Drumul unui tanar de la student astrofizician, la recrut jihadist si luptator al Statului Islamic

Joi, 14 Mai 2015, ora 16:32
5609 citiri
Drumul unui tanar de la student astrofizician, la recrut jihadist si luptator al Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

Statul Islamic atrage mii de luptatori din zeci de tari ale lumii, din toate categoriile de oameni, precum un student turc la astrofizica fugit de acasa care ajunge luptator islamist socat de bombardamente.

Tanarul Rasid Tugral, in varsta de 26 de ani, a disparut din casa sa din capitala turca Ankara intr-o noapte, fara a-si face bagajul, indesandu-si mai putin de 100 de euro in buzunare si lasandu-si pretioasa camera DSLR pe podeaua camerei, se arata intr-un amplu material Newsweek despre luptatorii Statului Islamic.

Statul Islamic, puternic lovit: Sute de luptatori au fost ucisi

Trei luni, a parut ca studentul la astrofizica a disparut pur si simplu din universitatea tehnica turca de elita la care invata, unde era cunoscut drept un extrovertit, care iubeste astrofotografia si operele cosmologului Carl Sagan. Insa, in luna martie, Rasid a postat pe contul sau de Facebook un jurnal de 14 pagini privind viata printre militantii Statului Islamic.

Jurnalul furnizeaza o privire unica in ceea ce sunt suferintele zilnice ale vietii in partea de Siria controlata de Statul Islamic si sunetul psihologic al atacurilor aeriene pentru noii recruti.

Jurnalul subliniaza de asemenea si tacerea continua a Ankarei privind numarul tot mai mare de cetateni turci care se alatura Statului Islamic.

Lupta Turciei cu cei care trec granita in Siria

Turcia, membru NATO, a aprobat recent folosirea unei baze aeriene din sudul Turciei, pentru misiuni ale dronelor americane in Siria, urmand sa gazduiasca un program sponsorizat de Statele Unite, destinat rebelilor anti-Statul Islamic. De mai bine de un an, Ankara si-a intensificat eforturile pentru retinerea si deportarea strainilor care calatoresc in Siria prin Turcia.

Cu toate acestea, 1.500 de cetateni turci se lupta in miscarile jihadiste din Siria, de peste doua ori mai mult decat estimarea oficiala a Ankarei, de 700. Cetatenii turci care chiar in tara lor isi exprima supunerea fata de Statul Islamic, pe Twitter si Facebook, reusesc sa scape de detentie, in timp ce Ankara se concentreaza pe valul mai mare de jihadisti straini care folosesc Turcia drept punct de intrare in Siria, sustine Aaron Stein, de la Royal United Services Institute.

Jihadistii din Rusia - lupta interna impotriva Statului Islamic

Precum numerosi alti turci tineri, Rasid a devenit un utilizator Twitter activ cand s-a alaturat protestelor antiguvernamentale de strada in anul 2013. In anul 2014, pe masura ce manifestatiile activistilor studenti turci au fost inabusite sub presiunea guvernamentala, Rasid s-a indreptat tot mai mult catre credinta, alaturandu-se unui grup de studiu al Coranului, organizat de trei prieteni apropiati, incepand sa citeasca Coranul "precum unul dintre manualele sale de stiinta, acceptand textul drept adevarul literar", a spus o ruda apropiata.

Marturisirile teribile din jurnalul tanarului luptator al Statului Islamic

Pana in primavara anului 2014, unul dintre membrii cercului de studiu al Coranului, la care lua parte si Rasid, s-a alaturat Statului Islamic, incepand sa posteze online inregistrari video cu Rasid, care a postat si el pe contul sau de Twitter mesaje similare.

Cu toate ca Ankara supravegheaza cu mare strictete social media, un student fiind condamnat la un an de inchisoare, in luna aprilie, pentru redistribuirea pe Twitter a unui comentariu satiric despre un oficial al partidului de guvernamant, Rasid a putut posta inregistrari video pe Twitter si pe Facebook, mai multe luni, fara nicio consecinta, cu toate ca avea un trecut activist ce l-ar fi facut o tinta primara pentru supravegherea guvernamentala.

S-au saturat rapid de sotii lor si au evadat: Cele trei fete care au fugit din UK la Statul Islamic, cautate cu disperare de jihadisti

In luna septembrie 2014, tanarul si-a intensificat postarile, intrand intr-un program de master la o universitate din Finlanda, unde mesajele despre jihad erau amestecate cu imagini cu luminile nordului din aceasta tara, postate pe Facebook. La o moschee locala, a incercat fara succes sa recruteze localnici care sa se alature Statului Islamic, fara ca politia finlandeza sa aiba cunostinta despre activitatile lui Rasid de la moschee.

In schimb, autoritatile din Finlanda au fost alarmate de postarile de pe Facebook ale tanarului si l-au interogat in luna noiembrie 2014. Doua saptamani mai tarziu, Rasid s-a intors in Turcia, disparand in Siria pe 10 ianuarie.

In timp ce povestea lui Rasid arata usurinta cu care cetatenii turci pot accesa si distribui propaganda pro-Statul Islamic, jurnalul sau din Siria se poate dovedi o unealta folositoare impotriva acesteia. Descrierea pe care studentul o face califatului autodeclarat contesta mitul "jihadului de cinci stele" propagat de recrutatorii Statului Islamic.

Procuror musulman din Marea Britanie: Tinerii ii vad pe luptatorii Statului Islamic ca pe niste idoli pop

Rasid si alti recruti au petrecut saptamani intr-o pestera inghesuita si murdara, in timp ce surpaveghetorii lor cantaresc cum sa ii integreze in Statul Islamic. Recrutii sunt obligati sa doarma cate doi pe o saltea, in ceea ce tanarul numeste "un fel de inchisoare".

Studentul mai povesteste cum recrutilor li se promit conditii mai bune, insa in schimb sunt dusi "intr-un fel de grajd. Nu avea usa si nici loc de dormit, asa incat ne ghemuim in pozitia fetala", in frigul din februarie. In plus, Rasid a relatat si felul in care a trait atacurile aeriene, indeaproape, astfel incat bombele puteau fi vazute efectiv cum cad din cer.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#tanar recrut Statul Islamic, #tanar luptator Statul Islamic, #tineri recrutati Statul Islamic, #recruti Statul Islamic , #Statul Islamic