De ce vrea Statul Islamic razboi in cea mai mare tara araba

Autor: Ana Ilie
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 19:35
9572 citiri
De ce vrea Statul Islamic razboi in cea mai mare tara araba
Foto: Hepta.ro

Arabia Saudita a suferit pana acum trei atacuri ale sustinatorilor Statului Islamic impotriva minoritatii siite din estul bogat in petrol.

Atacurile Statului Islamic reprezinta un moment de cotitura pentru Arabia Saudita, scrie BBC.

Felul in care sauditii reactioneaza in perioada urmatoare va decide daca cel mai mare si mai important stat arab poate stavili raspandirea unui conflict interconfesional intre majoritatea sunnita si minoritatea siita din tara. Conflictul ar fi dezastruos pentru ambele comunitati, apreciaza sursa citata.

Atacurile gruparii sunnite extremiste vin dupa decenii de discriminare de stat si religioasa a populatiei siite, care reprezinta aproximativ 10% din totalul locuitorilor.

Pana si un inalt membru al familiei regale saudite, printul Abdelaziz Bin Salman Al-Saud, al carui tata este noul rege al tarii, a admis, pentru sursa citata, ca siitii din Arabia Saudita au plangeri indreptatite si ca problemele lor trebuie rezolvate.

In ultimii ani au avut loc ciocniri intre politie si protestatari in provincia de est a tarii, soldate cu pierderi de vieti omenesti. Siitii sunt considerati de multi sunniti ultra-religiosi a fi eretici, mai loiali Iranului decat Arabiei Saudite.

Aceasta opinie discriminatorie este impartasita de Statul Islamic, care dispretuieste siitii mai mult decat crestinii si a vizat frecvent siitii din Irak si Siria.

"Statul Islamic incearca sa slabeasca statul saudit sub pretextul sunnit salafist conservator. Va esua, asa cum s-a intamplat cu al Qaida in urma cu 10 ani", este de parere Nawaf Obaid, de la Harvard.

Pana acum, noua conducere a Arabiei Saudite a reactionat cu surprinzatoare viteza si delicatete, remarca sursa citata.

Regele Salman, care a urcat pe tron in ianuarie, s-a declarat "mahnit" de atacurile impotriva populatiei siite si a permis televiziunii saudite sa transmita pe larg inmormantarea victimelor siite.

La 3 iunie, regele a facut referire la voluntarii siiti care au impiedicat un atacator sa patrunda intr-o moschee din Dammam si i-a numit "martiri" si "eroi", pas important intr-o tara unde nu a existat niciun ministru siit si unde autoritatea familiei domnitoare se bazeaza pe baza religioasa sunnita.

Mii de bombe asupra Statului Islamic: Pentagonul nu stie exact ce a distrus si cati civili au murit

In aceasta situatie complicata din Arabia Saudita, Statul Islamic a patruns cu brutalitate, cu bombe si arme, si nu si-ar dori nimic mai mult decat sa declanseze un conflict interconfesional de proportii intre sunniti si siiti.

Statul Islamic se prezinta sunnitilor ca fiind singura forta din regiune capabila sa stavileasca avansul aliatilor siiti ai Iranului. In cadrul acestei propagande se doreste atragerea populatiei sunnite obisnuite, pentru a rezista in fata a ceea ce considera a fi credinta eretica a persanilor.

Statul Islamic, puternic lovit: Sute de luptatori au fost ucisi

"Relatiile intre siiti si sunniti in Arabia Saudita sunt deja foarte tensionate din cauza evenimentelor din Irak si Siria, precum si din cauza campaniei Arabiei Saudite in Yemen, impotriva rebelilor houthi, siiti sustinuti de Iran (...) Asadar, Statul Islamic va incerca sa provoace minoritatea siita sa se razbune sau cel putin sa iasa pe strazi pentru proteste violente", a explicat Aimen Deen, expert in miscari jihadiste.

Deen prezice ca vor mai fi multe atacuri ale Statului Islamic in Arabia Saudita, pentru a provoca reactia populatiei siite.

Nawaf Obaid crede ca Guvernul poate sa faca fata acestor provocari, mai ales ca actualul print mostenitor este cel care a condus campania impotriva al Qaida.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Arabia Saudita atacuri Stat Islamic, #Stat Islamic conflict sauditi , #Statul Islamic