Ingrijorator: Zeci de mii de luptatori straini s-au alaturat Statului Islamic

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 15:37
4174 citiri
Ingrijorator: Zeci de mii de luptatori straini s-au alaturat Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

Aproape 30.000 de recruti straini au ajuns in Siria si Irak pana in prezent, multi dintre ei pentru a se alatura Statului Islamic, un numar dublu fata de ultimul an, se tem serviciile americane de informatii.

The New York Times comenteaza ca acest lucru este o dovada puternica a faptului ca eforturile internationale de consolidare a controalelor la frontiera, de impartasire de informatii si de consolidare a luptei impotriva terorismului nu contribuie la diminuarea randurilor luptatorilor jihadisti.

Lupta impotriva Statului Islamic: Decizia luata de Rusia, Siria, Irak si Iran

Printre cei care iau parte sau au incercat sa ia parte la conflictele din Irak si Siria se afla peste 250 de americani, in contextul in care cu un in urma numarul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citand "oficiali din domeniul informatiilor si din domeniul aplicarii legii".

Militarii americani au fost acuzati, in ultimele saptamani, ca minimalizeaza amenintarea reprezentata de Statul Islamic in rapoarte de informatii, prezentandu-si eforturile intr-o lumina mai favorabila.

Lupta cu Statul Islamic: "Singura speranta va fi armata Iranului si Gardienii Revolutiei"

In acest context, presedintele american Barack Obama urmeaza sa prezideze marti un summit international, in cadrul Adunarii Generale a ONU, al liderilor tarilor care lupta impotriva Statului Islamic si altor extremisti violenti.

Analisti americani in domeniul informatiilor au pregatit, in acest sens, o evaluare confidentiala care arata ca 30.000 de luptatori straini au calatorit in Irak si Siria, incepand din 2011, provenind din peste 100 de tari.

In urma cu un an, aceeasi oficiali estimau acest aflux la aproximativ 15.000 de combatanti, provenind din 80 de tari, marea majoritate urmarind sa lupte alaturi de SI.

Tot marti, Congresul american urmeaza sa publice un raport, in urma unei anchete bipartizane pe o perioada de sase luni, cu privire la aceste calatorii, Raportul arata ca, "in pofida eforturilor concertate de a opri afluxul (de jihadisti), am esuat in a-i opri pe americani sa plece in strainatate pentru a se alatura jihadistilor", dezvaluie NYT.

De ce dezerteaza jihadistii Statului Islamic: S-au plictisit, sunt pusi sa spele toalete sau nu au primit masini scumpe

Alte parti ale unor politici ale administratiei cu privire la Siria si lupta impotriva Statului Islamic au fost afectate, de asemenea, de esecuri, potrivit aceeasi anchete.

In afara de atacurile aeriene impotriva unor tinte ISIL efectuate de catre o coalitie de tari occidentale si arabe, Pentagonul a creat un program in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni "moderati", care a "produs doar o mana de luptatori", de asemenea un esec.

Totodata Rusia a sfidat incercarile americane de a bloca o acumulare de forte rusesti la o noua baza aeriana din Siria, un subiect despre care presedintele american Barack Obama urmeaza sa discute cu omologul sau rus Vladimir Putin luni, in marja Adunarii generale a ONU.

In plus, intr-un gest care poate fi considerat o ruptura a continuitatii misiunii, generalul in retragere John R. Allen, emisarul diplomatic care coordoneaza coalitia impotriva SI din septembrie 2014, a anuntat Casa Alba ca urmeaza sa demisioneze la sfarsitul anului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Statul Islamic luptatori straini, #Statul Islamic Siria Irak, #luptatori Statul Islamic , #Statul Islamic