Exclusiv Povestile a trei kurzi din Romania despre ororile Statului Islamic in locurile lor natale

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 12:17

   

Exclusiv Povestile a trei kurzi din Romania despre ororile Statului Islamic in locurile lor natale
Azdasher Naszan este medic la spitalul CF 2 din Bucuresti, venit de aproape 30 de ani in Romania si casatorit aici. In acelasi timp este kurd sirian, nascut in orasul Kobani, aflat acum pe punctul de a cadea in mainile Statului Islamic.

Sido Mustafa, om de afaceri si inginer, este un alt kurd din Kobani, venit de 12 ani in Romania, tot cu familie romaneasca. Hidir Koci e kurd din Turcia.

E de inteles de ce ii doare sufletul cand vad purificarea etnica realizata de jihadistii Statului Islamic, care au gonit, cu ororile lor, o populatie de aproape 400.000 de kurzi din districtul Kobani. Inconjurat din trei parti de teritoriile controlate de islamisti, orasul, spun ei intr-un interviu pentru Ziare.com, era o oaza de normalitate pentru sute de mii de refugiati.

"Kobani ramasese singurul loc unde puteau veni oamenii simpli, vai de mama lor", povesteste Sido Mustafa.

Cine sunteti?Ardasher Naszan: Ma numesc Ardasher, sunt venit in Romania de pe vremea lui Ceausescu, pentru studii, am terminat specializarea obstretica-ginecologie, m-am casatorit aici si am o fetita, de un an si cinci luni.

Sido Mustafa: Eu sunt aici de aproape 12 ani, pentru afaceri, sunt inginer mecanic auto, sunt casatorit aici, am doi doi copii. Ma cheama Sido, dar soacra mea imi zice Simon. Copiii mei, care stateau cu sotia mea in Kobani, au venit aici de 7 luni. Sotia a vrut sa facem casa acolo.

Cunoasteti situatia din Kobani?

A.N.: Aproape 90% din populatie a plecat din Kobani. In provincie locuiau aproape 400.000 de oameni, majoritatea kurzi, mai existau si cateva sate de beduini.
Eu incerc sa aflu tot ce se poate, tot ce e nou. Ma uit la posturile noastre kurde de televiziune.

Kobani, din punct de vedere istoric, apartine de provincia turceasca Urfa. Acum Kobani este impartit in doua de o linie de tren, Orient Express. Jumatate e pe partea turceasca, jumatate pe partea siriana. Macar de-ar face un coridor umanitar, sunt 10-15.000 de refugiati blocati chiar pe granita.

Cum se face ca luptatorii kurzi, acei peshmerga, nu reusesc sa stavileasca ofensiva ISIL?

A.N.: Nu este vorba de peshmerga, peshmerga sunt soldatii kurzi din Irak. Este o armata nu foarte dotata, guvernul irakian nu a lasat armata kurda sa aiba armament bun. Geografic, orasul nostru este foarte departe de restul Kurdistanului, de partea de nord a Irakului. In trecut, Kobani era legat de alte teritorii kurde.

Legatura dintre teritoriile kurde nu mai exista din cauza actiunilor guvernului sirian, care a adus populatie araba. Kurzii de acolo practic nu aveam voie sa cumparam case, terenuri. Am foarte multe rude care stateau acolo si care nu puteau cumpara legal decat pe numele unor arabi.

Cine sunt acesti atacatori?

A.N.: Sunt veniti si din afara, din Tunisia, Europa, Cecenia, dar si sunniti arabi. Au armament foarte bun. Nu este un razboi in sensul ca o armata ataca o armata. Ei vin si darama casele, omoara animale. Ataca un orasel, un sat. Taie gatul barbatilor si copiilor, iar femeile le violeaza, apoi le duc la bazar si le vand. Femeile se ruleaza de la unul la altul. Nu numai kurzii sunt in situatia asta, ci oricine nu e de acord cu gandirea lor.

Hidir Koci: In Sinjar (provincia din Irak unde traiau kurzii Yazidi - n.red.), au participat la masacre si vecinii arabi din zona. Daca kurzii fac de 10 ori o rugaciune musulmana nu conteaza. Daca nu esti la putere, nu esti musulman. Cand esti puternic, abia atunci esti musulman. Kurzii, sarmanii de ei, nu au putere.

S.M.: Cand a inceput razboiul in Siria, kurzii, care ocupa trei regiuni la granita cu Turcia, Afrin, Kobani si Qamishli, au spus regimului sirian sa plece din bazele locale, pentru ca islamistii le vor ataca. Kobani e la mijloc si pana la fiecare dintre cele doua regiuni sunt cam 200 de kilometri. Intre ele sunt teritorii arabe. Kurzii nu au atacat pe nimeni.

Guvernul nu v-a lasat bazele pline de armament?

S.M.: Nimic. Iar kurzii nu au atacat pe nimeni. Cand soldatii au plecat din Raqqa, cel mai mare oras aflat in mainile ISIL, au lasat tot armamentul. Toti refugiatii din zonele de razboi au venit in zonele kurde. Din Alepp, din Homs, Hamma, din Damasc. De la 400.000 de oameni in zona Kobani, au ajuns aproape un milion. Refugiati arabi, nu kurzi, iar kurzii i-au primit pe toti.

Apoi au inceput atacurile, din toate partile. Asa a aparut partidul kurd YPD, cu aripa militara YPG. Nu pentru atac, ci pentru aparare. Asta nu a convenit nici Turciei, nici regimului sirian, nici irakian. Kurzii au ajuns aproape o tara in Irak, daca ajung un mare Kurdistan?

ISIL i-a atacat pe kurzii din Irak, acum au inceput in Siria. ISIL este de fapt ca o firma cu care faci afaceri, ca o telecomanda pe care apesi. Tarile carora nu le convine ceva, dau o directie. De ce Kobani? Nu are nici petrol, nu are industrie, avem doar niste dulciuri. Este o zona agricola. Kobani ramasese singurul loc unde puteau veni oamenii simpli, vai de mama lor.

H.K.: Sistemul politic din regiunea autonoma kurda din Siria era foarte bun, exista un Parlament, in care erau reprezentate toate nationalitatile si religiile, si chaldeenii, si arabii, si kurzi si turcii. Asta nu convine Turciei. Era democratie. Ei nu vor sa se creeze o alternativa democratica in zona asta.

Daca ne gandim bine, nici kurzii din Irak nu vor asta, pentru ca in Kurdistanul irakian sunt doua mari clanuri care si-au impartit puterea. In Kobani, era un sistem ca in cantoanele elvetiene. Si trebuie omorat.

A.N.: De doi ani de zile ISIL a intrerupt apa din Eufrat pentru civili. Curentul electric, de doi ani de zile nu exista.

S.M.: Turcii dau acum vina pe PKK, desi sunt in proces de pace. Exista trei spitale in Turcia, in Aitab, Urfa si Antiohia, in care primesc teroristi ISIL.

A.N.: Un reprezentant al celui mai mare partid de opozitie din Turcia tocmai a zis ca un mare lider al Statului Islamic se trateaza in Gaziantep, la un spital.

S.M.: Toti zic ca kurzii sunt de partea regimului Assad. Intre Alep si Kobani sunt 160 de kilometri si la Alep sunt avioane siriene, puteau sa vina sa ajute. N-au venit. Intre Tal Abyad si Raqqa era o mare baza a armatei. Puteau sa dea armamentul kurzilor. Nu ne-au dat. L-a luat ISIL.

A.N.: Cele mai moderne arme sunt cele din irak, inclusiv tancuri Abrams. Ele au ajuns la Statul Islamic. Oriunde lupta, Statul Islamic lupta usor, pentru ca au armament bun, luat de la armata irakiana.

Ce are Statul Islamic cu kurzii sunniti?

S.M.: Intrebam: ISIL lupta impotriva nemusulmanilor. Dar noi, kurzii, suntem toti sunniti in zona asta. Daca asta e motivul, de ce nu se lupta cu Assad? In Kobani suntem toti sunniti, exact cum vrea ISIL. Numele noastre sunt Mustafa, Mohamed. De ce atunci vin aici? E de fapt interesul Turciei. In doi ani de zile, Turcia a vazut ca populatia kurda si-a facut o armata de aproape 100.000 de oameni.

Lupta si femeile. Fratele meu, care e electrician, a vazut in Kobani un grup de prizonieri ISIL si i-a intrebat: Noi nu suntem musulmani? Nu vedeti ca sunt doua-trei moschei in fiecare cartier? De ce spuneti ca suntem necredinciosi?

A.N.: Prizonierii lor sunt tratati exact ca in conventiile internationale.

S.M.: Acum toata ofensiva ISIL se indreapta spre Kobani. De ce?

A.N.: Statul turc nu lasa sa fie niciun cordon umanitar pentru oamenii din zona. Se mai gandeste.

Rude mai aveti acolo?

A.N.: Eu nu mai am, ca toti au plecat. Am rude in rezistenta. Nu a murit inca nimeni. Insa ISIL bombardeaza haotic, sa distruga.

S.M.: Stiam o familie care locuia intr-un sat de la langa Kobani, la trei kilometri. Au murit toti intr-un bombardament. Lumea se intreaba: de ce noi? Am atacat pe cineva? Am omorat pe cineva? ISIL au acum alta politica; merg la familiile de arabi din Jarablus si iau oameni cu forta, pentru inrolare, sub amenintarea decapitarii.

A.N.: La ei nu exista notiunea de prizonieri. Au prins trei luptatoare kurde, le-au decapitat si capetele le-au pus intr-o intersectie mare, langa Kobani. Asta e la ordinea zilei, decapitarea.

S.M.: Vorbim mereu cu neamurile de acolo si ne mai spun de o alta practica: cand le sunt omorati oamenii, cei din ISIL le taie capetele si le iau cu ei, ca sa nu se vada cine sunt, sa nu se vada din care zona vin, ca poate sunt vecini.

A.N.: Kurzii de acolo nu sunt radicali islamici. Vizavi de casa mea din Kobani e o biserica crestina. Mama mea e armeana. Soacra mea a fost in Kobani si cand au aflat vecinii, intrau in magazin si ii ziceau: lasa, nu vreau bani. Avem vreo 5-6 romance in Kobani. Si din Rusia.

Traditional, cum e privita femeia la kurzi?

H.K.: In Orientul Mijlociu, femeia kurda e ceva minunat. Se lupta mai curajos decat baietii. Niciun musulman nu accepta asa ceva, pentru ca ei cred ca femeia trebuie sa fie sluga barbatului si sa ramana sclava.

S.M.: Sa mearga la 10 metri in urma barbatului.

A.N.: In istorie, la kurzi, femeile au avut si roluri de conducatoare.

S.M.: Femeia kurda iese afara singura, face cumparaturi, nu sta ca un ninja, sa nu se vada nimic.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21561 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
FISCHER12
rank 5
Damascul , un morman de daramaturi!
Cu o vechime de peste 9ooo de ani si fiind cucerita de multe popoare, capitala Siriei este cea mai veche din lume continuu functionala ! Extraordinar ! I-a venit timpul si ei si in viitor va deveni un morman de ruine....! Sa vedem de ce !Proorocul Isaia a trait intre anii (740-680 i.H.) El a proorocit :

Prorocie impotriva Damascului. "Iată, Damascul nu va mai fi o cetate, ci va ajunge un morman de dăramături; Isaia 17,

S-a isprăvit cu cetătuia lui Efraim si s-a sfarsit cu impărătia Damascului; dar rămăsita Siriei va fi ca slava copiilor lui Israel, zice Domnul ostirilor, Isaia 17,3

Deci cu aproape trei mii de ani proorocul Domnului a prorocit cele de mai sus ! Acum se implineste profetia ! Slava cinste si putere dumnezeului vesnic Iehova care a facut cerurile si pamantul ! Iacata, El striga stelele diminetii pe nume si toate raspund prezent ! El stie cand cade un fir de par din pelea capului omului ! Este Stapanul Universului sau multiverselor fara de sfarsit ! El merita inchinare si slava prin Fiul Sau Isus Hristos singura cale catre eternitate !
Ce este scris in Biblie se va intampla !
Aviz ateilor !
Utilizator sters
Ce este scris in Biblie se va intampla !
Tot in biblie zice ca la Vreme a Vremurilor vor aparea prooroci mincinosi.
Si asa e ! Ai aparut tu !

Ai dreptate ca Damascus e cel mai vechi oras care a fos locuit continuu.
A.Cantemir
rank 5
Ce prooroci mincinosi ,Tractoristule ?
Ei nu mint.Ei iti promit o fiola de apa de isvor"sfintita" de doamna ,si le dai banutii.Chit pe chit.Probleme e ca se gasesc multi fraeri care stiu si carte au si masini luxoase,castigate cu ajutorul lui........Dumnezeu.II vezi la TV,ce lux poarte,ce ceasuri ce costume ?Parca "seamana" cu cele ela apostolilor si mucenicilor.Doar groapa cu lei mai lipseste.
A.Cantemir
rank 5
Domnule FIHER 12 este normal
Dumnezeu a strans ,si a facut avioane,bombe si vapoare,atat pentru el ,cat si pentru moderatii islamului..Asa scrie cartea sfanta.Cele 10 porunci sunt pentru Vanghele si altii ca el sau poate vin din est,ca sa fac si eu ca gasitorii de vinovati.
Utilizator sters
Nu e chiar asa !
Din Kobani au plecat multe atacuri teroriste . Acum e timpul platii.
Turcii nu va mai ajuta si bine fac !
Nu stiu de ce se baga americanii, ca nu e treaba lor.
Kurzii sint din acelasi aluat politic ca si Palestinienii. Pretentii la ce nu aveti si nu ati avut niciodata .
C a omoara barbatii , copiii si violeaza femeile..... Asa s e spune despre toti care ataca .
Personal , am avut de a face cu citiva kurzi si nu mi-au placut de loc militarismul lor primitiv.
Kurdistanul nu a existat niciodata . Vreti prea mult.
Ce-ar fi s tiganii s a vrea Tigania si s a inceapa lupte ? Sau lipovenii s a vrea Lipovenia si s a faca ce faceti voi.
Poate ca e rau, dar ati cautat-o cu luminarea .. Ati terorizat turcia .
19cornel
rank 5
CEI TREI DOMNI KURZI,
fac o analiza pertinenta, sunt guverne care deplang situatia din zona si incearca sa actioneze, dar nu au datele din acest interviu, credeti-ma. Probabil ca traind in Ro., integrati, realizeaza obiectiv vulnerabilitatile create de factiunile politice cu aripile lor militare kurde, care au avut/au o respomsabilitate majora in acest dezastru. Ecuatia este de complexitate mare, autointitulatul IS este si produsul direct/indirect al rivalitatilor/aspiratiilor Turciei/Siriei/Irakului dar si a Iranului, care au folosit problema kurda in ideia ca vor avea castiguri. Nu mai este cazul sa mai punem in discutie arhicunoscutele erori tactice si strategice, ale SUA, Rusia, Arabia Saudita, dar si a Eu. Paradoxul este ca "jucatori" au devenit victime si/sau potentiale obiective ale acestui IS. Acesta trebuie tratat nu numai ca un grupare fanatica, undeva in spatele ei se afla creiere echipate.
A.Cantemir
rank 5
Meritul gazetei este ca iau gasit
sa gasesti 3 kurzi intr-un oras de trei milioane e un efort considerabil..Mai bine se duceau la kurzii din Turcia,unde ar fi colectat date mai sigure,mai apropiate de"locul de munca".Faceau si o excursie.Poate discutau si cu dl Okialan.
Arnar
rank 4
Kurzii sunt doar o alta minoritate folosita in jocurile politice
De ce chiar acum li se da importanta, de ce nu a spus nimeni nimic cand i-a gazat Saddham? Poate pentru ca armele erau cumparate de la americani...poate pentru ca nu a interesat pe nimeni, de ce acum sunt multi interesati? Poate pentru ca se potriveste jocurilor politice.

Este socant cum cele doua percepte al imparatilor romani inca se folosesc cu succes.
1. Da poporului paine si circ
2. Divide et impera (Dezbina si condu)

Cat despre kurzi.... e pacat de oamenii nevinovati care mor. Kurdistanul nu a existat niciodata si nici nu trebuie incurajat.

In privinta ISIL.... io mi-o tai si o dau la rate, daca nu e sustinut de CIA.
FISCHER12
rank 5
arnar
draga, vezi ca s-ar putea sa te uiti in zona 'obiectului' precum milogul in traista ! Americanii au sustinut ISIL'UL dar, odata ce acestia NU au jucat cum au promis totul s-a intors asupra lor ! In speta , era vorba de atac impotriva arienilor ( Iran) ceea ce nu s-a intamplat.....! Acum le face de petrecanie criminalilor ! Sounds good ?
Arnar
rank 4
Daca ar fi impotriva lor acum, ACUM ar dispare.
Sunt irakieni care spun ca ISIL au tabere in desert in Irak, dau si coordonate, in DESERT ... adica, cu 2-3 rachete ii termina, dar.... cineva asteapta sa ia amploare, ca sa foloseasca mai mult armament impotriva lor, sa mai distruga si ceva cladiri, orase in acest proces... pacat este ca mor oameni nevinovati.
Aici pe ziare.com scria ca ISIL au o aramta de 30.000 de oameni.... adica, armata Irakiana, aia Siriana, si aia a SUA.... nu ii pot opri???? 30.000 de oameni?
De unde au astia atatia bani? Parte din armamentul pe care-l au necesita cunostinte, pregatire militara intr-o armata occidentala.... cum il folosesc?
Cine este seful lor? Nici un conoducator?

Dupa cum se vede.... prea multe semne de intrebare, pe langa comentariile si relatarea atrocitatilor pe care le fac....
A.Cantemir
rank 5
Nu cred in acest ISIS
Pot fi luptatori radicali,islamisti,dar vad la CNN ca sunt si mii de europeni printre ei,mai periculosi pentruca stiu obiceiurile din vest.Cine-i conduce ? Unde au sediul ?A fost prins vreunul ?Cine-i inarmeaza ? Cum ? Articole lungi poate scrie oricine,dar fapte .Cei trei de unde sunt asa de informati,ca sunt in RO.de 30 de ani, de pe vremea lui Ceasca,Au venit sa vada cum e socialismul ?
A.Cantemir
rank 5
DECE ATATA MISTER ?
Cred ca dl Arnar are dreptate.Ma uit la CNN,si la alte canale americane.Toti isi dau cu parerea.Unii spun ca la ISIS sunt mii de tineri europeni,foarte periculosi,pentruca vorbesc in limba si au obiceiuri europene,altii spun ca sunt inarmati extra. Dar cine-i comanda,unde au creerul,cine-i inarmeaza,pe banii cui,cu ce se aduc tancurile,masinile tunurile lor ,cum de nu a fost prins pana acum nici un ISIS ? Mister ca si cu "teroristii din Romania.De fapt,dece sa ma mir.In toate luptele de acolo,inca nu am vazut prizonieri.Probabil ca sunt extraterestri.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor