De la Hollywood in muntii Siriei, la vanatoare de jihadisti: Povestea unui actor iesit din tipare

Autor: Ana Ilie
Luni, 11 Mai 2015, ora 11:07
7956 citiri
De la Hollywood in muntii Siriei, la vanatoare de jihadisti: Povestea unui actor iesit din tipare
Foto: Twitter/Barzan Iso

Un actor britanic a abandonat Hollywoodul pentru a pleca in Siria, unde doarme cu Kalasnikovul langa el si vaneaza jihadistii gruparii Statul Islamic.

Michael Enright, care a aparut in numeroase filme, inclusiv "Piratii din Caraibe", nu mai joaca un rol in Siria - aici s-a dus sa lupte de-a binelea, scrie Daily Mail.

Actorul a anuntat ca a intors spatele Hollywoodului pentru a se alatura luptei impotriva Statului Islamic, pentru ca l-a revoltat felul in care militantii gruparii i-au macelarit pe ostaticii occidentali.

In varsta de 51 de ani, Enright, care nu are pregatire militara, doarme acum in muntii Siriei, cu Kalasnikovul in permanenta langa el. Si este constient ca aventura sa in muntii Sinjar din nordul Siriei, unde s-a alaturat rebelilor kurzi, prost echipati, poate fi mortala.

Hotararea sa de a incerca sa puna capat avansului Statului Islamic in Irak si Siria a inceput sa se cristalizeze dupa decapitarea jurnalistului american James Foley, vara trecuta, de catre britanicul John Jihadistul.

Actorul stie ca daca este capturat de Statul Islamic va avea aceeasi soarta ca Foley si ceilalti ostatici occidentali decapitati in fata camerelor de luat vederi. In Siria se stie ca militantii sunt pregatiti sa plateasca si 100.000 de dolari pentru un ostatic occidental. Enright are insa un plan B: "Daca sunt pe cale sa fiu prins, atunci stii, pastrezi intotdeauna un glont pentru tine".

"S-a ajuns la un punct in care pur si simplu vreau sa-i anihilez si sa-i omor pe loc", si-a marturisit el hotararea.

"Statul Islamic este o grozavie. Este un apel la omenire, un apel la toata lumea, sa facem tot ce putem, in orice fel putem", spune acesta.

Enright se afla in Siria de mai bine de doua luni si deocamdata se antreneaza cu kurzii. Nu a spus nimanui unde pleaca, nici macar familiei sale din Manchester.

Abia acum si-a dezvaluit "misiunea" pe Facebook, pentru ca pana acum s-a temut ca prietenii vor incerca sa il faca sa se razgandeasca.

Calatoria sa catre Siria a inceput cu ajutorul unui prieten din serviciile speciale britanice, care a luptat in Irak. Acesta l-a pus in contact cu luptatorii kurzi, care l-au invatat sa mearga cu avionul pana in orasul Sulaymaniyah, in Kurdistanul irakian. Ajuns acolo, nu l-a intampinat nimeni, iar cei cu care a intrat in contact au incercat sa-l descurajeze sa mearga mai departe.

In fine, prin intermediul kurzilor, a gasit pe cineva dispus sa il intampine si, cu toate ca nu avea nicio garantie ca incape pe mana cui trebuie, a plecat intr-o calatorie, intr-un camion, pe drumuri de munte, apoi intr-o barca de cauciuc, peste raul Tigru, pana a ajuns intr-un loc secret, unde se mai aflau 30 de cetateni occidentali. Acolo, kurzii au inceput sa ii antreneze in folosirea armelor si a prins si un pic din limba lor.

Acum, actorul devenit luptator anti-Stat Islamic asteapta sa ia parte la ofensiva kurzilor. "Cand o sa plec, in urmatoarele doua zile, sa spuneti o rugaciune pentru mine, pentru ca voi merge intr-un loc unde are loc actiunea si vor avea loc lupte".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#actor lupta Stat Islamic, #actor britanic luptator Stat Islamic , #Statul Islamic
Comentarii
Poza kott
kott
rank 5
asta era bun de presedinte sua!