Girl power si jihad: Cum recruteaza Statul Islamic adolescente din Occident

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 August 2015, ora 11:20
5914 citiri
Girl power si jihad: Cum recruteaza Statul Islamic adolescente din Occident
Foto: Hepta.ro

Tinerele fete din Occident sunt recrutate activ de gruparea extremista Statul Islamic. Cel mai socant caz a fost cel al celor trei adolescente din Bethnal Green, Londra, care au plecat in februarie in Siria.

Un amplu reportaj al publicatiei New York Times retraseaza felul in care cele trei fete si-au ascuns de familii intentiile si incearca sa gaseasca unele explicatii pentru modul in care gruparea extremista reuseste sa atraga de partea sa adolescente bine integrate in societatea occidentala.

Spre exemplu, cu o noapte inainte de a fugi in Siria, Khadiza Sultana, de 16 ani, dansa in dormitorul sau, alaturi de doua nepoate. A doua zi, impreuna cu doua colege de scoala, toate eleve eminente, fata si-a mintit parintii ca merge sa studieze si nu s-a mai intors. In schimb, s-a urcat intr-un avion cu destinatia Turcia, de unde un barbat le-a preluat pe tinere si le-a strecurat ilegal in Siria, in teritoriul controlat de Statul Islamic, unde au fost casatorite rapid cu militanti.

Mirajul Statului Islamic: Cele trei "neveste jihadiste" au ajuns in Siria

Colegele Khadizei, Shamima Begum si Amira Abase, si-au orchestrat la fel de bine planurile. Cele trei fete de la Bethnal Green au devenit rapid, in urma campaniei parintilor si autoritatilor, noua imagine a acestui fenomen: tinere atrase de ceea ce expertii ca Sasha Havlicek, de la Institute for Strategic Dialogue, considera a fi sub-cultura jihadista a fetelor.

Spre deosebire de barbatii occidentali care pleaca sa lupte alaturi de Statul Islamic, se stiu mai putine despre fete si motivatiile lor. Ele nu lupta, insa sunt recrutate pentru efortul de construire a "califatului": primesc roluri de mama, sotie, recrutori si uneori majorete pentru violenta.

Cum ajunge o fata de 15 ani din Marea Britanie "mireasa jihadistilor" de la Statul Islamic

Multe dintre fete sunt tinere - in general adolescente, cea mai tanara avea 13 ani - si profilurile lor difera in ceea ce priveste mediul, etnia si nationalitatea. Deseori insa sunt mai educate decat barbatii care se alatura Statului Islamic. Oficialii din securitate considera ca acestea prezinta o amenintare la fel de mare pentru Occident ca si barbatii, deoarece au sanse mai mici sa fie ucise si sanse mai mari sa-si piarda partenerul de viata in lupta, asa ca se pot intoarce acasa indoctrinate si inasprite.

Una din patru femei aflate in baza de date a Institute for Strategic Dialogue e deja vaduva.

Fetele din Bethnal Green erau adolescente tipice, laudate de profesori, iubite de familii si admirate de colegi. Probabil din acest motiv nimeni nu a remarcat semnalele de alarma. Familiile au pus schimbarea lor de dispozitie pe seama varstei.

Lista de cumparaturi a elevelor britanice plecate la Statul Islamic: Machiaj, chiloti si epilator

Fetele erau destepte si populare, intr-un mediu in care revolta adolescentina este exprimata prin religiozitate excesiva. In aceasta lume, contra-cultura este conservatoare. Islamul este echivalentul punkului, valul este eliberator si barbile sunt sexy.

Daca intrebi tinerele musulmance ce fel de tineri sunt populari la scoala, vor raspunde ca sunt "fratii care se roaga".

"Fetele voiau un barbat aratos; acum fetele vor musulmani practicanti", spune Zahra Qadir, in varsta de 22 de ani, care se ocupa de de-radicalizare la societatea caritabila londoneza Active Change Foundation.

Eleva fugita din Londra la Statul Islamic, maritata cu un jihadist care vrea sa atace Marea Britanie

Statul Islamic le vizeaza tocmai pe aceste fete si isi adapteaza mesajele pentru a raspunde vulnerabilitatilor, frustrarilor si viselor lor. In Marea Britanie are loc un fenomen de radicalizare a tinerilor si tinerelor musulmane, pe fondul ostilitatii in crestere fata de Islam, generate de atentatele teroriste.

Spre deosebire de parintii lor, tinerii se integreaza greu si au ajuns sa deteste libertatile si oportunitatile occidentale. Tinerii considera ca Occidentul sexualizeaza fetele de la o varsta frageda, in conditiile in care vesticele cred ca valul musulman este opresiv.

Luna de miere jihadista: Cum planuiau doi tineri sa se alature Statului Islamic

Fetele musulmane sunt mai bune decat baietii la scoala si sunt tinute din scurt acasa. Sunt maritate tinere, in general in casatorii aranjate, si poarta val, deseori intr-un mediu ostil musulmancelor.

In lumea lor, sa mergi in Siria si sa te alaturi "califatului" Statului Islamic este o modalitate de a prelua controlul propriului destin.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Stat Islamic fete recrutate occident, #Stat Islamic recrutari adolescente , #Statul Islamic