa se alature retelei jihadiste, potrivit The Atlantic.

De ce merg tinerii musulmani si crestini sa lupte pentru Statul Islamic

Cercetatorii au analizat interviuri televizate cu 49 de luptatori din Siria si Irak, unii incarcerati, altii care au dezertat, iar altii care inca se afla pe campul de lupta.

Expertii de la Quantum i-au grupat pe jihadisti in noua categorii, in functie de motivul pentru care s-au alaturat Statului Islamic sau altor grupari teroriste.

  • Statut - acestia vor sa aiba o pozitie sociala mai buna, fiind motivati in principiu de bani si de o anumita apreciere a celor din jur.
  • Identitate - se simt izolati, straini, in mediul initial din care fac parte, asa ca incearca sa se identifice cu un alt grup, iar islamul le ofera aceasta posibilitate.
  • Razbunare - se considera membri ai unei comunitati nedreptatite de catre Occident.
  • Salvare - se alatura Statului Islamic, pentru ca au impresia ca astfel li se vor ierta pacatele anterioare.
  • Responsabilitate - unele persoane se alatura ISIL pentru a-si putea sustine financiar familia.
  • Adrenalina - acesti oameni merg sa lupte in randurile Statului Islamic pentru aventura.
  • Ideologie - vor sa isi impuna convingerile despre islam in fata altora.
  • Dreptate - raspund la actiuni pe care le considera nedrepte.
  • Moarte - acesti oameni probabil au suferit traume sau pierderi importante in viata lor si considera ca moartea este singura cale de scapare, dar cu o reputatie de martir in loc de sinucigas.

Cu crimele n-au greturi: Strainii din Statul Islamic se plang ca n-au Starbucks si coafor

De asemenea, s-a mai descoperit ca motivatiile sustinatorilor ISIL variaza in functie de tara de origine a acestora. Studiul a aratat ca luptatorii straini din zone precum Statele Unite si Europa de Vest, de obicei, se confrunta cu o criza de identitate, o dorinta de recunoastere pe care Statul Islamic le-o poate oferi.

Ce alegere ai cand Statul Islamic vrea sa te recruteze: "Sa fiu ucis sau sa fiu un ucigas"

In schimb, luptatorii sunniti, in special din Siria si Irak, sunt motivati de partea financiara si de statut. "Luptatorii interni cred ca au misiunea de a-si apara comunitatea, dar au si interese personale, cum ar fi banii sau sa ramana in viata", potrivit raportului citat.

Intrucat banii reprezinta o motivatie puternica in randul celor care se alatura Statului Islamic, taierea izvorului de bani al jihadistilor, si anume afacerile ilegale cu petrol, va diminua acest fenomen.

Povestea unui neamt recrutat de Statul Islamic: Prefer inchisoare in Germania decat "libertate" in Siria

Mai multe tari occidentale au inceput, dupa atentatele de la Paris, sa bombardeze in forta infrastructura petroliera a retelei teroriste, in speranta ca, odata cu ea, va fi distrusa si gruparea Statul Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Statul Islamic motivatii, #Statul Islamic bani, #Statul Islamic luptatori straini , #Statul Islamic