Jihadistii de la Statul Islamic au ars mii de carti si manuscrise rare

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 20:45
3711 citiri
Jihadistii de la Statul Islamic au ars mii de carti si manuscrise rare
Foto: Hepta.ro

Militantii din organizatia terorista Statul Islamic au devalizat bibliotecile din orasul Mosul aflat in nordul Irakului si au ars mii de carti rare si manuscrise valoroase, potrivit unor informatii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

Informatiile initiale spuneau ca aproximativ 8.000 de carti au fost distruse de acest grup extremist, relateaza The Independent. Ulterior, Elijah J. Magnier, seful departamentului de corespondenti ai cotidianului Al Rai, a dezvaluit pentru The Independent ca reprezentantii Bibliotecii Publice din Mosul au raportat ca 112.709 carti si manuscrise, dintre care unele se aflau pe lista de documente rare protejate de UNESCO, au fost distruse de Statul Islamic.

Ghanim al Taan, directorul Bibliotecii Publice din Mosul, spune ca extremistii Statului Islamic au demolat cladirea bibliotecii folosind dispozitive explozive.

"Oamenii au incercat sa ii opreasca pe membrii acestui grup terorist sa arda biblioteca, dar au esuat", a declarat o sursa locala pentru Iraqi News.

Potrivit altor informatii aparute in presa regionala, militantii Statului Islamic au patruns la inceput in biblioteca din Mosul si au facut un "rug" urias in holul principal din carti si texte stiintifice, in fata privirilor ingrozite ale studentilor.

Statul Islamic a lansat propria varianta la filmul American Sniper: Jihadi Sniper mai si rateaza (Video)

Printre documentele care au fost arse se afla o colectie rara de ziare irakiene de la inceputul secolului al XX-lea, harti, carti si colectii rare de documente din perioada Imperiului Otoman.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul spune ca extremistii islamisti au inceput sa distruga biblioteca - infiintata in 1921 si devenita un simbol al renasterii statului irakian modern - la inceputul acestei luni.

El spune ca militantii Statului Islamic au provocat pagube substantiale si in Biblioteca musulmanilor suniti, in biblioteca veche de 265 de ani a Bisericii Latine a fratilor dominicani si la Biblioteca Muzeului din Mosul.

Potrivit altor informatii, este posibil ca militantii Statului Islamic sa nu fi distrus toate cartile pe care le-au confiscat, deoarece anumiti locuitori din Mosul au povestit presei locale ca au vazut multe camioane cu placute de inmatriculare siriene, incarcate cu documente si carti, parasind orasul pe timpul noptii.

Ei afirma ca aproximativ 2.000 de carti - inclusiv carti de povesti pentru copii, dar si de poezie, filosofie, sport, sanatate, cultura si stiinta - au fost incarcate in sase camioane.

In 2003, in timpul celei de-a doua ofensive americane in Irak, Biblioteca Publica din Mosul a fost distrusa. Multe dintre volumele ei pretioase au disparut, dar eforturile depuse de localnici - care au salvat multe carti de valoare ascunzandu-le in casele lor - si banii donati de familiile bogate, cu care au fost rascumparate cartile furate, au salvat aceasta biblioteca.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Statul Islamic ars carti, #Statul Islamic ars biblioteca, #Statul Islamic biblioteca Mosul , #Statul Islamic