Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FBI spune ca Statul Islamic vrea sa lase America fara energie electrica. Ar putea sau nu?

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:52
4226 citiri
FBI spune ca Statul Islamic vrea sa lase America fara energie electrica. Ar putea sau nu?
Foto: Twitter/DigitalShadow

Hakerii Statului Islamic incearca sa patrunda in reteaua de energie electrica a SUA, pentru a comite atacuri cibernetice care sa lase fara curent mai multe zone ale tarii.

Din fericire, hackerii ISIL s-au dovedit pana acum incapabili sa faca acest lucru, relateaza site-ul CNN Money, citat de Business Insider.

Oficialii americani au vorbit despre incercarile Statului Islamic de a comite atacuri cibernetice la o conferinta din 14 octombrie, la care au participat companii energetice.

Anonymous declara razboi cibernetic Statului Islamic: Cum sunt nimiciti jihadistii pe Net

"Dorinta puternica, dar, din fericire, capacitate scazuta", a declarat John Riggi, un sef din cadrul diviziei cibernetice a FBI, vorbind despre tentativele esuate ale organizatiei teroriste. "Ingrijorarea este, insa, ca isi vor cumpara aceasta capacitate", a avertizat el.

Iar ingrijorarea este un reala, au spus reprezentantii FBI. Software-uri cu ajutorul carora pot fi comise atacuri informatice se gasesc de cumparat pe piata neagra si pot fi folosite pentru patrunderea in retele ale companiilor de energie, rafinariilor de combustibil si statiilor de pompare a apei.

Din cauza complexitatii sistemelor de utilitati ale Statelor Unite si lipsei vigilentei, infrastructura SUA este vulnerabila in fata atacurilor cibernetice avansate, fie comise de teroristi, fie, mai probabil, de catre guverne rivale care au deja capacitatile informatice de care au nevoie.

Un studiu din anul 2013 a aratat ca exista peste 500.000 de potentiale tine pentru atacuri cibernetice in SUA, comise asupra unor computere care controleaza centrale electrice, centre de tratare a apei, turnuri de control si diverse portiuni ale retelei electrice.

Totusi, oricat de problematic ar putea suna, probabilitatea ca Statul Islamic sa poata comite un atac cibernetic catastrofal asupra retelelor de alimentare cu energie electrica a SUA este foarte redusa.

Lista cu 1.000 de americani de ucis a Statului Islamic: SUA, pe urmele hackerului care a furat datele

Este dificil mai ales pentru ca retelele de energie sunt foarte complicate si nu sunt conectate intr-un sistem, intrucat exista numerosi furnizori, iar fiecare are propria sa infrastructura.

Insa teroristii ar putea, teoretic, sa intrerupa curentul la nivel local.

"Hackerii nu pot intrerupe curentul in toata America sau macar pe o portiune mai mare. Ar fi mult prea dificil si nu ar trebui sa ne indreptam atentia catre asta", a declart Jonathan Pollet, fondatorul Red Tiger Security.

"Este mai realist sa ne gandim ca un atac cibernetic ar putea afecta o singura unitate, cauzand o pana de curent la nivel local", a precizat el.

" (Sustinatorii ISIL - n.red.) adora sa provoace pagube, insa pur si simplu nu au capacitatea", a spus Mark Lemery, coordonator pentru protectia infrastructurii din statul american Utah.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Statul Islamic curent SUA, #Statul Islamic energie SUA, #Statul Islamic hacker SUA , #Statul Islamic