Fuga din calea tiraniei Statului Islamic: O raza de lumina in agonia sclavelor yazidi

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 13:22
5694 citiri
Fuga din calea tiraniei Statului Islamic: O raza de lumina in agonia sclavelor yazidi
Foto: Arhiva Hepta.ro

O femeie imbracata in negru murmura "La revedere" in limba kurda, apoi saruta mana intinsa a unui cleric batran, la templul yazidi Lalish din Irak. "Rugati-va pentru mine", spune si urmatoarea femeia la coada, in timp ce se apleaca si ii saruta mana preotului.

Este vorba despre o ceremonie de ramas bun pentru 66 de femei si copii, toti fosti prizonieri ai Statului Islamic, se arata intr-un reportaj CNN.

Povestea cutremuratoare a unei tinere yazidi, vanduta ca sclava sexuala Statului Islamic

Cei mai multi dintre cei adunati la templu au suferit atrocitati de nedescris in mainile militantilor jihadisti. Toate victimele sunt yazidi, o minoritate religioasa al carei viitor in Irak este acum pus la indoiala. In curtea Templului Lalish vechi de secole, Baba Sheikh, liderul spiritual al comunitatii yazidi, le-a dat o binecuvantare finala celor prezenti.

Femeile imbracate in vesminte de doliu si copiii lor vor pleca in curand in Germania, unde li se va acorda statut de refugiat, asistenta psihologica si, cel mai important, o evadare din ororile razboiului din Irak.

"Ce v-a facut voua ISIL nu se va repeta", le-a spus patriarhul yazidi, imbracat intr-o roba alba si purtandu-si barba alba foarte lunga. "Nu va mai imbracati in negru", le-a rugat el pe femei. "Hainele negre nu vor face decat sa ne aminteasca de distrugerea satelor noastre si de toate lucrurile rele care ni s-au intamplat", a continuat preotul.

Rolul crucial al femeilor din Statul Islamic: Putin romantism, multa tragedie

Desi minoritatea yazidi a fost persecutata de-a lungul timpului de cea mai mare parte din populatia musulmana care o inconjoara, cel mai cumplit masacru le-a apartinut jihadistilor ISIL, care, in august anul trecut, au luat cu asalt regiunea Sinjar cu populatie yazidi.

Sute de mii de oameni si-au parasit casele, 3.000 de civili yazidi au fost ucisi de catre islamisti, iar peste 5.000 de persoane, majoritatea femei, au fost rapite si fortate sa devina sclave.

Statul Islamic, despre sclavele sexuale: Sexul fortat nu e viol si ar trebui sa fie recunoscatoare

"Suntem cu totii traumatizati acum", a spus Myrza Dinnayi, consilier yazidi in cadrul Guvernului Regional Kurd, care a stat de vorba cu peste o mie de femei care au scapat din mainile jihadistilor. Aproape toate au fost agresate sexual in mod repetat, iar multe au devenit sclave sexuale in captivitate.

"Au fost batute, torturate de luptatorii ISIL. Au fost in inchisori ale Statului Islamic luni intregi. Asa ca sufera de PTSD (stres post-traumatic), de depresie severa. Iar noi nu avem instrumente aici in Irak sa le tratam", a declarat Dinnayi.

La finalul ceremoniei, femeile si copiii s-au urcat in autobuze si au pornit intr-o lunga calatorie spre o viata mai buna in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#sclave yazidi Statul Islamic, #Statul Islamic sclave Germania, #Statul Islamic sclave sexuale, #femei yazidi , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1