De ce vrea ISIL ca Europa sa declare razboi islamului

Duminica, 07 August 2016, ora 18:53
17447 citiri
De ce vrea ISIL ca Europa sa declare razboi islamului
Foto: Arhiva Ziare.com

Recentele atacuri din Franta si Germania fac parte din strategia Statului Islamic de a crea ura impotriva musulmanilor in tarile europene si de a radicaliza cat mai multi musulmani de pe continent. Iar retorica razboinica a liderilor europeni mai mult ajuta organizatia terorista.

Este opinia lui Gwynne Dyer, jurnalist, istoric si specialist in relatii international, publicata intr-un editorial pe site-ul Vox Europe.

"Tara noastra este in razboi", spunea presedintele francez Francois Hollande pe 26 iulie, dupa ce un preot a fost ucis intr-o biserica de doi adepti ai Statului Islamic. Este genul de lucru pe care liderii se simt obligati sa il spuna in vremuri ca acestea, insa transmite mesajul gresit, sustine autorul articolului.

Avioanele de lupta ale Frantei deja bombardeaza Statul Islamic in Siria, iar asta se poate numi un fel de razboi. Insa nu despre acest lucru vorbea presedintele Hollande. El spune ca Franta este cumva in razboi la ea acasa. "Democratia noastra este tinta si va fi scutul nostru. Sa ramanem uniti. Vom castiga acest razboi", a continuat liderul de la Paris.

Poporul francez are cu siguranta nevoie de incurajare, pentru ca inca este in soc dupa ce un terorist islamist a omorat 84 de oameni la Nisa. Insa cuvintele sunt alese gresit, pentru ca, daca francezii sunt in razboi la ei acasa, atunci cu cine sunt in razboi? Raspunsul evident este "cu francezii musulmani". Ceea ce e, desigur, exact concluzia la care isi dorea Statul Islamic sa ajunga poporul francez, spune jurnalistul.

"Nu spun ca cei doi adolescenti musulmani indusi in eroare care au comis atacul (din biserica - n.red) - ambii nascuti in Franta - erau constienti de strategia Statului Islamic in Europa.

Jihadistii stiu ce vor

Insa barbatii care stabilesc politicile ISIL si controleaza site-urile islamiste ce-i indeamna pe tinerii musulmani europeni ca comita aceste acte teribile stiu foarte bine ce vor. In Franta, vor sa stimuleze ura impotriva musulmanilor, sa intoarca majoritatea impotriva minoritatii defavorizate si sa asigure victoria pentru Marine Le Pen, liderul Frontului National neo-fascist, anti-musulmani si anti-imigranti, la alegerile prezidentiale de anul viitor", precizeaza Dyer.

Daca atacurile teroriste ii radicalizeaza pe crestini si duc la o violenta extinsa impotriva musulmanilor, Le Pen chiar ar putea deveni viitorul presedinte al Frantei, avertizeaza acesta.

Strategia Statului Islamic este aceeasi si in Germania, chiar daca in aceasta tara exista mai putin sol fertil pentru extremismul islamist: destul de putini musulmani germani sunt arabi, iar ISIL este o organizatie araba.

Tanarul afgan care a ranit cu toporul cinci oameni intr-un tren din apropiere de Wurzburg si azilantul sirian care s-a aruncat in aer in fata unui festival muzical din Ansbach si a ranit 15 persoane - amandoi jurasera credinta Statului Islamic.

Insa tanarul german, cu origini iraniene, de 18 ani, care a omorat noua oameni in Munchen, avea probleme psihice si era obsedat de atacurile din scoli si teroristul norvegian Andreas Breivik.

De asemenea, solicitantul de azil sirian care a ucis cu maceta o femeie poloneza o cunostea pe victima, iar Politia a spus ca, probabil, a fost vorba despre "o crima pasionala".

Totusi, ambii barbati erau, de asemenea, musulmani, asa ca in mintea multor germani totul a fost un val de acte teroriste islamiste.

Dar de ce vrea Statul Islamic sa starneasca ura impotriva musulmanilor in tarile europene? Pentra ca asta va radicaliza mai multi musulmani europeni si ar putea aduce la putere lideri care vor sa porneasca "un razboi asupra islamului".

Ideologia Statului Islamic spune ca toata lumea musulmana este atacata de diabolicul Occident si doar ISIL o poate apara cu succes. Doar daca audienta din lumea araba crede aceasta minciuna ar putea Statul Islamic sa castige sprijin si, poate, in cele din urma, obtine puterea politica in natiunile arabe.

De aceea a gresit Francois Hollande cand a spus ca Franta e in razboi la ea acasa. Cuvintele conteaza. De aceea se pot astepta si Statele Unite la atacuri islamiste in octombrie. Nu ar trebui sa fie prea mari pentru ca milioane de americani sa se indrepte spre Donald Trump, iar nimic nu i-ar satisface mai mult pe cei de la ISIL decat Trump presedinte al SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Europa razboi islamic, #Statul Islamic Europa , #Statul Islamic