Desi ar putea fi invins curand in Siria si Irak, Statul Islamic nu va disparea. Se va adapta pentru a-si continua lupta

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 12:54
3514 citiri
Desi ar putea fi invins curand in Siria si Irak, Statul Islamic nu va disparea. Se va adapta pentru a-si continua lupta
Foto: Hepta.ro

Apropiata infrangere militara a gruparii jihadiste Statul Islamic in Irak si in Siria este luata in calcul de toate oficialitatile si experti, dar acestia avertizeaza la unison ca gruparea nu va disparea, ci se va adapta pentru a-si continua lupta, comenteaza miercuri AFP.

Cu o comunitate sunnita ingrijorata si marginalizata in cele doua tari, in timp ce in restul lumii mii de sustinatori sau simpatizanti sunt gata sa actioneze in numele sau, gruparea va trece in clandestinitate inainte de a renaste, poate intr-o alta forma si sub un alt nume, dar cu aceleasi obiective, sustin ei.

"Victoria militara extrem de dificila in Irak nu este insotita de o viziune politica post-Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) in termeni de reintegrare a populatiei arabe si sunnite in jocul politic din Irak", a declarat pentru France Presse cercetatorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po din Paris.

"Perspectivele sunt si mai grave in Siria", adauga el, unde militiile kurde si armata lui Bashar al-Assad vizeaza sa cucereasca Raqqa si, respectiv, Deir Ez Zor.

Aceasta lipsa de strategie pe termen lung lasa Daesh un spatiu important de a se reconstitui intr-un viitor apropiat, in timp ce continua sa anime pe plan international retele de simpatizanti si militanti, inspirati de violenta extrema a acestei lupte.

In luna mai, in fata unei Comisii din Senatul american, directorul Comunitatii Nationale de Informatii a SUA, Dan Coats, a avertizat ca, "in afara Irakului si a Siriei, ISIL lucreaza la interconectarea ramurilor si retelelor sale in lume si la complementaritatea actiunilor acestora cu strategia sa".

"Noi credem ca ISIL isi pastreaza vointa si capacitatea de a conduce, de a face posibile, de a sprijini si de a inspira atacuri transnationale", avertizase Dan Coats.

Intr-un editorial intitulat "ISIL dupa califat", publicat in 2 septembrie, Tara Mooney si Andrew Byers, analisti si cofondatori ai Counter Extremism Network, prezic ca Statul Islamic va pierde controlul teritorial al regiunilor cucerite (la apogeul ocupatiei, un teritoriu la fel de vast ca Italia, cu sapte milioane de locuitori) "in cursul anului urmator".

"Responsabili internationali trebuie sa se pregateasca pentru doua amenintari viitoare", anticipeaza ei.

"Evolutia ISIL post-califat si gruparile care ii vor succede si care ar putea sa faca sa planeze amenintari potential si mai grave la adresa securitatii regionale si internationale".

"Pierderea de teritoriu in Siria si Irak ar putea stimula si mai multi lupi solitari sa actioneze in Europa si Statele Unite pentru a-si demonstra hotararea si abilitatea de a lovi", avertizeaza cei doi experti.

In majoritatea lor, expertii pun accentul totodata pe amenintarea reprezentanta de sute, in curand de mii jihadisti occidentali antrenati in lupte, care se intorc in tarile lor de origine. Desi rareori scapa trecerii printr-o celula de inchisoare, unii pot ramane periculosi ani de zile, mult timp dupa eliberare.

Pe termen scurt, in Siria si in Irak, "proiectul de guvernare al Statului Islamic este compromis, dar Statul Islamic nu este invins", considera Ludovico Carlino, specialist in miscari jihadiste la centrul de cercetari IHS Country Risk.

Supravietuitorii gruparii se vor retrage in valea Eufratului, care trece prin cele doua tari, si care va deveni o "platforma de lansare a insurectiei pentru Statul Islamic intors la clandestinitate".

Aceasta zona desertica cu o lungime de 160 de km, bogata in petrol, adaposteste deja intre 5.000 si 10.000 de combatanti si comandanti jihadisti, indica comandantii coalitiei internationale antijihadiste conduse de SUA.

"In definitiv", concluzioneaza Thomas McCabe, fost analist specializat in combaterea terorismului pentru US Air Force, "desi distrugerea califatului este o victorie semnificativa, ea nu este decisiva. Insurectia jihadista mondiala va continua", apreciaza el.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Statul Islamic Siria Irak , #Statul Islamic