Fost agent MI6: Toata lumea foloseste Statul Islamic in scopuri proprii

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 21:21
7456 citiri
Fost agent MI6: Toata lumea foloseste Statul Islamic in scopuri proprii
Foto: nbcnews.com

Alastair Crooke, fost agent al serviciului secret britanic MI6, considera ca toata lumea se foloseste de Statul Islamic pentru propriile scopuri.

"Toata lumea, se pare, ca se foloseste de Statul Islamic pentru propriile scopuri", scrie Crooke in Huffinfton Post.

Fostul agent MI6 o citeaza pe analista Raghida Dergham, care aminteste de gravul focar de schizofrenie care a lovit tarile din Golf in ceea ce priveste raportarea la Statele Unite ale Americii.

Premierul irakian avertizeaza: Statul Islamic planuieste atacuri la metroul din Paris si New York

"Ceea ce este remarcabil este candoarea brusca in exprimarea diferentelor radicale, de exemplu, intre faptul ca guvernele din Golf au caracterizat amenintarea Statului Islamic drept una 'existentiala' si faptul ca o mare pare a publicului simpatizeaza Statul Islamic si motivele sale si il vede ca pe ceva necesar intre echilibrul dintre putere si teroare", noteaza analista libanezo-americana.

Alastair Crooke considera ca tarile arabe folosesc razboiul fata de Statul Islamic pentru a-l forta pe presedintele sirian, Bashar al-Assad, dar ca Rusia si Iranul au alt scop. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, incurajeaza atacurile aeriene americane asupra Statului Islamic, dar cu conditia ca acestea sa fie cu adevarat orientate catre islamisti, si nu catre guvern.

"Si ca raspuns la amenintarile lui Obama, Rusia si-a mutat propria piesa de pe tabla de sah, tocmai pentru a-i da sah mat lui Obama. Rusia a amenintat, ca raspuns, ca va mari livrarile de armament catre guvernul sirian (inclusiv mijloace prin care sa se apare de atacurile aeriene americane) ", scrie Crooke.

Fostul agent mai noteaza ca presa a scris despre anumite nave Sumoum rusesti, care au capabilitati antiaeriene si care au aparut in portul siriran Latakia.

"Rusia si Iran vor coopera cu SUA in teatrul de razboi sirian, dar numai daca sunt stabilite coridoare aeriene, obiective clare ale atacurilor aeriene si daca SUA garanteaza ca nu vor folosi situatia pentru a crea 'refugii sigure' pentru opozitia siriana", considera Alastair Crooke, care mai scrie ca in aceasta situatie administratia americana este intre ciocan si nicovala.

El crede ca Arabia Saudita vrea cu disperare capul lui Assad si se ofera sa finanteze efortul de razboi in acest sens.

Statul Islamic ameninta: Vom ataca in New York. Vrem sa ne punem steagul pe Casa Alba (Video)

"Insa pentru Obama a consimti conditiile iraniene-rusesti ar insemna consolidarea lui Assad, provocand indignare in Golf", spune el, adaugand ca facand cum vrea Golful (adica atacarea lui Assad), Obama ar complica relatia cu Iran, Rusia si Hazbollah, ceea ce ar duce la o situatie si mai dificila in privinta razboiul cu Statul Islamic.

Si Turcia profita de situatie, potrivit fostului agent al MI6. El considera ca turcii se folosesc de acest razboi pentru ca Statul Islamic sa submineze regiunea semiautonoma sirian-kurda, care se afla in apropierea regiunii turcesti locuita de kurzi.

Crooke mai scrie ca si Israelul isi vede interesul in acest razboi, pentru ca a sprijinit insurgentii din Golan in dorinta de a fi ajutat in razboiul cu Fratia Musulmana si Hamas.

"De fapt, exista atat de multe parti interesate in a folosi Statul Islamic in propriul scop, incat te poti intreba cum ar putea sa se descurce fara acesta. Poate ca nu pot?", se intreaba Crooke.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#interese razboi Statul Islamic, #razboi Statul Islamic, #Statul Islamic SUA , #Statul Islamic