Dezvaluiri ale primului jurnalist patruns in Statul Islamic

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 19:00
15165 citiri
Dezvaluiri ale primului jurnalist patruns in Statul Islamic
Foto: Facebook/ Jurgen Todenhofer

Primul jurnalist occidental caruia i-a fost permis accesul in Statul Islamic s-a intors si povesteste ce a descoperit in interiorul gruparii teroriste.

Jurgen Todenhofer, un german in varsta de 74 de ani, a petrecut 10 zile in teritoriul controlat de militantii islamici, scrie The Independent.

El spune ca realitatea de la fata locului este diferita de ceea ce crede oricine din Occident. Jurnalistul a revenit din teritoriile din Siria si Irak cu o avertizare: gruparea este "mult mai puternica si mult mai periculoasa" decat perceptia vestica.

Jurnalistul a calatorit prin Turcia, pana in orasul irakian Mosul, cel mai mare ocupat de Statul Islamic, dupa luni de negocieri cu liderii gruparii.

Todenhofer a dezvaluit ca a stat in acelasi hotel ca si James Foley, jurnalistul american care a fost decapitat de Statul Islamic in luna august. El dezvaluie ca Statul Islamic are dimensiuni mai mari decat Marea Britanie si ca este sustinut cu un entuziasm pe care nu l-a "intalnit niciodata in vreo alta zona de razboi".

Statul Islamic si-a executat 100 de luptatori care au vrut sa dezerteze

"In fiecare zi, sute de luptatori voluntari vin din toata lumea", povesteste jurnalistul, care sustine ca s-a putut deplasa printre luptatorii islamici, observandu-le conditiile de viata si echipamentul.

Todenhofer mai afirma ca numarul luptatorilor islamici este de circa 5.000 in Mosul, fiind raspanditi atat de mult incat, daca SUA ar urma sa ii bombardeze, "ar trebui sa transforme tot Mosulul in ruine". In plus, el spune ca Statul Islamic nu poate fi infrant de interventia occidentala sau de atacurile aeriene: "Cu fiecare bomba aruncata care loveste un civil, numarul de teroristi creste".

Jurnalistul a fost impresionat si de faptul ca Statul Islamic are un sistem de ajutoare sociale si un sistem de educatie, fiind chiar surprins sa vada ca exista planuri de a asigura fetelor educatie.

Cel mai ingrijorator aspect al mentalitatii din randul luptatorilor islamici este ca "toate religiile care sunt de acord cu democratia trebuie sa moara". In plus, viziunea care este repetata in cadrul Statului Islamic este ca gruparea vrea sa cucereasca lumea si toti cei care nu cred in interpretarea data Coranului vor fi ucisi. Cu toate acestea, singurele religii care ar urma sa fie crutate sunt "popoarele cartii", respectiv evreii si crestinii.

"Aceasta este cea mai ampla strategie de curatare religioasa care a fost planuita vreodata in istorie", a mai afirmat Todenhofer, care planuieste sa foloseasca experienta dobandita intr-o carte pe care o scrie despre aceasta grupare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#jurnalist Statul Islamic, #jurnalist dezvaluiri Statul Islamic, #dezvaluiri Statul Islamic , #Statul Islamic